Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2012 20:08 - СЪПРУЖЕСТВО БЕЗ СТРАХ И ШАБЛОН
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 407 Коментари: 0 Гласове:
0Съпружество без страх и шаблон
 18.07.12  | Списание Фамилия

http://www.pravoslavie.bg/Брак/Съпружество-без-страх-и-шаблон

На въпроси на читатели на украинското православно списание "Фамилия" отговаря йерей Дмитрий Шишкин

 – Защо понякога семейната лодка се разбива в бита и какво да правим с всекидневната рутина? Как да съхраним семейството?
 – Не трябва да се страхуваме от всекидневната рутина. Всъщност семейната лодка се разбива не в бита, а в унинието и нежеланието да изпълняваме онези ангажименти, които съставляват по-голямата част от съпружеския живот и ни се струват скучни.
 
Господ казва: „... който не взима кръста си, а следва подире Ми, не е достоен за Мене” (Мат. 10:38). Семейният живот – това е кръст, и носейки го с търпение и смирение, съпрузите следват Христос. Именно в този образ на семейното „кръстоносене” се заключава изповядването на нашата вяра.
 
Всичко се корени във вътрешната нагласа, в решимостта да понасяме ежедневните трудности не унило, а трезво, без да обръщаме внимание на леността и разслабеността на нашите близки, като се отнасяме със снизхождение и любов към техните недостатъци. Това е трудно и без Божията помощ е невъзможно, но Господ укрепява и поддържа хората, които Го следват с решителност и вяра.
 
За да съхраним семейството е необходима твърда вяра в това, че бракът е установен от Бога. Че драгоценният талант на съпружеството е дар, който сме длъжни да опазим и приумножим, и впоследствие да отговаряме за него пред Създателя. Такова отношение към семейния живот помага достойно, по християнски да преодоляваме неизбежните трудности и изкушения.
 
 – Как да привлека съпруга си към домашната работа там, където без негова помощ не се справям: да постави рафт, нещо да ремонтира? Всеки път, когато го моля, той се дразни и отношенията се развалят...
 
 – Разбира се, можем да Ви съчувстваме... Но нека да си спомним думите на Господа, които са приложими както към духовните, така и към обичайните всекидневни дейности: „Искайте, и ще ви се даде” (Мат. 7:7). Мисля, че ако кротко и търпеливо напомняме на близкия човек отнасящото се към неговите задължения, това ще предизвика в него укори на съвестта и рано или късно той ще ни чуе... А ако едновременно с това се молите: „Господи, просвети сърцето на моя съпруг за вършене на добро” – то времето за очакване на отклик от страна на мъжа Ви непременно ще се съкрати. Но трябва да молим за помощ с добро, без мъмрене. Това е задължително условие.
 
Има и друг действен метод за влияние върху съпруга, за който говори св. апостол Петър: „... вие, жените, бъдете покорни на мъжете си, та, ако някои от тях не се покоряват на словото, чрез поведението на своите жени да бъдат спечелени без увещаване, като видят вашия чист богобоязлив живот” (1 Петр. 3:1-2). Този метод не е лесен, но затова пък е надеждно изпитан: дори да се наложи да работите изключително върху себе си, като връчите поправянето на Вашия съпруг на Господа, то според степента на благочестивите Ви усилия неизбежно ще се появят положителни резултати.
 
 – Имах приятелство с девойка и исках да се оженя за нея, но се разделихме. Причината е една: аз съм страхливец! Заради това мое качество постоянно я подозирах, осъждах и тероризирах... Как да преодолея страхливостта си? Много искам да създам семейство. Но се плаша от това...
 
 – Ако прочетем житията на светите отци, ще забележим в тях само едно средство за борба със страхливостта – да се изправим срещу възникващите проблеми, да не се боим от самия страх, а да го преодоляваме, макар и с труд, но решително, молейки Господа за помощ. Не е възможно да станеш храбрец, ако стоиш в окопа.
 
И още: изборът на спътница в живота е сериозно нещо, и е необходима крепка молитва, за да помогне Бог да направим правилния избор. А Той обезателно ще намери възможност да открие Своята воля, трябва само да искате това от цялото си сърце. Молете се: „Покажи ми, Господи, пътя, по който да тръгна”. И Господ с времето ще отговори на призива на сърцето Ви.
 
 – Защо в Новия завет Иисус Христос никога нищо не съветва конкретно мъжете и жените, не разрешава техните междуличностни и битови въпроси? Само веднъж Той говори за брака, когато Го питат за допустимостта на развода, а именно: бракът се сключва един път и завинаги: „Което Бог е съчетал, човек да не разлъчва” (Мат. 19:6). Защо относно останалото темата за брака в Евангелието се премълчава?
 
 – За брачните отношения са валидни общите правила на християнското общежитие. На тези правила, иначе казано заповеди, ни учи Сам Господ. Четете Новия завет и изпълнявайте написаното – така ще разрешавате всички възникващи трудности, а семейният живот ще стане за вас училище за духовен и нравствен живот.
 
Що се касае до нюансите и тънкостите в съпружеските отношения, за тях Паисий Светогорец казва: „Съпружеските отношения са тема, която не би могла да бъде строго регламентирана, защото всички хора не могат да живеят според един общ шаблон.
 
Проблемът за съпружеските отношения отците оставят на разсъждението, любочестието, духовната отзивчивост и сила на всеки човек”. | www.familiya.in.ua
 
Превод от руски: Радостина АнгеловаТагове:   брачен живот,


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 11540569
Постинги: 14718
Коментари: 2344
Гласове: 9288
Архив
Календар
«  Септември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930