Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2012 20:39 - Как да се предпазим от измамно изгодните оферти в интернет
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 548 Коментари: 0 Гласове:
0



Как да се предпазим от измамно изгодните оферти в интернет

 http://b2bnews.bg/index.php/kak-da-se-predpazim-ot-izmamno-izgodnite-oferti-v-internet-632258.html

 econ.bg |  09 Август 2012г. 
Потребителите, които често купуват стоки чрез интернет, трябва да бъдат особено предпазливи, когато решават да участват в търгове или обяви за онлайн предлагани продукти, които са на много изгодни цени. В повечето случаи оферти, които изглеждат твърде хубави, за да са истински, всъщност крият измамни механизми, които да подмамят жертвите, коментират от международната компания за финансови услуги Western Union.

Един от най-честите случаи, в които този модел се прилага, е оферта за висококачествени преносими компютри на много ниски цени. Офертата е публикувана от измамниците на сайтове за електронна търговия в интернет или в „Малки обяви“ в печатните издания. След като потенциалният купувач прояви интерес към продукта, предполагаемият продавач иска авансово плащане или пълната цена на продукта, като изисква сумата да бъде прехвърлени чрез компания за трансфер на пари.

Обикновено с продавача може да се контактува само с имейл, тъй като той твърди, че живее в чужбина. За да не буди подозрения, измамникът казва на жертвата да изпрати парите на името на нейни роднини, но изисква доказателството за направеното плащане. Така след като получи данните за транзакцията от жертвата, измамникът взима парите, използвайки фалшив документ за самоличност, и изчезва.

Най-добрият начин за предпазване от измами е да бъдете информирани. Въпреки че има различни схеми за измами, много от тях използват общи елементи, които могат да бъдат предупредителни сигнали, помагащи на потребителите да се предпазят от измами. Ето какво е нужно да знаем най-общо:
Не използвайте услуги за трансфер на пари при заплащане на покупки по интернет;
Никога не изпращайте пари на хора, които не познавате лично, чрез услугите за трансфер на пари;
Винаги бъдете внимателни, когато ви се иска за авансово плащане за интернет оферта;
Уверете се, че офертата е истинска;

Бъдете предпазливи с хора, които казват, че в момента живеят в друга държава или са извън страната по бизнес. Измамниците обикновено казват това на  жертвите, за да оправдаят защо не могат да се срещнат лично. Бъдете внимателни и когато отсрещната страна предпочита да общува само чрез електронна поща;

Уверете се че уебсайтът, откъдето пазарувате, предлага гаранция за доставката.

Важно да се запомни, че паричният превод може да бъде изплатен на получателя в рамките на минути и след това сумата да не може да бъде възстановена на изпращача, дори ако прехвърлянето е в резултат на измама.

"Най-важното което потребителите, ползващи услугата за трансфер на пари, трябва да имат предвид, е никога да не разкриват информация за транзакцията на лице, което не познават лично или не могат да му имат пълно доверие", каза Даниела Будуреа, Регионален директор на Western Union за Румъния и България.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13740737
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930