Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2012 13:50 - Полската католическа църква се обяви срещу модерния Хелоуин
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.11.2012 07:19


http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/10/30/1936140_polskata_katolicheska_curkva_se_obiavi_sreshtu/


 Полската католическа църква предупреди, че модерното отбелязване на Хелоуин рискува да насърчи окултните практики, съобщи Би Би Си.
В изявление на интернет страницата си църквата заяви, че празнуването на Хелоуин може да противоречи на ученията на църквата и християнството.
Епископ Андржей Дзиега заяви, че Хелоуин стои зад "култура на смъртта" и разпространява паганизма сред младите хора.
"Този вид забавление, което изкушава децата като бонбон, също така носи сериозен риск от нанасяне на големи духовни щети, дори унищожаване на духовния живот", заяви епископът в писмо, което трябва да бъде прочетено на неделните проповеди.
Той пише, че "безотговорното и антихристиянско забавление" води младите хора до "свят на тъмнина, в който има дяволи, вампири и демони".
В Полша празникът Вси светии се отбелязва на 1 ноември. Традиционно се посещават роднини и гробове на починали близки, на които се полагат венци и фенери. Американският начин на празнуване с издълбани тикви и преобличане като чудовища също е популярен.

жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж

ЕТО ОЩЕ ЕДИН МАТЕРИАЛ ЗА ХЕЛОУИН:

източник: BBC дата:1.11.2006

Хелоуин – Нощта на вси светии

Халоуин се отбелязва на 31-ви октомври всяка година. Традиционният празник се е превърнал в наши дни в повод за истинска веселба, и е силно комерсиализиран. Хората сякаш са забравили корените на тази традиция. А те лежат дълбоко в историята.
Традицията на Халоуин датира от преди 2000 години, от древен келтски ритуален фестивал наричан - Samhain (чете се: соуин). Наименованието на този фестивал означава "краят на лятото", и отбелязва също така и края на жътвата – оттук и тиквите като своеобразен символ на празника. Samhain се счита и за начало на келтската нова година, която според древните традиции за летоброене настъпвала именно на 1-ви ноември.

Римска Британия
През 43 г. Римската Империя била вече завладяла по-голямата част от бившите келтски територии на Британския остров. През следващите 400 години, два римски традиционни фестивала се преплели с местния Samhain. Първият бил Feralia - ден в края на месец октомври, когато римляните организирали помен за мъртвите, а вторият бил ден за отдаване почит на Pomona – римска богиня на плодовете и дърветата. Ябълката е символ на богинята, затова се смята, че именно от тук идва и традицията на "ламкането с ябълка" – традицията повелява, че този, който успее да отхапе от ябълката, ще е първият, който ще се ожени идната година.

Християнство
Към 800-ната година, Християнството било вече широко разпространено в някогашните земи на древните Келти.  През 8-ви век, Папа Бонифаций ІV провъзгласил деня 1-ви ноември за Ден на Вси Светии – за отдаване почит на онези свети люде, които си нямали обособен ден през годината. Папата вярвал, че така ще може да заличи езическия фестивал на Келтите, налагайки църковен празник в същия ден.
Но с течение на годините, двата фестивала всъщност преплели традициите, които отразявали. Църковната служба, провеждана в Ден на Вси Светии се наричала Allhallowmass – служба в памет на светците (на староанглийски език думата "hallow" означава "да благословя, осветя или очиствам от грехове" ).
Нощта преди деня на тази церемониална църковна служба, била наричана "All Hallows" Eve" - (прев.- навечерие на празника на вси светии), и явно от това название станала известна като "Hallowe"en". (халуоиин)
Денят на Вси Светии се смята за денят, в който душите на мъртвите бродят по земята. В ранните години на Християнството, традиционното вярване било, че в навечерието на този ден душите били освобождавани от Чистилището за 48 часа. Има ясен паралел с езическото вярване, че именно в тази нощ – преди Деня на Вси Светии, душите на мъртвите можели да повлияят на земята на живите.
Фестивалът в чест на вси светии започвал от вечерта на предния ден (оттук и датата 31-ви октомври като начало на тържествата), и въпреки християнския подтекст, се празнувал в доста езическа атмосфера - големи огньове, шествия на хора облечени в странни и страховити костюми.

Съвременна интерпретация
С тиквени фенери и облечени в странни костюми ... – не е чудно, че днес именно децата са тези, които най-много се забавляват на Халоуин.
Започнал някога като езически фестивал, Халоуин - Нощта и Денят на Вси Светии, се е превърнал в част от културните традиции на нашето съвремие, и се отбелязва в много страни по света - дори и там, където традицията няма етнически корени. В наши дни, Халоуин е просто още един повод хората да се позабавляват на воля.









Тагове:   грях,   Хелоуин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704657
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031