Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2012 21:18 - Облекчават изучаването на музика и рисуване в училище
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 591 Коментари: 0 Гласове:
0



 Облекчават изучаването на музика и рисуване в училище  15.11.2012, 11:22 (обновена 15.11.2012, 17:51)  Ива Иванова http://news.ibox.bg/news/id_714964844
Облекчават и осъвременяват материала за началния и прогимназиалния етап от обучението на децата по Музика и Изобразително изкуство. Това обяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, представяйки в хотел „Шератон" проекта „За по-качествено образование", финансиран от Европейския социален фонд.
Предприети са стъпки за актуализиране и синхронизиране на целия образователен пакет с новата структура на средното образование, заложена в проектозакона за предучилищното и училищното образование.
Дамянова посочи, че са актуализирани държавните образователни изисквания за учебното съдържание и учебните програми, и за всички предмети на учениците от 1 до 7 клас са спазени основни принципи като олекотяване на материала и осъвременяване.
От учебните програми за началния етап по музика отпадат понятията диез, бемол, бекар. От програмата по Музика за 7 клас отпада подробното изучаване на развитието на музиката през различните епохи. Намален е обемът на информацията за музикалните жанрове, например в 5 клас се разглежда само сюитът, а рапсодия - в 6 клас.
В обучението по Изобразително изкуство нов акцент е взаимодействието между изкуството и новите технологии. В учебния материал се представя новата роля на визуалната култура и взаимовръзката на изобразителното изкуство с културата и с институциите на съвременния глобален свят. Ще има нова структура на съдържанието на преподавания материал по Рисуване.
Според министерството за първи път новите понятия са посочени и изброени диференцирано по теми и по класове.
Например за 1-7 клас новите понятия по темите за цветовете като изразно средство ще се изучават постепенно: в 1 клас - видове цветове (жълт, червен, оранжев, виолетов, син, зелен, кафяв, черен, бял), във 2 клас - светли и тъмни цветове, 3 клас - топли и студени цветове, 4 клас - локален цвят, 5 клас - цветова хармония, 6 клас - цветови отношения и в 7 клас - цветова гама и колорит.
Като конкретно ново съдържание в програмите за 5 и 7 клас от министерството посочиха преподаването на „Визуална култура и електронни медии". Включени са и други нови теми, свързани с видовете дизайн и със синтетичните изкуства.


                             жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж

Venci Micoff:  Цитирам:  "От учебните програми за началния етап по музика отпадат понятията диес, бемол, бекар. От програмата по Музика за 7 клас отпада подробното изучаване на развитието на музиката през различните епохи."  Едно нещо искам да кажа - Дамянова, ако имаше поне 7 грама мозък в главата си, щеше да си наясно, че диез, бемол и бекар са основни нотни знаци, а че историята на музиката е основен дял от цялата музика изобщо.  Препоръчвам ти следните неща:  а) да вкарате нова програма по математика, в която обаче да изучавате само четните числа и да не учите децата на остарели неща като питагоровата теорема  б) да извадите глаголите от учебниците по български  в) да отидете някъде и вкупом да се обесите...в краен случай и трансорбиталната лоботомия ще свърши работа, макар че се съмнявам, преди да ви направят министри ви я правят в някакви специално пригодени за целта кабинети  И последно - попарата, която сега ни дробите...Ще си я сърбате след 10 години, когато едни оскотели и неграмотни хора ще ви преследват по улиците и ще са готови да ви пребият посред бял ден за 5 лева...  Толкова просто правителство не сме имали никога, заклевам се!!!


Тагове:   от зле,   на по-зле,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706373
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031