Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2012 12:34 - Успехът на Турция е важен за нас, е категоричен Росен Плевнелиев
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 605 Коментари: 1 Гласове:
0



   Миналата седмица Плевнелиев беше на посещение в Турция.

Снимка: БТА
http://www.dnes.bg/politika/2012/12/03/uspehyt-na-turciia-e-vajen-za-nas-e-kategorichen-rosen-plevneliev.174472
Турция е страна с визия, изтъква президентът на Република България Росен Плевнелиев в интервю, публикувано в днешния брой на излизащия на английски език вестник "Хюриет дейли нюз".
  "Турция работи не само за бъдещето и благоденствието на народа си", изтъква Плевнелиев. Според него Турция полага усилия да заеме място на кръстопътя на търговията между Европа и Азия,което ще бъде от полза и за България.
  "Успехът на Турция е важен за нас. Ако икономиката на Турция се развива и страната става по-богата, същите процеси ще настъпят и при нас", изтъква Плевнелиев в интервюто си, дадено за вестника по време на неотдавнашното си официално посещение в Анкара. 
 Много от зададените на българския президент въпроси касаят развитието на енергийната система в двете съседни държави. "Един от приоритетите, които си поставих, заемайки сегашния си пост, е диверсификацията на енергийните източници и енергийната ефективност. Гордеем се, че диверсификацията на енергийните източници вече дава първите резултати. Газопроводът "Южен поток" е от голяма значение както за нас, така и за Европа", изтъква българският президент. В случая с "Южен поток" е важно, че не се търси диверсификация по отношение на доставчика, а   диверсификация по отношение на средствата за доставка, за да се избегне недостигът на природен газ, който България бе принудена да изтърпи през зимата на 2008 г.
 Росен Плевнелиев изтъква, че в участието на България в проектите "Южен поток" и "Набуко Запад" няма противоречие. Президентът изтъква, че е доволен от развитието на диалога и сътрудничеството между България и Турция в енергийната сфера. "Сега целта ни е да свържем газопреносните мрежи на Турция и България. Остава да се реши дали тази връзка ще бъде част от проекта "Набуко Запад" или ще бъде самостоятелен проект", посочва той.
 Плевнелиев припомня, че тази година се отбелязва 100-годишнината от Балканската война. "В миналото Балканите бяха символ на разделение, битки и борби и на изолация. Целта ми е да работя за Балкани, в които границите изчезват. Ние строим мостове и магистрали и се свързваме със съседите си не само физически, а и културно. Трябва да свържем и икономиките си, и регионите, и визиите си", подчертава той.
 Той отхвърля твърденията, че Турция преследва "неоосманска политика". "Онова, в което съм сигурен, е, че Турция работи за интегрирането си и има амбициозна програма за модернизация. Това е в духа на думите на Мустафа Кемал Ататюрк: "Модернизирай, отвори се към света и не просто следвай, а води", посочва Плевнелиев.
 Президентът на България подчертава в интервюто си, че подкрепя политиката за разширяване на Европейския съюз. На въпрос "Коя Турция е по-изгодна за България - Турция в ЕС или Турция извън Съюза" Плевнелиев изразява подкрепата си за интегрирането на всяка отделна държава в Европа като символ на реформи, подобрения и просперитет.
 България еднозначно подкрепя молбата на Турция на нейна територия да бъдат разположени зенитни ракетни комплекси "Пейтриът", изтъква президентът. И Турция, и България са членове на НАТО, а това означава, че съществуват ясни правила за вземане на решения. "В края на краищата става дума за солидарност. Днес Турция е изправена пред проблем и очаква НАТО да прояви солидарност."
 На въпрос за облекчаването от страна на България на визовия режим за притежатели на турски паспорти Плевнелиев изтъква, че издаването на някои видове визи вече е облекчено и изразява надеждата, че "през следващите няколко месеца ще стане по-лесно да се пътува". Що се отнася до присъединяването към Шенген, България има конкретна позиция и се готви да внесе редица добри идеи в европейски мащаб. "При това ние ви разбираме - и това е важно не само за нас, а и за Европа. Турция може да разчита на България като член на ЕС, който може да работи за вземане на европейски решения", изтъква Росен Плевнелиев в интервюто си са "Хюриет дейли нюз".


Тагове:   политика,


Гласувай:
0



1. tota - Ами, да ходят в Турция тогава...
03.12.2012 12:43
Нямат работа тук. Какво одначава това: " Успехът на Турция е важен за нас", ами нашият успех не е ли важен?? Нямам думи!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13765248
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930