Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2012 21:23 - ОТВОРЕНО ПИСМО ДО БПЦ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 531 Коментари: 0 Гласове:
0



ОТВОРЕНО ПИСМО ДО БПЦ  | 11 Юни 2012

До

Светия Синод на

Българската православна църква

1000 София,

ул. „Оборище” № 4

 

Копие: Списък с медии

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

от български неправителствени организации

и неформални граждански сдружения

до Светия Синод на Българската православна църква

по повод призивите за насилие спрямо участниците в „София Прайд 2012“

 

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

 

На 6.06.2012 г. на страниците на вестник „Стандарт“ (бр. 6957, стр. 8) и в електронната страница на изданието бе публикувана статия на журналиста Георги Мангинов, предаваща думи на ставрофорен свещеноиконом Евгений Янакиев от православния храм „Свети Димитър“ в Сливен. Съдържанието на статията е както следва:

Отец Евгений: Хвърляйте камъни по гейовете

Цялото ни общество трябва да се противопостави по всякакъв начин срещу гей парада, който се готви. Затова призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант.

Това обяви в Сливен отец Евгений от православния храм „Свети Димитър“. Той отсече, че не може да е безразличен, ако някой развращава децата. По думите му на кметовете и министрите, които допускат подобни прояви, трябва да им се надене воденичен камък и да се хвърлят на най-дълбокото място в морето.

 

Във връзка с гореизложения материал и позицията на отец Евгений Янакиев, като представител на Българската православна църква, ние, долуподписаните организации, заявяваме следното:

През май 2012 г. гражданска инициатива обяви, че организира петото поред шествие „София Прайд“ на 30 юни 2012 г. в София. „София Прайд“ е най-мащабното ежегодно правозащитно събитие в България, целящо да фокусира общественото внимание върху дискриминацията спрямо хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните хора, да повиши видимостта и солидарността на иначе маргинализираната им общност и да популяризира идеята за равното им третиране и равните им възможности в обществото.

Доколкото свободата на събиране и сдружаване е фундаментално човешко право, прогласено в българското и международното законодателство, мирното шествие „София Прайд“ е законно събитие и легитимна проява на гражданското общество в България в израз на основни демократични ценности.

„София Прайд“ има история на нетърпимост и опити за саботаж на провеждането му. Първото такова шествие в България през 2008 г. стана обект на насилствени нападения от десни екстремисти и футболни хулигани, които успешно бяха осуетени от полицията. От тогава насам, вече четири години, столичната полиция охранява успешно участниците в шествието и подсигурява професионално тяхната безопасност. Така ще бъде и тази година.

Въпреки горното, изказваме възмущение и тревога от призивите на ставрофорен свещеноиконом Евгений за насилие. Не приемаме, че подобна позиция може да е носител на демократични, морални или християнски ценности. Призивът за физическо насилие към други човешки същества може да бъде израз само на нетърпими човеконенавистни възгледи. Неприемливи са и призивите за физическа ликвидация чрез удавяне на длъжностни лица – кметове и министри. Намираме изказването на отец Евгений не само за позорящо Българската православна църква, но и за противоречащо на разпоредбите на Наказателния кодекс на Република България, във връзка с което сезирахме прокуратурата.

Ето защо ние, долуподписаните организации, се обръщаме към Светия Синод, като настояваме категорично да се разграничи публично с официално становище от всякакви призиви към насилие спрямо участниците в „София Прайд“. Настояваме още за поведението на ставрофорен свещеноиконом Евгений Янакиев да бъде сезирано църковно съдилище по компетентност.

 

С уважение,

Организационен комитет на „София Прайд“

Български хелзинкски комитет

Фондация Ресурсен център „Билитис“

Младежка ЛГБТ организация „Действие“



Тагове:   организации,   БПЦ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13740028
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930