Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2012 06:12 - ЕДНО ЛИЧНО МНЕНИЕ НА ПРАВОСЛАВЕН
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.07.2012 06:21


Православно вероучение или религия?

 Предлагам мой кратък размисъл. Ако се включим повече хора в дискусията и дадем добри идеи на клира, ще е добре.
 Свети Константин Велики е подходил много внимателно към катехизирането и въцърковяването на Византия. Отначало признал равен статут на християнската религия с езическите. Езичеството било още силно, национална идентичност. Христос бил "чужд" Бог. Когато Имп. Константин въвел неделята за официален празничен ден, не го нарекъл Възкресение, а празник на слънцето (на англ. неделя е Съндей). Под външен вид на езически празник и под предлог да обедини християни с езичници в празника, го е въвел. Адвентистите го "уличават" като еретик, но са нужни различни компромис и днес. От една страна - на кого ще му хрумне, че Православието е единсвеното спасение? Но междувпрочем не бива да се игнорира това, че българинът има неясното усещане за свързаност на православието с националната идентичност. Може това да не е просветено богословско мнение, но интуицията алармира, макар умът да не разбира. Това чувство на българина не бива ние, богословски грамотните, да пренебрегваме. То може да се използва, за да се изучи задължително средновековното ни православно наследство и така хората ще го оценят по достойнство. Тогава ще разберат защо в Православието е спасението. Ако се нарича "вероучение", това ще бие на мухъл и ретроградност. Така може хората да започнат да отхвърлят Православието все повече и повече. Ако названието е религия, но в учебното съдържание се вкара добра духовно-историческа храна, мисля - ще е най-добре.

               ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ

Вицепрезидентът на Р България изцяло подкрепя задължителното религиозно образование в училище
03 юли 2012 16:34, Българска Патриаршия


Днес, 3 юли 2012 г., в Президентството се състоя ползотворна официална среща между вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова и Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП. На срещата присъстваха и г-жа Маргарита Ралчева - началник на кабинета на вицепрезидента на републиката, д-р Десислава Панайотова-Пулиева – експерт, и г-жа Пенка Христова – секретар в синодалния Културно-просветен отдел.

Разговорът бе посветен на актуалния въпрос за въвеждането на предмета „Религия” в задължителната общообразователна подготовка на българските деца и ученици. Г-жа Маргарита Попова приветства своите гости със следните думи: „Много се радвам, че се срещаме и заедно обсъждаме този толкова важен въпрос, в който държавата и Църквата трябва да бъдат рамо до рамо в името на доброто бъдеще на България”.

Ловчанският митрополит Гавриил запозна вицепрезидента с изпратеното до 41-то Народно събрание синодално Становище относно Законопроекта за предучилищното и училищното образование и подчерта, че след 20 години колебания вече е крайно необходимо на децата да бъде дадена възможността да стават по-добри, по-съзнателни, по-духовни чрез придобиването на базисни познания за религията и произтичащите от нея висока нравственост и култура.

Като изслуша много внимателно всички аргументи и примери в тази насока, г-жа Маргарита Попова акцентира върху убеждението си, че задължителното религиозно образование е нещо изключително положително и нужно на нашето общество и няма причини то да среща съпротива, тъй като може да е само от полза на децата. „Стъпката е направена в тази посока от страна на Св. Синод и въпросът трябва да се реши своевременно”, заключи г-жа Попова.
Текст: Десислава Панайотова
Снимка: Президентство на Р България

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=80008






Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13745300
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930