Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2012 20:34 - РАЗМИСЛИ ЗА ПРАВОСЛАВНИЯ ФАШИЗЪМ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
0



http://zadrugata.com/2012/06/19/размисли-за-православния-фашизъм/

Размисли за православния фашизъм
Posted  by Мартин Димитров on 19/06/2012 in Публицистика

Автор: Мартин Димитров

Не, аз не съм гей, не толерирам гейовете, не толерирам обратната сексуална ориентация и прочие.  Не одобрявам и манифестирането на  педерастията. Знаем много добре и библейското отношение към хомосексуализма и то няма как да бъде положително, понеже Бог е създал мъжа и жената да бъдат едно, Бог не създаде два Адама (както  обича да се изразява един монах на свободна практика по друг повод). Вследствие на грехопадението обаче много черти от човешката природа, планирани по един начин са се изродили в противоестествени страсти на личността. Не случайно и етимологията на думата „страст” в църковно-славянския език означава „страдание”, т.е. това е болест, повреда в човека.

Но как си позволи да реагира един уж православен свещеник (известен у нас най-вече със заплодителните си способности и фундаменталистките си наклонности) по повод наближаващия пореден гей-парад? Цитирам в-к Стандарт: „Цялото ни общество трябва да се противопостави по всякакъв начин срещу гей парада, който се готви. Затова призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант. Това обяви в Сливен отец Евгений от православния храм “Свети Димитър”. Оказа се, че гей-организация и Българския Хелзински комитет са погнали невъзмутимия поп и са сезирали прокуратурата. Основала се е фейсбук – група  в негова защита с мотив, че въпросният Евгений е бил даден на прокурор „защото си е позволил да изкаже лично мнение и да цитира Светото Писание.” Дали са праведни мотивите на въпросните организации, нека да оставим това да реши съдебната ни система. Направи ми впечатление  един по-дълбок нюанс на проблема.

Оказва се, че фашизмът в Европа не е отминало явление. Няма да коментирам политическите му прояви, а фашизма като лайф – стайл, като начин на мислене и живот. Преди известно време публикувахме един чуден текст на тема първичен фашизъм и анализирайки съвременните преобладаващи тенденции в православното мислене у нас с известна неохота можем да стигнем до извода, че в някои епархии на БПЦ набира скорост един своеобразен религиозен фашизъм. Фашизъм изразен като авторитарност, неприемане на чужди възгледи и агресивно поведение спрямо различния, издигане в култ на традицията и загубата на ясно съзнание за Бога като Личност и Любящо Битие. За съжаление един свещеник, който априори трябва да свидетелства истинно за Бога и да възвестява Христовата всеизцеляваща победа над смъртта и греха, си позволява да призовава към откровена физическа саморазправа с едни болни хора, една част от които са родени с тази деформация, а други са я избрали доброволно…

Чудно ми е къде намери този глашатай за „божествена правда” пример в живота на Христос, където Той да одобри насилието като начин за справяне с греха? Защо си е затворил очите и си е запушил ушите този Божий служител за множеството примери в земния живот на Иисус, в които Той милва грешника, изцелява го, призовава го към покаяние, но никога не си позволи да употреби насилие, за да вкара някого в правия път, камо ли да го линчува публично? Причината за всичката тази омраза и желание за саморазправа се корени както в недостатъците на конкретния човек (като закоравялост на сърцето), така и в непознаването и неразбирането на християнството като израз на ширещото се невежество сред масата православни у нас.  В превръщането му в сбор от идеи и принципи, които фанатично трябва да се спазват и в потъпкването на личността като образ и подобие Божие. Както казва еп. Игнатий Мидич: „Защо днес хората обичат да изтъкват Съда Божий над хората? Затова защото те не обичат човека, а обичат идеите, правдата, красотата и какво ли още не… И за да бъдат живи тези идеи, те убиват живи, конкретни хора. Затова светът не може да преодолее греха, защото грехът изисква наказание, а наказанието показва, че се почита принципа и се жертва човека.”

Да, да си готов да убиеш човек, защото е болен и манифестира болестта си – това е фашизъм и няма нищо общо с Христос.  Това е клевета към Бога. Към Божието отношение към грешника. Това е извращение на християнството…




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709810
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031