Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2012 13:32 - РОДИТЕЛИТЕ НЯМАТ ПРАВО ДА ПОГРЕБАТ МЪРТВОТО СИ БЕБЕНЦЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.06.2012 13:47


 http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/06/13/1844971_za_otnetoto_pravo_da_pogrebesh_deteto_si/

 Бояна Петкова се бори срещу третирането на мъртвородените бебета като "биологични отпадъци" от болниците и закона
Фотограф: Веселина Фотева

 


Според инспектори лекарят от Пазарджик, проверяван за смъртта на новородено, е бил пиян (обновена) - 22 юни

Здравният министър и прокуратурата се разминаха за смъртта на новородено в Пазарджик - 21 юни
"Това състояние е изключително особено. На практика си майка, която е родила, но дете няма. Тялото ти произвежда кърма, обаче просто няма за кого. И никой нищо не ти казва, сякаш нищо не се е случило".

Така описва вероятно най-ужасния миг в живота си Бояна Петкова. Преди около два месеца второто й дете се ражда мъртво в една от големите болници. Бебето заболява от анемия на кръвта още в утробата й и това води до фатален край.

Статистиката показва, че на година около 600 деца в България никога не проплакват. По думите на Бояна обаче не по-малко ужасно е онова, което става с телата им след раждането.

Децата (не) могат да бъдат "биологичен отпадък"

Заради административен пропуск на родителите не се разрешава да погребат или кремират бебета си. Нито да ги видят, подържат или да се сбогуват с тях. Вместо това, след аутопсията телата се събират и изгарят в екарисаж като "биологичен отпадък", заедно с други медицински остатъци.

"На практика това се случва само с около 0.75% от всички раждания и тези проценти не са статистически значими. Но когато стане с теб, то обсебва целия ти свят. Аз изпаднах в ужас. Защото не стига, че изобщо ми се е случило, ами на всичкото отгоре бебето ми ще е някъде, където ще се третира като отпадък", описва усещанията си Бояна. Тя е лекар – специализант по педиатрия. Преживяното я мотивира да предприеме действия, за да промени нещата.

Лошият закон е... лош закон

Бояна се свързва с няколко неправителствени организации - Българския хелзинкски комитет, Сдружение "Естествено" и Фондация "Родители за родители". Заедно правят първи крачки към промяна на сегашната практика. Една от тях е състоялият се днес протест пред Министерството на здравеопазването, на който бяха пуснати във въздуха стотици балони в памет на починалите деца.

Друга стъпка е изпратено писмо до здравния министър Десислава Атанасова и омбудсмана Константин Пенчев. Консултация с юристи показала, че проблемът може да бъде решен с промени само в една единствена наредба.

Бояна Петкова обяснява парадокса: "Проблемът е Наредба № 2 от 21 април 2011-та, която регламентира здравните изисквания към гробищни паркове и погребването и пренасянето на покойници. В нея за погребение се изисква наличието на акт за раждане и акт за смърт, ЕГН и име. Мъртвородените бебета няма как да получат всички тези документи, тъй като по българското законодателство те не са субекти на правото".

Предложението е в подзаконовия акт да бъде предвидено погребението и кремирането на мъртвородените бебета да може да стане само с наличието на акт за раждане. Това е документът, които се издава след раждането. Разликата е, че на мястото на името се отбелязва, че бебето е мъртвородено. В допълнение трябва да бъде изготвен документ, деклариращ желанието на родителите за погребение/кремация, който да бъде на разположение в болниците.

Смисълът на "сбогом"

Бояна подкрепя необходимостта от промяната не само с личната си история, а и с данни от международни изследвания, които доказват огромното значение на сбогуването с починалото дете за траурния процес на родителите. "Психолозите смятат, че при родители, които са получили възможност да се сбогуват с бебето си и чиято емоционална травма е призната от обществото, се наблюдават значително по-малко депресивни и тревожни разстройства и по-бързо възстановяване", казва тя.

По думите й, пропуските в наредбата се оказват само едното лице на монетата. Другата страна е липсата на достатъчно разбиране, знание от страна на лекарите как да се държат с майката след подобна загуба и почти нулевата психологическа помощ.

Според наблюденията на Бояна Петкова, че в болниците разпространена практика е медицинският персонал просто да не говори за случилото се. До последно родителите получават отказ дори да видят детето. "Късмет е да ви настанят в отделение, където няма други майки, които да гледате с живите им бебета".

Младата жена преразказва лекарските думи, които е прочела в писмо на друга майка, преживяла същото нещастие и опити да направи погребение: "За какво ти е гроб? Да ходиш, да плачеш на него ли?". Сеща се и за други, по-драстични случаи на безразличие и цинизъм, но за тях спестява подробности.

Именно поради тази липса на професионална психологическа помощ, детската лекарка обмисля създаването на фондация, чиято основна цел да бъде обучението на лекари, социални работници и сформирането на групи за подкрепа. "Такива има навсякъде по света", уверява тя.

"За тези неща у нас не се споменава. Самите родители са толкова смазани и разстроени, че нямат сили. А и културата ни е такава, че по принцип за смъртта не се говори. Всички се опитваме да забравим, че тези неща се случват", казва с огорчение Бояна Петкова. Тя е убедена, че това, че детето не е родено живо, не означава нищо. "Защото за теб то е било живо, ритало те е, реагирало е на външни неща. Моето дете реагираше на музика, например. И то е жив човек, независимо, че не се е родило", категорична е майката.

                           ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ

Родители на мъртвородени се борят за правото да погребват децата си коментари/2
13 юни 2012, 11:02

София, България

 

http://www.blitz.bg/news/article/142620
  

 На мълчалив протест пред Здравното министерство се събраха родители на мъртвородени бебета. Те настояват да им се даде право да погребват децата си.
Сега практиката е бебета, които се родят мъртви, да влизат в графата "болничен биологичен отпадък". Според сега действащата нормативна уредба, мъртвороденото дете е проблем на лечебното заведение, което го третира като вид биологичен отпадък

 Около 600 мъртвородени бебета има у нас всяка година. Семействата им нямат право да получат телата им, за да ги погребат или кремират.

 В памет на невидимите си бебета, родителите пуснаха балони в небето над София. Опечалените очакват да бъдат приети от здравните институции.

 "Такава нехуманна практика няма в нито една друга страна от ЕС", коментира в ефира на БНР Яна Табание от Българския Хелзинкски комитет. По думите й нужна е промяна в наредба, която определя, че могат да бъдат погребани само хора с издаден поименен смъртен акт. Предложението на БХК е мъртвородените бебета да могат да бъдат положени в земята или кремирани само с акт за раждане./БЛИЦ

                           ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ

                Благодарение на тази практика се крадат бебета. Просто съобщават, че е умряло бебето и толкова. После го записват като дете на друга майка.
                Една жена ми сподели, че родила близнаци момче и момиче, но й казали, че момчето й починало. Въпреки, че имаше вече внуци от дъщеря си, след толкова години имам пред вид, тя помнеше номерата под които са били записани бебенцата. Във влака някаква санитарка говорела, че бебето е живо и осиновено. Лекарят, който израждал жената бил бездетен. Какво точно е станало, не знаем. Но този закон наистина дава възможност да стават нередни, дори жестоки деяния спрямо майките.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13770272
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930