Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2012 23:14 - БИВШИ НАРКОМАНИ: ДЕЦАТА МАСОВО СЕ ДРУСАТ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1324 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2012 23:14


           
http://smolyanpress.net/?p=17374

Бивши наркомани:Децата масово се друсат!

14 декември, 2011

Бивши наркомани разказаха преживяното от тях пред ученици в Смолян и Момчиловци. Отблъскващата реалност на наркомана – описана от бившите, е част от програма „Младежи на кръстопът“. По нея доброволци от преборилите се с дрогата обикалят страната, и стряскайки с разказите си, опитват да сложат спирачката пред децата да посегнат към зловещата прокоба.

Всеки четвърти шестокласник е опитвал трева или амфетамин. Това са реалните факти на статистиката, заяви пред учениците Мариян Паунов.

На срещите присъстваха над 120 деца от 6-и до 10-и клас от Първо СОУ в Смолян и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в село Момчиловци. Пред очите им се изредиха стряскащите и отблъскващи кадри от филм за долнопробния живот, който водят наркоманите. Обществото отхвърля зависимите, вместо да разбере, че тяхното състояние е отчаян вик за помощ преди да ги сграбчи смъртта.

Истината за сегашните купони на тийнейджърите е, че е мода те да са с много дрога, алкохол и секс, като колкото е по-голям броят на партньорите и на таблетките амфетамин или екстази, толкова е „по-яко“, каза истината, която възрастните обаче не виждат, 30-годишният Мариян Паунов. Той е бивш наркоман,  който води битка с дрогата, разказвайки на младежите из страната за грешките в своя живот и последиците от тях.

„Много зависими деца откриваме, като ходим из страната. По време на срещата в Смолян имаше няколко момчета, които със сигурност пушат трева, може и амфетамини да взимат. Един баща от града потърси помощ от нас, заради проблеми със сина му”, каза Паунов.  Във всяко училище има десетки деца, които се друсат, а модата сега са синтетичните дроги – амфетамин и екстази, които се ползват масово.

Модата понякога може и да убива. Бившите наркомани знаят това,  тъй като много техни приятели, които са били зависими, вече не са между живите.  Затова и разказват на идващите след тях, тъй като когато са били на тяхна възраст е нямало кой да ги спре и да ги откъсне от зависимостта.

„Имах приятелка, с която навремето се дрогирахме заедно. Вечер ходеше да краде шахти, за да вземе пари за дрога. Един ден обаче каза, че ще стана проститутка, за да изкарва по-лесно пари за наркотици. И стана, а аз не я спрях“, разказа драмата си пред учениците Пламен от Бургас. От 6 години той вече е чист, но повечето му приятели вече не са между живите.

Половината от наркоманите завършват със смърт, другата половина са в затвора. Много малко успяват да се измъкнат от прегръдката на наркотиците. Зависимостта е нещо, което ти ограбва живота, пътят е един и същ – отдалечаваш се от семейство си и света, ставаш безскрупулен, правиш неща, които не трябва и краят е един и същ – „с една малка лъжичка копаеш гроба си всекидневно”, казаха бившите зависими.

Те съветват родителите да не губят контакта с децата си, защото тогава става страшно.

„Крайно време е да си отворим очите и да видим, че нашата младеж загива”, заключи Мариян Паунов.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13693850
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031