Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2012 16:17 - Българи-мохамедани призоваха да им гарантират правото на самоопределение
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 557 Коментари: 0 Гласове:
0



 Българи-мохамедани призоваха да им гарантират правото на самоопределение       http://dveri.bg/3caua

 Понеделник, 05 Ноември 2012 13:46   Автор: БТА  Българските и турските власти и религиозни водачи да престанат да злоупотребяват с българите мохамедани и да гарантират правото им на самоопределение, призоваха от културно-просветната организация на обединените българи мохамедани и българи християни Дружба "Родина". В декларация за стогодишнината от Балканската война и от насилствената християнизация и смяна на имената на българите-мохамедани се призовава за единение между двете религиозни общности в страната, предаде БТА. 
Организацията настоява българските и турските историци да изследват обективно този период и по-нататъшната съдба на българите, изповядващи исляма. "Остро осъждаме фалшификациите за участие на българската армия в издевателства над мирното население, не приемаме непоследователната и противоречива политика на българската държава към българите-мохамедани и актовете на насилствена смяна на техните имена и вяра", се посочва в декларацията.
Миналата седмица стана ясно, че книгата "Балканските войни в Родопите 1912-1913 г." се разпространява тайно в джамии в Родопите. Книгата е на основаната неотдавна неправителствена организация "Европейски институт Помак". Историческото изследване защитава тезата, че войната не освобождава българите-мохамедани, а е насочена срещу тях. Турция била готова и е отстъпила доброволно Родопите на България, но българите-християни извършили геноцид над помаците, като клали, прогонвали и палили цели села.
Отхвърляме политиката на асимилация и турцизация на българите-мохамедани, които живеят на територията на Турция, както и ограниченията да говорят и изучават майчиния си български език, се казва още в декларацията на Дружба "Родина".
Единение между българи-християни и българи-мохамедани е възможно, стига политиците и религиозните лидери да спрат да ни използват за съмнителни политически цели, заяви Хасан Айваз, бивш мюфтия на Гоце Делчев. Според директора на училището в с. Рибново Манчо Джуркин българите-мохамедани винаги са се чувствали "чужди след свои". Грубата намеса на политиците в историята трябва да спре, за нас е важно да се чувстваме българи и да не забравяме своите корени, заключи акад. Георги Марков, съучредител на организацията.


Тагове:   нито риба,   нито рак,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13766468
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930