Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2012 21:32 - МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ:АРХОНТИТЕ СА СВЕТЛИ ЛИЧНОСТИ, ДОСТОЙНИ ЗА ПРИМЕР
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.06.2012 21:33


http://dveri.bg/aqu

Неделя, 11 Декември 2011 23:18
 Автор: Двери.бг
Митрополит Николай призна в интервю за предаването "Вяра и общество", че подкрепя архонтството. Той заяви, че не знаел кога Св. Синод е взел официално решение по този въпрос, но във всеки случай това е било преди той да стане митрополит. От тези негови думи стана ясно, че Пловдивският владика не се счита обвързан от решенията на Св. Синод, взети преди неговия митрополитски избор. В потвърждение той заяви, че счита архондисването за дълг на архиерея, който иска по този начин да отличи някои "светли личности", които да бъдат за пример на останалите. Пловдивският митрополит подкрепяше всяко свое скандално изказване с евангелски цитат. В случая той намери за подходящи за архонтите думите на Спасителя от Евангелието на Лука 8:16: "И никой, като запали светило, не го захлупва със съд, нито го туря под одър, а го туря на светилник, за да виждат светлината ония, които влизат". Той обаче се затрудни да каже, какви светли личности са архондисаните до сега бизнесмени, като заяви, че не ги познавал. "Те обаче със сигурност са били добре познати на архондисалите ги архиереи - заяви той, - които явно са ги отличили за някакви достойни техни дела". Според митр. Николай думите на Иисус Христос: "Дойдете при Мене всички отрудени и обременени и Аз ще ви успокоя" (Мат. 11:28) в контекста на спора за архонтите звучат: "Елате при Мене всички отрудени и обременени, включително и тези със съмнителен бизнес, и Аз ще ви успокоя". Според владиката Църквата нямала задължения да проверява произхода на парите, които й дарявали различни бизнесмени. Накрая той открито заяви, че всяка епархия у нас трябва да си произвежда свои архонти.

Архонти досега у нас са произвеждали Старозагорският митр. Галактион, епископ Тихон и починалият Доростолски митр. Иларион.

Припомняме, че за пръв път тази чисто корупционна практика да се дават измислени титли срещу пари стана известна на обществеността у нас и в чужбина с разкритията на Двери.бг (тук). А след грандиозния скандал с архондисването на Слави Бинев в Рим през 2007 г., който предизвика реакцията на Ватикана и Народното събрание, Св. Синод излезе с официално становище, в което се казва:

"1. Посещението на Старозагорския митрополит в Рим от 2 до 5 януари т. г. има частен характер и не е станало с благословението на Българския патриарх и Св. Синод.

2. В наградния фонд на БПЦ и нейните поделения - епархии, манастири и пр. не съществува званието "архонт", то не  може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие.

3. Извършени удостоявания със званието "архонт" от представители на БПЦ са недействителни.

Св. Синод изразява съжаление за допусната нередност".

С интервюто си за "Вяра и общество" митрополит Николай показа, че предположенията на  екипа на Двери (тук), изказани още през 2007 г., че той тайно подкрепя действията на Старозагорския митр. Галактион относно архонтите, са били изцяло верни.

След избирането му на Пловдивската катедра през 2007 г. митр. Николай отговори на въпрос на Николай Бареков, смята ли да инициира дебат в Св. Синод за архонтите, със смирените думи: "Аз съм, пак казвам, най-малкият, ще изпълнявам послушанията на Светия Синод". И още: "Като му дойде времето, ще изразя позицията си според съвестта си".
 
Днес, няма и пет години след избора му, митр. Николай доби самочувствие и реши, че е дошло времето да изрази позицията си без да се чувства задължен да изпълнява "послушанията на Св. Синод".

Цялото предаване тук http://lockerz.com/d/8015132




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13767673
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930