Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2012 23:42 - Акад. Георги Марков: Днешните глобалисти са безродници като предишните интернационалисти
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 625 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2012 15:21


 

С историка акад. Георги Марков разговаря НИКОЛАЙ МОСКОВ

- Академик Марков, какво значи да се преработят учебниците ни в "стандарта за интеркултурно образование" и "съвременен дух на етническа толерантност", както предлага Комисията за защита от дискриминация?

- Комисията за защита от дискриминация няма никакво право да се намесва в учебниците по история и литература. Кой е поръчал този доклад, какъв е този европроект?

Забелязвате ли колко е усукан този текст - типичен за т.нар. евроексперти, които от 22 години се нароиха у нас. Те са на хранилка на различни чужди фондациии, които се опитват да подменят и фалшифицират историята и литературата. Процесът на глобализацията започна след 1989 г. Но глобалистите имат предшественици - интернационалистите след 9 септември 1944 г. Сегашните могат да кажат: "Ние сме демократи и антикомунисти!" Обаче вижте приликите. След 1944 г. Иван

Вазов е обявен за буржоазен поет - залитал във великобългарски шовинизъм. В известната му песен "Питат ли ме де зората" Вардар е заместена с Искър.

И маршът на 26-и Шипченски полк "Велик е нашият войник" е забранен от комунистите до 1965 г. А е писан в Охрид през 1916 г. Разрешават го вече с променен текст. Най-ярката подмяна интернационалистите правят с нашия национален химн. "Мила родино" е писана от Цветан Радославов през 1885 г., завърнал се с други доброволци, за да участва във войната срещу агресор като Сърбия. Песента става наш химн през 1964 г., след като текстът е фалшифициран под благословията на БКП. Тогава той е пренаписан от Георги Джагаров и Димитър Методиев.

- Все примери, когато правителствена политика стига до фалшификация.

- У нас политизирането на историята и литературата тръгва през 1944 г., а вторият взрив е от 1989 г. Забележете, че през 1992 г. правителството на Филип Димитров спря учебниците като комунистически и рече: "А сега пренаписвайте историята." И понеже нямаше време, за 3 месеца написаха едни свитъци, в които нямаше Батак, нямаше Перущица, нито Ботевата чета. Защо ли? Ами с оглед на тогавашните отношения между СДС и ДПС. Рожба на тази политическа конюнктура е и терминът "османско присъствие", който пробутаха.

Така че това е една система. От 1989 г. досега се правят конференции, плащат се проекти как да пренапишем историята. През 1995 г., когато се разпадаше кървава Югославия, която не друг, а Великите сили създадоха, на тридневна конференция в в София една французойка каза: "Оставете тази събитийна политическа и военна история. Това войни, революции, кланета, национални герои - не, забравете ги! Заместете събитийната история с всекидневната. Попитах дали Франция ще се откаже от отбраната на Вердюн по време на Първата световна война, защото това дразни германците. Тя възкликна: "О, ние имаме национална гордост!" Така, значи - те имат, а ние да нямаме национална гордост.

Големите държави правят опити с нас.

Големите държави като Франция, Германия, Великобритания, САЩ експериментират с нашата образователна система и искат да заличат националната ни идентичност. Помагат им наши асистенти и доценти. Много от тях са на допълнителна заплата като евроексперти към чужди фондации по проекти за национализмите на Балканите, етносите, правата на малцинствата и пр. И за да заслужат тези пари, подменят или тушират националните идеи и събития и пишат неща, които в ЕС искат да чуят.

За Ботев още преди 10 години депутат от ДПС ме пита: "Професоре, не е ли време това "турчин как бесней над бащино ми огнище" да падне. Как ще го възприеме това днес едно дете от разградско село? Обясних, че Ботев пише през XIX век срещу Османската империя, която е поробила отечеството му. И това не може да засегне днес потомците, те не са виновни за кланетата в Батак и Перущица.

- Учехме, че винаги една творба трябва да се разглежда в контекста на конкретното историческо време, в което е написана.

- Евроекспертите много приличат на онези комунистически цензори. Трябва да престанем да повтаряме думите на бащата на съветската историография акад. Михаил Покровски: "Историята е политика, обърната с поглед към миналото." Никой няма право да подменя със задна дата историческата действителност. Но днешните евроексперти вървят по съветската школа- политизират историята и късат страниците с неудобната истина.

