Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 13:05 - ПАТЛАДЖАНЪТ Е ЛЕЧЕБЕН
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 595 Коментари: 0 Гласове:
0



Нина Кръстева
Пуснат на: 21 Юни 2008, 19:25 Sibir.bg
Знаем ли, патладжанът е лечебен  Присъедини се


 ПАТЛАДЖАНИ СРЕЩУ ХИПЕРТОНИЯТА
 Най-лечебeн е тумбестият патладжан, който освен това е идеален за диети, прочистване на организма и бариера срещу инфекциите. Главно достойнство е способността му да извежда от организма излишъка от вреден холестерол. Затова диетолозите съветват хора, склонни към сърдечно-съдови заболявания, да включват в менюто си този зеленчук. Патладжаните са богати и на минерални вещества, преди всичко на калий, който нормализира сърдечната дейност. Освен това “виолетовите бомбички” съдържат много желязо, а това значи, че влияят благотворно на кръвния състав и на цвета на лицето. Патладжановият сок има високи бактерицидни свойства. Той е природен антибиотик, който помага на организма да се справи с различни инфекции и се използва за ускоряване на заздравителния процес при рани.
 ОТСЛАБВАЙТЕ С ПАТЛАДЖАНИ
 Патладжаните обаче не могат да се похвалят с изобилие на витамини. В тях се съдържат аскорбинова киселина, витамини от група В и каротин, но в малки количества. Затова пък зеленчукът е истинска находка за тези, които искат да отслабнат. Изобилието от целулоза, плюс ниската калорийност, го правят незаменимо допълнение към всяка диета. Желаещите да отслабнат трябва да имат предвид само едно - патладжаните с удоволствие поемат мазнината, в която се пържат, и престават да бъдат диетични. Ще поемат по-малко мазнина, ако нарязаните кръгчета се потопят за 10 минути в студена вода или се приготвят “на сухо” в тефлонов тиган.
 ПАТЛАДЖАНА КАТО ЛЕКАРСТВО
 • За лечение на хипертония: прах от изсушена кора на патладжани, смляна в кафемелачка, се приема по 1 ч. л. преди ядене.
 • За профилактика на заболявания на черния дроб и бъбреците: всеки ден се изяжда по 1 с. л. задушени патладжани.
 • За укрепване на зъбите и венците: 1 с. л. патладжанени кори се изсушават, смилат се и се заливат с чаша вряла вода. Добавя се лъжичка сол и с течността устата се изплаква всеки ден. Само след около седмица ще укрепнат венците и зъбите.
 ЯЗВАДЖИИТЕ ДА ПОМИСЛЯТ, ПРЕДИ ДА ХАПНАТ
 Ако имате язва, обострен гастрит или склонност към разстройство на червата, по-добре изключете патладжаните от менюто си. Съдържат много целулоза и трудни за преработване влакна и могат да предизвикат влошаване на състоянието при хора с болен стомах. Патладжаните съдържат веществото соланин, с което се обяснява леко горчивият им вкус. В презрелите соланинът е в по-голямо количество и може да предизвика отравяне. Когато купувате “лилавия доктор”, избирайте млади “бомбички”. Кафеникавата дръжка показва, че плодът е откъснат отдавна. Върху повърхността на пресния патладжан няма кафяви петна, той е твърд, а кората му е гладка и лъскава. Ако не сте сигурни, че патладжанът е пресен, за всеки случай го подръжте в 3-процентов солен разтвор - по този начин се извлича значителна част от соланина. Ако не ви харесва специфичната му горчивина, отдайте предпочитание на белите патладжани. В тях няма соланин, затова този сорт има най-нежния вкус.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13769754
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930