Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2012 22:35 - ОТ АРХИВА: Ходжата Саид Муутлу начело на „Ал Уакф Ал Ислями”
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
0



ОТ АРХИВА: Ходжата Саид Муутлу начело на „Ал Уакф Ал Ислями”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1426869


18.06.2012 17:56; 24 часа онлайн;
821;
0;

Снимка: Архив

Главният ръководител на българския клон на нелегалната ислямска организация "Ал Уакф ал Ислами" е ходжата на Сърница Саид Муутлу, заяви наблюдаващият прокурор Нели Попова от прокуратурата в Пазарджик.

Четири лица от област Смолян са уличени като съпричастни към нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями", но сред тях няма арестувани. Това заяви говорителят на Окръжна прокуратура - Смолян Недко Симов пред радио „Фокус".

Саид Муутлу и останалите членове на организацията са наблюдавани близо две години, като за това са използвани и специални разузнавателни средства. Според прокурор Попова българският клон на ислямската организация е учреден в Истанбул. Досъдебното производство срещу неизвестен извършител е образувано в началото на миналата година.

Самата организация има програма, според която България трябва да се ислямизира. Финансирането е от Саудитска Арабия през Турция, като средствата пристигат нелегално.
Още:
13 ислямисти с обвинителен акт в Пазарджик

Сауд Муутлу има кръг от лектори, които получават месечно по 300 евро. Организацията има програма и за обучение на момичета лектори, на които се заплаща по 200 евро. Ислямската структура у нас има квартири за пропаганда в Благоевград, Пловдив и София. Специални платени застъпници наблюдават възпитанието на децата. Буквалния превод на името на ислямската организация е Фондация за подпомагане по-доброто разбиране на исляма.

Според проповядваните учения всяко дете се ражда мюсюлманин и родителите му го правят неверник, което трябва да се пресече. Иззетата литература ще бъде проучена подробно няколко месеца. Според данните от досегашното разследване има заплаха за държавната сигурност.

В област Смолян са извършени претърсвания и изземване на територията на три общини - Рудозем, Мадан и Доспат, като в община Рудозем са извършени претърсвания на два адреса, каза още Недко Симов.

Операцията е разрешена от съда, след като са му предоставени достатъчно аргументи, за да прецени, че са на лице такива предпоставки, което всъщност е законовото основание за извършване на акцията. Престъплението, за което е образувано досъдебното производство в Окръжна прокуратура - Смолян, е за ръководене или организиране на престъпна група.

„Това е сериозно и тежко престъпление и данните на прокуратурата към момента са свързани със съпричастността на лица към фондация „Ал Уакф Ал Ислями", която по информация от службите има връзка с терористични атаки, включително и тези от 11 септември 2001 г. в САЩ", обясни Симов.

Той добави, че действията на прокуратурата, ДАНС и МВР са били насочени изцяло към защитата на обществения интерес, включително и защитата на мюсюлманското общество в района. Конкретните действия се извършват само по отношение на лица, за които има данни, че са свързани с престъпна дейност, категоричен бе прокурорът и добави, че процесуално-следствените действия продължават.

И от четирите места е иззето голямо количество литература на арабски език, както и електронни носители и др. Предстои анализ на всички доказателства, като става дума за много информация, която трябва да се анализира от вещите лица, и след като се получи заключението им, ще стане ясно дали се съдържат радикални проповеди, има ли отклонение от традиционния ислям в България и т.н., за да се прецени дали четирите лица със своите действия са били съпричастни към дейността на фондацията.

„Твърде е рано да се каже дали от литературата в Смолянско има такава с радикални проповеди, защото при изземването не сме се запознали достатъчно добре с нея, но все пак е имало лица, които са били компетентни и са посочили кое да се изземе, но престои анализ", каза още говорителят на прокуратурата. Той още веднъж заяви, че делото съдържа класифицирана информация и по отношение на лицата, и по отношение на доказателствата.

"Основната причина за акцията в село Лъжница е свързана със срещата на вътрешните министри в Европа. Идеята е да се покаже, че се върши нещо", заяви районният мюфтия на Гоце Делчев Айдън Мохамед пред бТВ.

По думите му формата на брадата не е белег дали си част от ислямистка организация. В България хората носят бради, но това не означава, че са терористи, допълни той.
"Животът тук е спокоен. Ако се докаже, че в иззетите книги няма нищо, медиите, които пишат за нас, както и ДАНС, да дойдат да ни се извинят. Ще съдим ДАНС, ако литературата е безобидна", категоричен е Байрам Разманов, кмет на Лъжница.

Имамът на селото Мохамед Камбер заяви: „Не знам дали ДАНС имат причина да ме претърсват, но имаха заповед от прокуратурата. Това, което е иззето от дома ми, ще бъде проверено, и тогава ще стане ясно. Книгите, които ми иззеха, са известни книги, в които се тълкува Корана".

На въпрос дали участва в организация "Ал Уакф Ал Ислями" Камбер отговори с въпрос: „И вие сте чували за Левски и ЦСКА, но имате ли нещо общо с тях?".
Жителите на Лъжница обвиниха Недим Генджев за акцията срещу имама им‎. През лятото Върховният касационен съд възстанови Генджев на поста главен мюфтия, което предизвика протести на мюсюлмани.

30 чувала с доказателства, 17 хиляди лева, 4000 евро и 500 арабски банкноти са иззети при обиските в други 2 села - Сърница и велинградското село Кандови, допълни наблюдаващият прокурор по случая Нели Попова.

Това е религиозна литература, иззети са лични записки, книги, компютри, лаптопи, флашки, саморъчно написани лекции, програми. Всичко е на арабски, трябва да се преведе, а също документите да се сортират и прецизират. Има иззети счетоводни документи за отчет на разходи, а също и телефони. Имаме свидетелски показания и разчитаме, че като анализираме данните, ще получим пълната картина и ще обмислим срещу кои лица ще бъде повдигнато обвинение. Не искам да прибързваме, ние работим много отдавна и се надявам да стигнем до края, каза още Попова.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13693507
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031