Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2012 14:58 - Иранска мега-джамия във Финландия
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 664 Коментари: 0 Гласове:
1



http://dveri.bg/khhdc


 Вторник, 19 Юни 2012 16:20
 Автор: йеродякон Петър Граматиков

Нова мега-джамия беше открита във финландската столица Хелзинки. За разлика от повечето джамии в Европа, които обслужват мюсюлманите-сунити, хелзинкската джамия принадлежи на шиитския ислям. Тя е платена от Ислямска Република Иран и критиците казват, че теократите от Техеран възнамеряват да използват джамията като център за рекрутиране, обслужващ войнстващата шиитска мюсюлманска група Хизбулла в Европа.

Размерите на новата джамия са исполински по финландските стандарти. Със седемстотин кв. метра застроена площ, разположена до метростанцията в източния квартал на Хелзинки Меллунмеки, огромната молитвена зала побира 1000 богомолци. Джамията е построена от Фондацията Ахлул-Бейт, радикална шиитска мохамеданска прозелитираща и политическа лобистка група, ръководена от иранското правителство. Ахлул-Бейт ръководи вече около 70 исламски цетъра по света и има за главна цел насърчаването на религиозните и политическите възгледи на ислямските радикали от Иран.

Ахлул-Бейт е против всички останали клонове на исляма, които не са в унисон с формата на исляма, диктуван от иранските теократи: организацията е призовавала за преследване на мохамеданите-сунити, суфии и алевити, както и на светски и умерено настроени мюсюлмани. Тази организация също застава срещу интеграцията на иммигрантите-мохамедани в приемащите ги общества и държави.

Ахлул-Бейт приоритетно е ориентирана към разпространението на ислямското шериатно право извън Близкия изток; нейните центрове в Африка и Азия, например, са били използвани за радикализиране на местните мюсюлмански общности. Стандартната процедура е да се дават парични средства на бедните, които се конвертират в шиизма и след това стават субект на религиозно обучение от подкрепяни от Иран имами. Групата е забранена в поне една дузина държави.

В Европа джамиите на Ахлул-Бейт обикновено се представят пред обществеността като центрове за култури и спортни инициативи, но на практика те често са използвани от иранските тайни служби за наблюдаване на живеещите в чужбина иранци и преследване на иранските дисиденти.

В Германия джамията “Имам Али” в Хамбург беше свързана с убийството през септември 1992 г. в ресторант “Миконос” в Берлин на четирима водачи на Иранската кюрдска демократична партия. Във Великобритания лондонската джамия на Ахлул-Бейт беше замесена в издаването на смъртни заплахи против британско-индийския писател Салман Ружди. Джамията е била използвана също за рекрутиране на терористи и за шпиониране на иранци-бежанци в Англия и Уелс. В Дания градският съвет на Копенхаген наскоро разреши на Ахлул-Бейт да построи първата официална “Голяма джамия” в датската столица. Мега-джамията, която ще има масивен син купол, ще бъде с две минарета, които архитектурно ще доминират над небето на Копенхаген.

Човекът, определен за главен имам на новата копенхагенска джамия, Мохамед Махди Кадеми, е бивш армейски офицер, ръководил идеологическия отдел на Иранската революционна гвардейска част до 2004 г., когато получава задание от иранския режим да се пресели в Кралство Дания. Мнозина от иранските бежанци вярват, че той поддържа тесни връзки с иранските тайни служби и се страхуват, че новата джамия ще бъде използвана срещу тях.

Независимо от критицизма срещу мега-джамията в Хелзинки и опасенията, че сградата ще се превърне в център на иранския режим за набиране на мюсюлмански младежи за клетките на Хизбулла, финландските политици прегръщат проекта за шиитската джамия като символ на мултикултурния прогрес.

Според списание “Египет днес” (EgyptToday) мултикултурализмът превръща Финландия в рай за мюсюлманската имиграция - не само за шиитската, но и за съперниците им сунити.

В статия, озглавена “Добре дошли във Финландия”, списанието констатира: “Тара Ахмед, 25-годишна кюрдка, пристига със съпруга си във Финландия преди няколо години да търси препитание. Много услуги им бяха предоставени там, по свидетлството на самата Тара. Освен това за седем години срещу нея няма нито един случай на обида или дискриминация в каквато и да било форма. Като повечето имигранти и те се възползват от безплатните уроци по финландски език, предлагани от правителството, което дори плаща на всеки обучаем 8 долара дневно, за да ходи редовно на езиковите кусове. Правителството предоставя на имигрантите безплатен дом, здравеопазване и образование за тях и децата им. Допълнително им се изплаща месечна стипендия от 367 долара на възрастен за покриване на разходите, докато започнат за печелят самостоятелно. Правителството е в състояние да покрива всички тези разходи благодарение на прогресивния данък, който може да надмине и 50% от личния дход. Представителите на държавната власт в лицето на Министерството на външните работи заявяват, че „страната се нуждае от имигрантите в дългосрочен план и че те не биха се превърнали в обозримо бъдеще в тежест за обществото.” 

