Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 13:26 - Патладжанът - виолетовият генерал на летните манджи
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 574 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.08.2012 13:31


Патладжанът - виолетовият генерал на летните манджи 

      Аглика Георгиева

http://novinar.bg/news/patladzhanat---violetoviiat-general-na-letnite-mandzhi_MzY0NDs2.html


Синият домат е вкусен и диетичен
 

Патладжанът несъмнено е едно от летните изкушения, на което любителите на добрата храна трудно устояват. Смятан от мнозина за зеленчук, братовчедът на картофа и домата всъщност се оказва плод. Независимо дали е виолетов или бял на цвят, синият домат, както го наричат в много краища на България, е неизменна съставка в различни на вид свежи сезонни манджи.

Преди да се превърне в любим продукт за готвачите, патладжанът дълги години споделя нелеката съдба на пълното отрицание - смятали го за отровен. Своеобразната реабилитация и откриването му за кулинарията идва доста по-късно с пренасянето му в Европа от арабите. Средиземноморските култури на хранене бързо го обикват и с голяма доза умение и любов започват да го претворяват във всякакви вкусни ястия.

Не е за подценяване и приложението му в редица други кухни, защото синият домат е предпочитан от Япония до Испания. Независимо дали е сред съставките на тюрлю гювеча, френски рататуй, гръцката мусака, близкоизточния баба гануш, синият домат е желан гост на трапезата. В Индия пък е коронован като кулинарен "цар" и се употребява за приготвянето както на всекидневни, така и на празнични ястия като самбхар, чътни, къри, коту, баинган ка бхарта.

Доскоро мнозина у нас отричаха патладжана като тежка храна, която затормозява и натоварва работата на бъбреците. Това обаче съвсем не е така, защото той всъщност е идеален за диети, прочистване на организма и бариера срещу инфекциите. Главно достойнство е способността му да извежда от организма излишъка от вреден холестерол. Затова диетолозите съветват хора, склонни към сърдечносъдови заболявания, да включват в менюто си този зеленчук.

Ако имате язва, обострен гастрит или склонност към разстройство на червата, по-добре е обаче да изключите патладжаните от менюто си.

И нещо много важно. Преди да започнете да готвите патладжан, задължително трябва да го оставите да престои нарязан десетина минути с малко сол, за да се отцеди горчилката му.


Патладжан в сос с пиле и ориз

За соса
Продукти: 1 голям патладжан, 2 средно големи глави лук, 2 консерви домати, 1 литър вода, 1 ч.л. прясно смлян черен пипер, 2 ч.л. универсална подправка, 5 ч.л. кимион, 5 скилидки чесън, 1/4 ч.л. кориандър, 500 г пилешко месо, сол на вкус.
За ориза
3 чаши вода, 1,5 чаши орис басмати, щипка кимион, 1/4 ч. л. куркума, щипка шафран, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Запържете в зехтин до зачервяване ситно нарязания лук. Прибавете нарязания на кубчета патладжан и продължавайте да готвите, като непрекъснато бъркате на средна температура. По този начин синият домат няма да поеме мазнината и след това ще е свеж. След около десетина минути патладжанът променя цвета си и е полуготов. Посолете, а след това изсипете нарязаното на малки късчета пилешко месо. Поръсете с кимион.
Изцедете водата от консервираните домати и ги изсипете в тигана - ако са цели, ги наситнете. Добавете останалите подправки и захлупете съда с капак. Задушавайте ястието на тих огън в продължение на час, като често разбърквате. Пет минути преди да го махнете от печката, сложете смачкания чесън и поръсете с кориандър, по възможност пресен. Получава се плътен и хомогенен ароматен сос, който смесвате с предварително сварения ориз. При сервиране оформете в кръг ориза в средата на чинията, а отстрани поставете соса.

Приготвяне на ориза: Изсипете ориза в кипящата вода, добавете останалите продукти, разбъркайте добре и захлупете съда. Веднага след това намалете котлона до минимална степен и оставете зърната да поемат водата. Обикновено нормалното време за сваряване на ориза е около 15 минути.

Пълнен патладжан

Продукти: 2 средни на големина патладжана, 1 глава ситно нарязан лук, 2 домата, нарязани на кубчета, 1 ситно нарязана чушка, вътрешността на патладжана, 1 глава чесън, пресован, 1 ч.л. захар, 2 с. л. лимонов сок, връзка магданоз, зехтин, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: Разполовете патладжаните и издълбайте вътрешността им, като им придадете форма на лодка. Оставете горчилката да се изцеди. След като ги измиете, посолите и полеете със зехтин, ги запечете в тава на температура 200 градуса, докато месото им омекне. След това започнете да приготвяте плънката.
За плънката: Загрейте зехтина и запържете в него лука за около 5 минути. Добавете чесъна и бъркайте още за около минута. Изсипете и останалите продукти и гответе на средна температура. С така приготвената смес напълнете предварително приготвените патладжани и запечете на 200 градуса във фурната за около 15 минути. За разкош веднага след изпичане може да ги поръсите с пармезан или обикновено бяло сирене.


Паниран патладжан

 Продукти: 1 патладжан, 1 яйце, брашно, зехтин и сол.
Начин на приготвяне: Разбийте в купа яйцето. Нарежете патладжана на колелца с дебелина 1 см. Загрейте достатъчно количество мазнина в тигана и я загрейте. Потопете патладжана в яйчената смес, а след това в брашното. Пуснете го да се пържи, като сте сигурни, че е изцяло потопен в зехтина. Пържете, докато започне да се зачервява. Сложете домакинска хартия в чинията и извадете готовите парчета. Посолете и поднесете с кисело мляко, разбито с чесън и магданоз.

            жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж

Суровият патладжан може да има леко горчив вкус, но става много нежен, когато се сготви, а ароматът му е богат, наситен и сложен. Посоляването и отцеждането на нарязан на резени патладжан може да премахне горчивината, въпреки че някои модерни сортове вече нямат нужда от подобна обработка. При пържене патладжанът е способен да поеме огромно количество мазнина, което да направи ястието много тежко, но предварителното посоляване, както и различни видове панировка могат да намалят абсорбирането на мазнина и сосове.



Тагове:   ястия,   от патладжан,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13769212
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930