Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2012 14:00 - Гимназист иска стая за намаз*
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
0




01.10.12
Гимназист иска стая за намаз*
автор(и): Соня Спасова
               http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1567753

Стая за обедна молитва (намаз) е поискал гимназист от директорката на Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Георги Павлов" - София, но тя му отказала. Жалбата ще се гледа днес от Комисията по защита от дискриминация (КЗД).

Л. Д. от Драгичево, Пернишко, който е мюсюлманин, поискал да му се осигури помещение, където да се моли на Аллах по обед, без да притеснява другите ученици. Той отправил молбата си към шефката на училището през февруари, защото минал втора смяна и вече не можел да се моли вкъщи.

Директорката не се съгласила с мотив, че след като е ученик в светско училище, ще се съобразява с това.

Той обаче тълкува думите , че за да бъде равноправен в училище, трябвало да е атеист. Мюсюлманите са много чувствителни на тема кой, кога, къде и дали изобщо ще си изпълнява религията, пише младежът в жалбата си до КЗД. По думите на ученика той не цели конфронтация, а искал само да изпълнява молитвата си, и то веднъж по време на часовете.

Намаз на турски и на персийски език означава молитва. Тя е един от стълбовете на исляма и се изпълнява пет пъти на ден. Наредба, която да задължава училищата да разполагат със стаи за молитва, няма, обясниха експерти.

В становището си до КЗД от образователното министерство са посочили, че родителите и ученикът сами, и то доброволно, са решили той да учи в професионалната гимназия и така сами са приели правилата на училището.

Това е първата подобна жалба в КЗД, но такъв случай имаше през декември 2011 г. в Германия. Двама мюсюлмански ученици редовно се молели в коридора на едно училище, разказа "Дойче веле".

Представителят на берлинската управа Лудгер Пипер обаче смята,че училищните коридори се използват и като авариен изход при кризисна ситуация като пожар. Затова няма как да се толерира събирането на групи деца в коридора, които се молят и препречват пътя на останалите.

Според Пипер в това училище има ученици от общо пет различни религии и няма как да предоставят на всички стаи за молитва.

Съдиите от Върховния административен съд се съгласиха с тези аргументи, но подчертаха, че решението, с което забраняват религиозните молитви в училищния коридор, се отнася само за конкретния случай.

В Германия няма закон, който постановява как и къде да се молят религиозните ученици.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13712930
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031