След публикацията в египетското списание мюсюлмани на вълни започнаха да имигрират във Финландия, която има население малко над 5 милиона души. Днес там те са близо 60 000 от Афганистан, Алжир, Китай, Египет, Косово, Индия, Ирак, Иран, Мароко, Саудитска Арабия, Сирия, Тунис, Пакистан, Сомалия и Субсахарна Африка. Имиграцията от Сомалия се е удвоила през последните години. Хелзинкският вестник “Саномат” информира, че повечето от сомалийските бежанци, идващи в страната, са абсолютно неграмотни и че сомалийската терористична група Ал-Шабаб наскоро е набирала сомалийски младежи, живещи във Финландия, да се включат във войната със сомалийското правителство.

Някои имигранти, изповядващи мохамеданството, са пътували от Финландия за Пакистан или Сомалия, където са преминали обучение в джихадистки тренировъчни лагери. Финландските власти са установили, че сомалийци са злоупотребили с имиграционната процедура за реунификция на семейства с цел да улеснят трафика на хора.

Според журналиста от Финландското национално радио Том Канконен, който неотдавна публикува книга, озаглавена “Ислам Еуропасса” (прев. от фин. ез.: „Ислямът в Европа”), Финландия е дом за  няколкостотин ислямски фундаменталисти, които принадлежат към уахабитската секта на сунитския ислям с произход от Саудитска Арабия. Уахабизмът не само обезкуражава интеграцията на мюсюлманите на запад, но активно окуражава джихада против не-мохамеданите, заплашва с бъдещо радикализиране на мюсюлманските имигранти във Финландия, според Канконен, който твърди, че тези ислямисти действат в общности като Хелзинки-Муслимкоти (Мюсюлмански дом), Асоциация Икра и Форум Салафи в интернет-пространството.

В отговор на нарастващата заплаха от страна на радикалния ислям финландското вътрешно министерство през декември 2010 г. обяви, че обучението на лица за извършване на терористични актове ще бъде считано за криминално престъпление. Финландската тайна полиция (SUPO) на свой ред пък поиска от парламента допълнително финансиране за разполагането на офицери, постоянно базирани  в Африка и Близкия изток, с цел да предотвратят пътувания на евентуални терористи до Финландия.

Нарастват и притесненията относно провала с интегрирането във финландското общество на имигранти, изповядващи исляма. Деца-мюсюлманчета във финландските училища често биват спирани от участие в класни и извънкласни занимания като пеене и танци, понеже родителите им смятат такива дейности за противни на исляма. Нерядко деца от имигрантски семейства разиграват “расистката карта”, когато нещо не им е по вкуса в училище.

Понякога родители-мохамедани нападат финландски учители, както в случая на Туйа Ринне, финландка, приела исляма, която преподава в хелзинкско училище. Тя години наред е гордост и образец за финландския мултикултурализъм, но наскоро е освободена от работа като лектор в курс по ислям, след като родители-мюсюлмани я обвиняват, че не е достатъчно добра мюсюлманка. Наред с другите си искания родителите-мохамедани изискват от Ринне да покрива главата си с хиджаб, а освен това я атакуват за това, че в свободното си време преподава ориенталски танци. Вълненията стихват, едва след като училищните власти отстъпват пред мюсюлманските искания и се съгласяват занапред класовете по ислям да се преподават единствено от преподаватели, които са имигранти-мюсюлмани и ще водят обучението на роден/майчин език.

С увличаване на броя им мюсюлманите настояват пред финландското правителство да осигури повече джамии и молитвени стаи, които към момента са общо за цялата страна 45 - повечето от тях в столицата. Според Ислямското общество във Финландия те са пренаселени и неадекватни на нуждите им.

Що се отнася до новата мега-джамия в Хелзинки, мюсюлманите-сунити считат, че тя няма да реши проблема с недостига на молитвени места във Финландия, защото джамията ще обслужва само шиитите. Подобно на ситуацията в останалите европейски държави финландските сунити вероятно ще се обърнат към Саудитска Арабия да финансира сунитска мега-джамия в противовес на спонсорираната от Иран шиитска мега-джамия.

 

Източник: http://www.gatestoneinstitute.org




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13693687
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031