Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2012 20:17 - Изземването на деца по анонимен сигнал
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 950 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://www.novopokolenie.bg/site/take_kids_intr

Изземването на деца по анонимен сигнал
Дата: 29 февруари 2012 23:00 Автор: Ивелина Стойкова

 Стоян Георгиев е професионален семеен консултант и презвитер в Християнски център „Прелом”. Заедно със съпругата си Снежина имат три деца и са редактори на сайта Semeistvo.bg. Служи много години на деца и е председател на гражданското сдружение "Асоциация общество и ценности", което активно защитава семейната институция. Той е сред инициаторите за отбелязването на Седмицата на брака у нас.
 
„Изземването на деца по анонимен сигнал  вече е практика и дори индустрия"
 Записа на интервюто можете да чуете ТУК.
  Г-н Георгиев, мненията за проекта за новия Закон за детето се колебаят от „вреден” и „тоталитарен” до много добър, уреждащ неуредени досега положения за децата. Какво е Вашето становище?
Смея да твърдя, че този проект е вероятно най-голямата заплаха за българските семейства от началото на прехода насам. Няма да е зле онези, които наистина вярват, че Законът за детето ще бъде от голяма полза за гражданите и обществото, да се запознаят с тоталитарната му идеология, както и например с членове 3, 123, 200-202 и много други, които създават предпоставки за изземване на децата от семейството дори и ако е налице само съмнение, че нещо не е наред там. Родителят се оказва в позицията на виновен до доказване на противното!
 
Къде са родителите в този проектозакон?
Те напълно отсъстват. Родителят няма правото да откаже на детето да "се информира" независимо от източника, няма правото да го дисциплинира и трябва на всяка цена да се съобрази с мнението му, като законът му дава правото да прави каквото и когато си пожелае. Приема се, че детето е съвършено същество, което не допуска грешки и с чието желание родителят трябва да се съгласи, ако не иска да попадне под ударите на закона. Под популистката мантия "най-добрият интерес на детето" (фраза, която е използвана още от времето ни Хитлер и създадените от режима му служби) авторите на проектозакона всъщност нарушават фундаменталното право на децата да израстват в своите биологични семейства! Правата на родителите се свеждат до грижа за децата, заменят се със задължения и отговорности, като последните могат да им бъдат отнети почти по всяко време от държавата и нейните служители според този закон.
 
Ако новият проектозакон влезе в сила, може ли недобронамерени съседи, роднини, колеги или познати да изнудват родителите срещу неподаване на анонимен донос? Докъде може да се стигне?
Абсолютно! Можете да бъдете сигурни, че ще започне да се случва - изземването на деца по анонимен сигнал вече е практика и дори индустрия в Европа за сметка на хиляди разбити семейства. Имаме достъп до достатъчен брой външни доклади, които ни дават информация за това.
 
Какво става със семействата в държавите, въвели еквивалентен закон? Известни ли са Ви случаи на отнемане на деца от нормални семейства?
Всъщност става въпрос за хиляди случаи. Например във Франция (http://bg4family.org/assets/files/Position_30.01.2012.pdf) близо 150 000 деца принудително не живеят със своите родители. Вчера излезе в българските медии информация, че в Норвегия годишно социалните служби отнемат по 3000 деца от собствените им родители, независимо че населението на Норвегия е едва около 5 милиона души, и тези дни от тяхна страна се отправи призив да се намалят и да се въведат нови критерии за оценка благосъстоянието на децата, благодарение на които да се лишават родители още по-бързо от родителски права. Други такива страни, в които има злоупотреба с правата на родителите са Англия, Германия, Швеция. В страни като Швеция семейството до такава степен е фрагментирано, че дори привързването между отделните членове на семействата вече се смята за нещо опасно, а на децата се гледа като на държавна собственост буквално. От доклади за Норвегия разбираме, че най-уязвими са именно децата, които израстват в любящи семейства.
 
Това изкуствено разбиване на семейства ли е?
Бих казал, че разбиването на семейства с подобни закони е напълно целенасочен процес за разрушаване на семейната институция. В Русия например подобни закони, които, макар и под друго наименование, но съществуват, се използват, за да държат в страх онези, които не са съгласни с режима там. Дори и в изключително демократични страни като САЩ ситуацията също излиза извън контрол.
 
Как да бъдат опазени децата в България, ако влезе в сила такъв закон? Родителите в страх и опасности от всеки ъгъл ли ще живеят?
Родителите ще останат изненадани всъщност с колко малко права разполагат дори и към настоящия момент. Ето защо е повече от наложително в България да бъдат създадени силни родителски движения, които да следят действията на държавата и да реагират своевременно. Добрата новина обаче е, че това вече започва да се случва.
 
А какво ще става с децата, отнемани от родителите им? Те в чужбина ли ще се осиновяват? Няма ли от това да се роди нов бизнес?
Децата могат да бъдат настанени в дом, в къща от "семеен тип" или да бъдат насочени към осиновяване от страна на двойки в страната и дори в чужбина. Разберете, тук не става въпрос за раждане на бизнес - това вече е бизнес, и то за изключително много пари.
 
Какви конкретни стъпки днес могат да направят заедно родителите в подкрепа на семейната институция?
Като първа стъпка аз бих насърчил родителите да се присъединят към подписката и декларацията на създадения Родителски комитет. Уеб страницата е www.roditel.posterous.com. На първата страница могат да намерят декларация в .pdf формат, която могат да разпечатат и да разпространят до възможно най-голям брой хора, родители, след което да я изпратят на посочения адрес, за да може да се внесе подписката до съответните институции като, разбира се, предстоят и редица граждански действия като протести. Ще държим родителите в течение на страницата на Родителски комитет.
 
Известен ли Ви е срокът, когато тази подписка трябва да бъде внесена?
Не сме се ангажирали със срок. Поставили сме си за цел да съберем 5000 подписа и в момента, в който това се случи, ние ще задвижим подписката към институциите.   


Тагове:   родители,   бдете,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710013
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031