Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2012 20:43 - 12 СЪВЕТА ЗА ПО-ЗДРАВ ДОМ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 891 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.07.2012 20:49


http://www.az-jenata.bg/article/11751/12-saveta-za-po-zdrav-dom/

За дома
12 съвета за по-здрав дом
Донка Едрева
 04.04.2011
 

 1. Внимавайте в какви съдове готвите
 Тефлоновите тенджери и тигани освобождават потенциално опасни изпарения и частици във въздуха, включително токсични газове и замърсяващи околната среда вещества.

 2. Отворетепрозорците
 Замърсителите в дома ви постепенно се натрупват. Отделящите се токсини от лепилата в дома, боята по стените и дори мебелите, които пръскаме с препарати правят въздуха, който дишаме вкъщи вреден. За това проветрявайте по-често.

 3. Спете умно
 В масово използваните платове за спално бельо можем да открием полиестер, найлон и др. съмнителни химически съединения. Те спомагат чаршафите да не се мачкат толкова лесно, но все пак е по-добре за здравето ви и добрия сън да похарчите повече пари и да спите обгърнати от естествени материи, като органичен памук например.

 4. Внимавайте с крушките
 Крушките от ново поколение са щадящи за околната среда, но не и за вас, ако се счупят. Причината: съдържат живачни изпарения, които са силно отровни.

 5. Дайте почивка на гаража
 Влизате с колата в гаража, след като дълго сте шофирали? Може би трябва да го обмислите още веднъж. Защо? Когато двигателят на колата ви се охлажда, освобождава вредни за здравето газове, които в крайна сметка замърсяват не само гаража, но и свързаните с него жилищни помещения. Паркирайте колата си на улицата за час-два преди да я преместите в гаража.

 6. Предпочитайте ретро платове
 Дрехите, на чиито етикет пише „да не се глади“ или пък „не се мачка“, е възможно да са обработвани с химикали, които да раздразнят кожата ви. По-добре отделете още 5 минути, за да изгладите смачканите памучни или ленени дрехи, вместо да се мажете с противоалергенни кремове.

 7. „Зелено“ почистване на дома
 Замисляли ли сте се някога какво съдържат препаратите, които използвате, за да почистите вкъщи? Въпреки напредъка на технологиите в доста от продуктите за освежаване на дома има опасни за здравето на вашето семейство съставки. Вместо да използвате силни химикали, за да убиете микробите, купете „зелени“ почистващи препарати – те не са така отровни и са на растителна основа.

 8. Проветрете дрехите след химическо чистене
 При химическо чистене се използва разтворителят перхлоретилен за премахване на петната от дрехите ви. Той представлява летливо химическо съединение, което до известна степен остава по дрехите ви. Разопаковайте ги и ги проветрете поне за два дена на балкона или на двора преди да ги приберете в дома си.

 9. Мийте лицето си
 Ако сте една от милионите жени, които всеки ден носят грим, тогава си създайте нов навик. Вместо да чакате времето за лягане, за да си махнете грима и да измиете лицето си, го направете веднага след като се приберете. В козметиката има редица химикали, които стоят по цял ден върху лицето ви. Ако не се „разгримирате“ навреме ще изглеждате с поне 6 години по-стара. Дайте възможност на кожата си да „подиша“ още няколко часа повече.

 10. Спуснете дебелите завеси
 Епифизната жлеза произвежда мелатонин, когато започне да се стъмва, позволявайки на тялото да заспи. Но дори кратка ярка светлина посред нощ е достатъчна да сигнализира на тази жлеза, че нощта е свършила и е време за ставане. Следва спад в производството на мелатонин и може да ви е трудно да заспите отново. Ще си спестите ненужното разстройство на съня като спуснете дебелите завеси. Така светлината от уличната лампа или фаровете на паркираща под прозореца ви кола няма да ви смутят.

 11. Свалете прозореца
 Ако искате да смените въздуха в колата, не натискайте копчето за циркулация на въздуха. Това само ще го замърси повече, дори и да не го усетите с носа си. За да дойде в купето трябва да мине през куп тръби, а ако колата ви е по-стара, кой знае какво има по тях. По-добре просто свалете прозореца.

 12. Нека матракът да диша
 Матраците съдържат огнеупорни вещества, които обаче освобождават нездравословни газове. Когато слагате старите чаршафи за пране, не бързайте да сложите новите. Оставете прозореца отворен, нека матракът диша!

 По книгата „Здравият дом“ на д-р Мирън Уенц




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709571
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031