Съседите ни системно крадат и изопачават нашата история. И вместо да дадем отпор, се отзоваваме пред собствените фалшификации в демократичната българска държава.

Преди три години участвах във възстановяването на Дружба "Родина" - патриотична културно-просветна организация на българите мохамедани, основана през 1937 г. в Смолян и забранена от властта през 1944 г. като фашистка. А в онова време тя носи едно закъсняло Възраждане - хвърлят се фереджета и фесове, избират си хубави български имена.И става доброволно, не по милиционерския почин. И когато на 3 май в Смолян отбелязахме с конференция 75-годишнина на Дружба "Родина", вървеше проект на фондацията "Фридрих Науман" за помашки етнос в България. И застъпничката на лъжливата теза проф. Евгения Иванова от НБУ взела бедни интелектуалци безродници да правят помашки етнос в България.

И дори поканила учени от Босна да чуят как се прави помашка нация. Представяте ли си? Тогава едва ме допуснаха, но успях да кажа: Тито създаде две нации - македонска и мюсюлманска, и тези в Босна се клаха 10 години. Разбирате ли какво става в България? Ще ми говорят за помашка нация, и то в Смолян!

А пък турски професори от Одрин говорят за помашки турци на Балканите. Какво става в нашата държава? Бедни интелектуалци се продават за еврохонорари и дори нас наричат националисти. А всъщност те са националните предатели. Да правят помашки етнос в България, е игра с огъня. И фалшифицират, че българите мохамедани имали арабски, турски, печенезки и какви ли не корени, само и само да не бъдат българи. Ей такава пропаганда развиват с парите на чужди фондации.

- Във връзка с посегателството срещу Ботев министър Сергей Игнатов заяви, че това правителство е национално и патриотично. Имали ли сме в ново време патриотични правителства?

- Нашата политика страда от сателитен синдром. Винаги някой по-голям брат ни дърпа ушите и ни поставя от една зависимост в друга. Все сравнявам американския посланик с някогашните съветски. Кремъл винаги е давал директиви, но това не е ставало така брутално, имало е други механизми.

Какво му е патриотичното на правителството.

За съжаление след 1989 г. СДС не стана патриотична партия. Тогава непрекъснато цитираха Бжежински, че национализмът е последното убежище на социализма. Но исторически националното е вдясно, а интернационалното - вляво. А се оказа, че СДС стана една интернационална и национално нихилистична партия. За разлика от Полша, Унгария, Хърватия и други бивши соцстрани.

СДС хвана американския глобализъм и изтърва националната карта на България

 -Политологът Огнян Минчев казва, че без идеализъм националната огърлица ще се скъса.

- Да, чужди фондации финансират проекти да се громят митовете. Младите колеги масово залитат и громят националните герои. Вижте как в САЩ създават национални герои с холивудски митове. Захари Стоянов казва, че Левски и Ботев са национални икони. Те са примерът, който дърпа нагоре. Фактът че се допуска това да се обсъжда, говори за система на посегателство срещу националното достойнство.

- Възможно ли е да се заведе дело за национално посегателство в съда?

- Възможно е. Сега от комисията ще се опитат да си измият ръцете с тези евроексперти.

- Които подменят историята, за да вземат пари?

- Да, казват, млади сме, трябват ни сега да живеем. И стават експерти към разни фондации на заплати. Но тези пари са грешни. Някога са залагали живота си и с кръвта си са писали нашата история. А днес млади историци с пазарно мислене правят компромис с фактите. Крият се зад фразата, че правели чиста наука, че се готвели за доцентура, за професура. Какъв смисъл имат техните титли, ако не са обществено полезни на народа?

Визитка

Роден Пловдив на 17 ноември 1946 г.

Завършва история в

СУ „Св. Климент Охридски" през 1970 година

През 1981 г. специа-

лизира в Института за

европейска история в

Майнц, ФРГ

През 1977 година постъпва на работа в Института по история към БАН и от 1993 година доскоро е негов директор

През 2008 г. става академик, действителен член на Българската академия на науките

                ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ

ПЛЕНЕН БАШИБОЗУК С ОТРЯЗАНИ ЖЕНСКИ УШИ С ОБЕЦИ

http://www.vbox7.com/play:a7b9e300

Преподава в СУ "Св. Климент Охридски"

Автор е на десетки книги и сборници, сред които "История на България", "България - историческа памет в националната ни идентичност". Последната му книга е "Балканизация".

http://www.haresaigo.com/2012/08/blog-post_30.html




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13746891
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930