Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2012 07:02 - Изявлението на Обама към американците програмира страх, несигурност и скръб
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://vaprosite.wordpress.com/2012/12/17/изявлението-на-обама-към-американцит/

Всички бяхме разтърсени от случилото се в Ню таун, Кънектикът. Едно младо момче уби 27 човека и себе си. Два пъти по-разтърсени обаче бяхме от обръщението на Обама и неговите сълзи. И това беше не заради самото събитие, а заради начина, по който беше написано и поднесено изказването.

Логично в подобни случаи беше да се изкажат съболезнования на семействата на загиналите и да им се окаже подкрепа. Какво обаче получиха те наместо това? Едно изказване, което беше по-подходящо за нападение на държавата от терористи или друга държава, чиято цел беше да остави у американците усещането за скръб, страх и несигурност.
Безспорно това е трагедия. Но нека видим, какво всъщност прави изказването:
След първо изречение, в което президентът обяснява, че се е чул с губернатора на Кънектикът и ще му окаже пълна подкрепа, първата въвеждаща теза е
“Имахме твърде много трагедии през последните няколко години”. (Т.е. започва се не с конкретната тема, а с обобщение, което води слушателя/зрителя в друга посока. Заплашена е неговата сигурност).
“Не реагирам като президент, а както би реагирал всеки друг, като родител. По-голямата част от умрелите днес са деца. Красиви деца на възраст между  5 и 10 години”. (сълзи). Всички знаят, че децата най-много разнежват и натискат емоционалното копче у нас. Впрочем, това се използва и от авторите на реклами. Беше ли необходимо на американския народ да чуе това обобщение, което къса сърцето?
“Те имаха цял един живот пред себе си – рожденни дни, завършване, сватби”. (Ако не е осъзnал още някой трагедията, нека да разбере.  Ако родителите не са си дали сметка освен за загубата на децата си, но и за това какво са загубили самите деца, разделяйки се с живота си, тази реплика е неоценима ). “Децата си отидоха. “
„Сърцата ни са разбити днес. За родителите, бабите и дядовците на загиналите. Сърцата ни са разбити днес (повторение, за да има наслагване на емоцията и съответно програмиране. Впрочем, голяма част от коментарите на медиите за изказването на президента бяха озаглавени точно така „Сърцата ни са разбити”) и за оцелелите деца, родителите на които знаят, че невинността им е отнета завинаги и няма думи, които да донесат  успокоение на болката им „(не че досега някой е казал нещо, за да успокои някого.  Точно обратното, цялото изказаване е в посока потапяне във всенародна скръб).
„Като страна ние преминаваме през  това твърде много пъти (второ споменаване на този факт за две минути!!! Отново програмиране на страх и несигурност. И как няма? Та това не е го казва съседът на улицата, казва го президентът, този, който се грижи за сигурността на нацията. Щом той е притеснен, при положение, че е най-силният човек на планетата, значи е време да се притесним и ние. А вижте и фона: стои пред знамето на САЩ, което е символ на националната им гордост и демонстрира, че е безсилен).
„Дали това е основното училище в Нютаун, или молът в Орегон или храмът в Уисконсин, или киното в Аурора, или кръстовището в Чикаго – тези квартали са нашите квартали, тези деца са нашите деца.” (Ако слушащите/гледащите не са разбрали, какво точно има предвид Обама с „преминаваме през това твърде много пъти”, сега се изрежда).  „ И ние ще трябва да се обединим и да предприемем  смислени действия, за да предотвратим повече трагедии като тези, независимо от политиката”.
А! Ето за това е цялата работа! За предприемане на смислени действия! Дали някой си дава сметка, какво означава това? На практика това означава ограничаване на свободите. И американците с удоволствие ще позволят това, за да осигурят сигурността си. Какво е логично да направи Обама? На първо място, да прокара закон за забраната на ползване на оръжие. Това би спестило доста проблеми. Обаче какво ще направи той? Ще накара психотерапевтите да съобщават за свои проблемни клиенти. Да, тези психотерапевти, които по закон нямат право да правят това. Кое е следващото? Информация от лекарите? Следене на профили във Фейсбук и електронни пощи, на телефонни разговори… Впрочем, това се прави и сега, но се осъжда от американците. Дошъл е моментът, в който ще го допуснат. Защото ги програмират за това. Така работи майнд контролът – първо създаваш проблем, а после налагаш решение. И понеже проблемът е достигнал такива размери, че да не можеш да се справиш с него (ето, най-силният човек на планетата не може), то тогава си готов да жертваш свободата си, но да стигнеш до решение.
Няма да стигна толкова далеч и да кажа, че тези инциденти са направени нарочно. Но най-малкото няма превенция. А превенцията, освен всичко останало е, да започнат да възпитават децата си започвайки от телевизията.  Сега те от малки гледат детски филмчета с гаменски език и насилие, преливащи във филми за тинейджъри, които вкарват в мозъка им шаблони за неподчинение на родителите и правилата и изграждат сбъркани ценности. Това обаче няма да се промени. Точно защото това вече се прави нарочно. Ако имаш психически нестабилни граждани, можеш да ги управляваш по-лесно, да им влияеш по-лесно и да си правиш каквото искаш.
Американците са свикнали да слушат, какво им казват управляващите. И да стоят с кърпичките пред телевизора. Въпросът е докога? И ако ние не го проспим като реакция, дали няма да видим същото и у нас?
 
http://www.whitehouse.gov/photos-and-video/video/2012/12/14/president-obama-makes-statement-shooting-newtown-connecticut


Тагове:   скръб,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13760456
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930