Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2012 16:06 - ЩЕ ИМА И ЖЕНИ АРХОНТИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2012 16:34


Синодът разреши: Жени стават архонти Жени също ще могат да получават званието архонт, тъй като няма изрично искане да са само мъже. Това заяви Ловчанският митрополит Гавриил, след като вчера Синодът прие правилника, изготвен от Пловдивския митрополит Николай за присъждане на титлата. То няма да се предава от баща на първороден син, тъй като няма да има смисъла на благородническа титла, а ще е отличие за почетни ктитори (дарители), обясни той. То обаче ще бъде давано не само на хора, дарили средства за църквата, но и на такива, които имат някакъв принос към нея и православието, подчерта владиката. По думите му архонтни ще могат да бъдат не само бизнесмени, но и учители, писатели, общественици, катехизатори.

 Предложените за званието да са православни християни, а ако са дарители, парите им да са чисти, са основните изисквания, на които трябва да отговарят предложените за него. в-к Монитор

                    ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ

Св. Василий Велики, епископ на Кесария Кападокийска (329-379 г.) изпраща каноническо послание до подчинените му епископи, в което пише:
 „ Някои измежду вас взимали пари от ръкополагани и, което е още по-лошо, това прикривали под булото на благочестие... На тогова, който взима сребро, трябва да кажем това, що апостолите са казали на оня, който искал да даде такова, за да купи преподаването на Светия Дух: “Среброто ти да погине заедно с тебе” (Деян. 8:20), понеже по-малко греши тоя, който по неразбиране иска да купи Божия дар, нежели оня, що го продава, тъй като това е продажба и, ако даром полученото продадеш, ще ти се отнеме благодатта, като продаден на сатаната, понеже въвеждаш кръчмарство в духовните работи и в църквата, в която ни е поверено Тялото и Кръвта Христова. Тия неща не трябва така да стават. А ето в що се състоят хитруванията. Те мислят, че не грешат, ако взимат не при самото ръкоположение, а после, когато всъщност да вземеш кога и да е, все е вземано. Прочее, моля ви да изоставите тоя подход, или, по-добре казано този път за ада, и не правете себе си недостойни да извършвате свещените тайнства, като цапате ръцете си с такова лихоимство... И ако някой подир това мое послание извърши нещо такова, нека се отстрани от тукашните олтари и отиде там, гдето може да купува и продава Божия дар... Всичко това става от сребролюбие, а сребролюбието е корен на всички злини (I Тим. 6:10) и се нарича идолопоклонство (Колос. 3:5). Прочее, не предпочитайте идолите пред Христа за малко сребро, нито пък на Юда подражавайте, вторично продавайки срещу подкуп веднъж Разпнатия заради нас."



Тагове:   жени-архонти,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709254
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031