Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2012 19:39 - "Бунт на масите" срещу забраната за пушене в заведения
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 481 Коментари: 0 Гласове:
0



 "Бунт на масите" срещу забраната за пушене в заведения

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5309991


Въпреки протестите забраната за пушене на закрити обществени места няма да бъде отменена, заяви тази сутрин премиерът Бойко Борисов   Протест на собственици на заведения и други противници на ограниченията за пушачите имаше и на площад "Народно събрание" в София Снимка: БГНЕС
Около 600 души се събраха на площада пред парламента, за да протестират срещу забраната за тютюнопушене на закрито, съобщи БГНЕС.
Протестната акция бе озаглавена "Бунтът на масите" и участниците в нея заявиха, че протестират за равни права на пушачите и непушачите.
Протестиращи направиха импровизирано кафене с маси, столове и надписи: "Фалирал". Много от тях донесоха и други призиви: "Забраната не отказва, а увеличава пушачите"; "Запазете правото на свободен избор"; "Искаме правата си" и др.
В центъра на импровизираното кафене бе поставена оградена кошара с телени огради, която символизира изолацията на пушачите в обществото.
Повечето от известните личности, оградени в кошарката, между които Андрей Слабаков, Джоко Росич, Любен Чаталов и др. носят на гърдите си табела "Пушач" и демонстративно запалиха по цигара. Между протестиращите са и български депутати, съобщава още БГНЕС.


На протеста бе и председателят на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Благой Рагин.
Друг поддръжник на падане на пълната забрана за тютюнопушене е независимият депутат Кирил Гумнеров, който внесе първия законопроект срещу пълната забрана за тютюнопушенето.
Разчитам, че разумът сред моите колеги ще надделее, защото откакто влезе в сила законът, у нас, с 8% са скочили приходите от цигарите, каза той. По думите му това е един недействащ закон, който ще доведе до няколко десетки хиляди нови безработни на борсата. Гумнеров каза още, че не бил за пушенето, а за балансиран подход. 
Протест срещу ограниченията за пушачите имаше и в Шумен, Стара Загора и Търговище
В Шумен на протест се събраха около 300 души, съобщава БГНЕС. Около 200 души ресторантьори и хотелиери и други граждани излязоха пред общината в Стара Загора да протестират. Те издигнаха плакати: "Не убивайте бизнеса, искаме работа", "Равни права за всички", "Това е дискриминация". 
Празни столове и маси бяха изнесени на площад "Свобода" в Търговище, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Те олицетворяват празните кафенета, питейни заведения и ресторанти, които остават след пълната забрана за тютюнопушенето. По този начин представители на над 30 заведения изразиха протеста си срещу ограниченията.
Съдържателите са единни в искането си, законът да се върне в стария му вид, като да има зали за пушачи и непушачи. Те настоявват заведения до 70 кв. метра да могат да избират статута си, а нощните да бъдат без забрана за тютюнопушене.
Съдържателите на нощни клубове, кафенета и ресторанти протестираха с плакати, на които пишеше името на заведението и цифрата на застрашения от уволнение персонал.
Забраната за пушене в закрити обществени места влезе в сила на 1 юни тази година.  С нея организаторите на протеста обясняват намалелите приходи на заведенията и по-слабата заетост в бранша през есента със забраната за пушене.
Забраната за пушене на закрити обществени места няма да бъде отменена, заяви тази сутрин премиерът Бойко Борисов
пред Нова телевизия по повод планираните за протести срещу ограниченията за пушачите.
"С цялото ми уважение към това, че всеки има право да пуши или не, сигурен съм че забраната няма да отпадне", каза той. По думите му постепенно хората свикват с това. Не виждам основание да се отменя, добави Борисов.
Той припомни, че преди време е било разрешено да се пуши дори в самолетите и в градския транспорт. В наши дни това освен че е забранено, е и знак за лошо възпитание, посочи Борисов. Днес
гражданските организации "България без дим" и Коалиция за живот без тютюнев дим призоваха в съобщение до медиите гражданите да подкрепят държавата в отстояване на пълната забрана
за тютюнопушене и да не се поддават на провокации от страна на противниците на забраната. "Знаем, че от забраната за тютюнопушене на обществени места губи единствено тютюневата индустрия.
В същото време опитът на страните, където пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е въведена от години, доказва недвусмислен спад в сърдечносъдовите, белодробните, а за по-дълъг период от време - и на онкологичните заболявания", посочват от Коалиция за живот без тютюнев дим.
Приемането на забраната нареди България сред страните, които следват най-прогресивните европейски и световни политики в широк обществен интерес - нещо, което не сме свикнали често да виждаме, обявяват още обществениците.
Те цитират данни на Националния център за изследване на общественото мнение, според които над 60% от българите приемат и одобряват приетата забрана за тютюнопушене. Висшият административен съд пък се е произнесъл през 2011 г. , че тютюнопушенето не е индивидуално гражданско право за разлика от достъпа до чиста и здравословна околна среда, който представлява по-висш приоритет за държавата, припомнят още поддръжниците на забраната за тютюнопушене.
Според участниците в инициативата "България без дим" разпространяваните твърдения, че туристическият бизнес у нас ще пострада от налагането на забраната, не отговарят на истината.
По данни на Института за анализи и оценки в туризма резервациите за хотели и ресторанти за Коледа, Нова година, както и за предстоящия зимен сезон у нас вече са ангажирани при условията на пълна забрана за тютюнопушене; броят на туристите през изтеклия летен сезон е нараснал с 4 - 5 процента, а приходите от туризъм са се увеличили с 5 - 6 на сто, посочват от гражданските движения.
Според поддръжниците на забраната заведенията за хранене и развлечение сега имат възможност за лоялна конкуренция и увеличаване на печалбите си от подобрено обслужване.


Тагове:   нагли,   пушачи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13755962
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930