Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2012 21:17 - Внимание! Ревизията на историята завършва с прекрояване на граници
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.11.2012 21:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Внимание! Ревизията на историята завършва с прекрояване на граници  05.11.2012, 15:22 (обновена 05.11.2012, 15:23)  Евгени Колев

http://news.ibox.bg/comment/id_874884300
 
Мъже с невчесани дълги мазни бради и жени, безумно увити в чаршафи от шията до петите. Това до вчера бяха лицата на войнстващия ислям, които зловещо ни спохождаха от новините. Техните налудничави скандирания пред Съдебната палата в Пазарджик за всемогъщия Аллах и неотвратимия джихад срещу неверниците будеха по-скоро усмивка, отколкото далеч по-уместния страх. Предупрежденията на експерти за възможна радикализация на исляма в България и за рисковете от неоосманистките амбиции на Анкара се възприемаха като неуместно черногледство.
От вчера заплахата от етническо и религиозно напрежение у нас има и своето префинено политическо лице. Ахмед Демир Доган официално се обяви за ревизия на историята на Балканската война като „война за етническо прочистване".
Лидерът на Движението за права и свободи пожела да се направи семинар, на който „всички да се ограмотим", да потърсим отговор на „дълбинния въпрос" за събитията от 1912-1913, тъй като той според Доган „засяга все още неизлечими спомени за ужасите на Балканската война".
И така, независимо от двайсетгодишните клетви на ДПС, че то не е партия на етническа основа, само едно изказване на неговия предводител по безапелационен начин доказа, чии права и свободи, чии политически интереси (като изключим прословутите обръчи от фирми) защитава.
След отказа на общинските съветници на Движението в Кърджали да се обяви ген. Васил Делов за почетен гражданин, изказването на „Сокола" е поредният удар на партията му срещу българската национална идентичност и историческата памет. Нещо повече - това е зловещ опит да се подмени историята, да се противопоставят различните етноси и вероизповедания в България, да се извадят онези „незаличими спомени", не само от Балканската война, но и от „възродителния процес", да се намери подходящото им приложение за двойна политическа употреба.
Да се потърси най-ефикасната клечка кибрит за барутното буре, върху което седим по тези земи от столетия.
Това не би било толкова опасно, ако не се случваше на фона на заплашителните сигнали от страна на Анкара, че в съседката ни се възражда духа и политиката, предшествал реформисткия период на Мустафа Кемал. На фона на безпардонното нашествие на арабски емисари и техни местни поддръжници, които вербуват свои последователи в смесените райони и проповядват агресивна религия, чужда на традиционния ислям, изповядван от местното мюсюлманско население.
Не би било толкова страшно, ако държавата имаше своите механизми и най-вече воля да се защити от подобни попълзновения. Но тази държава е безсилна. Това, че разкриването на атентата на летище Сарафово все още не е отмръднало от мъртвата точка е само един от аспектите на това безсилие.
По-прозаичният - ямболският Общински съвет, по инициатива на управляващата партия ГЕРБ, отмени свое решение, с което се признава арменския геноцид. Мотивът - признаването на този исторически факт вреди на партньорските отношения и бизнеса с Турция.
Фриволното отношение към историята е типично за политици и партии без история. Но когато такова поведение крие рискове не само за обезличаване на нацията, но и за нейното - колкото и силно да звучи - заличаване, то не бива да остава безнаказано.
За съжаление времето на винаги необходимите „балансьори" като Доган и неговата партия все още не е отминало. Самият той с черна ирония определи мястото на ДПС в политическия пейзаж на следизборна България - „ела зло, че без теб още по-зло".
Това е ясен сигнал, че страната ни е незащитена. Или както биха казали простите хора - със свалени гащи. И когато някой днес иска да отречем арменския геноцид в името на бизнеса - и ние му ходим по свирката, утре с лека ръка ще поиска да се откажем от историята си в името на коалиционната политика. А после - от вярата си, от народността си, от себе си...
Доган поиска да се ревизира историята на Балканската война. Освен две патриотично-националистически формации на тази наглост не реагира никой. Управляващите мълчат, опозицията в парламента мълчи. Вероятно по същия начин ще мълчат, когато някогашният агент на Държавна сигурност и възпитаник на АОНСУ на ЦК на БКП поиска над Батак да се издигне паметник на Ахмед ага Барутанлията. Защо не? На „жълтите павета" на това му викат запазване на етническия мир. А народът - интересът клати феса.
Но кой ще плати цената?
Досега повечето гледаха на изхвърлянията и изстъпленията на защитниците на тринайсетте подсъдими имами в Пазарджик като на маскарад в навечерието на Хелоуин.
Вероятно щенията на Ахмед Великолепни за разбъркването на тестето исторически карти в правилна според него посока ще бъдат възприети просто като каприз на самозабравил се политик. По никакъв начин обаче никой не бива да забравя, че ревизията на историята обикновено завършва с прекрояване на граници.
А това никога не става по безкръвен път. И последните губещи в тази жестока игра са политиците.



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13740373
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930