Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2012 12:59 - ДПС ИСКА ...
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 784 Коментари: 0 Гласове:
0



ДПС скочи за майчиния език в училище, искат 4 часа турски
От партията на Доган искат гаранции, че той ще залегне в учебния план
 7 юни 2012 21:00

 ДПС поиска гаранция, че майчин език ще се изучава минимум по четири часа седмично в рамките на учебния план. Това каза заместник-председателят на ПГ на движението Лютви Местан при обсъждането на законопроекта за училищното и предучилищното образование на първо четене в парламента.

Местан посочи, че ДПС няма да подкрепи законопроекта, защото не е решен проблемът с изучаването и ползването на майчиния език.

Той отбеляза, че броят на децата, които изучават майчиния си език, намалява, защото качеството на образователната услуга е много ниско.


Зам.-председателят на ДПС отбеляза, че не приемат формулировката в проекта "може да изучава майчин език", както и разпределението на часовете да се утвърждава от министъра на образованието.

"Ще предложим радикални промени в статута на майчиния език между първо и второ четене", закани се Лютви Местан.

"Поставяме този въпрос наред със задължението да се усвои и ползва официалният език", добави той. По думите му не може да се говори за интеграция без съхранена идентичност.

В отговор министърът на образованието Сергей Игнатов посочи, че в законопроекта има други текстове, които защитават правото за изучаване на майчиния език.

"Нивото на преподаване на майчиния език вероятно някъде е лошо", добави той. Игнатов обаче се съгласи, че интеграцията изисква доброто владеене и на майчин, и на официален език.

От ДПС предлагат също назначаването на директорите на общинските училища да се съгласува с кмета на общината, която ги финансираСпоред движението приемствеността по отношение на защитените училища е едно от достойнствата на законопроекта.

                       ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ

Защо кебапче може, а Джумаята - не, скочи ДПС
Местан против "нов възродителен процес" при имената на обекти


Един своеобразен нов възродителен процес, който този път засяга не имена на хора, а имена на обекти. Така заместник-председателят на ДПС Лютви Местан определи в остра декларация от парламентарната трибуна евентуална смяна на имена на географски места, квартали, природи и културни забележителности.

 Изказването му предизвика острата реакция на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, но в случая ГЕРБ застана на страната на ДПС.

 Според Местан намеренията за смяна на имената е политически взлом в естествената територия на езика и има за ефект дискредитиране на етническата толерантност на поликултурното общество на България.

 Той допълни, че както преименуваните граждани никога не са имали преди това други имена, за да бъдат те
 "възродени", така и повечето топоними, които сега се променят, присъстват в народната памет без друго първоначално основно наименование.

„Затова твърдим, че актовете на преименуване на Джумаята в Пловдив на пл. Римски стадион, на Кабакум във Варна на Големия пясък и други, са недалновидна, груба, недопустима политическа намеса в природата на езика и цели заличаване на културната памет, която носят през вековете тези топоними“, заяви Местан.

 Според него се цели чрез провокиране на негативни настроения срещу имена със собствена история да се предизвикат нови разделителни линии в обществото заради реализиране на нечисти партийни интереси.

 Местан смята за несъстоятелен аргумента за чистота на езика.

 „Защо се преименуват само обекти с турски имена, а не са проблем например Пасарел и Кондофрей - имена на благородници от кръстоносната армия на Балдуин, нападнала православната Калоянова България“, попита Местан. „Как ви звучат имената Расате, Сидер, Арабаджиев“, добави той.

 Местан изброи и ястия от националната ни кухня като "сърми", "кебапче", бюрек", "капама", "патладжан".

 „Не допускайте да се лее реч на омразата и нетърпимост към българското име, идентичност и култура. За пореден път се произнася реч на нетърпимост към българската и православната ценност, към корена на нашата нация и държава. Допуска се от трибуната да се водят дебати, които са в услуга на чужди държави”, скочи в отговор лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. 

 Според него имената, които трябва да се променят, са изконни български имена. „Тяхното възстановяване е задължение на държавата и на президента. Той има правомощия да промени тези географски имена. Няма да приемем не само съжителство, а и докосване между високите християнски ценности и ценностите на кървавия турски ятаган. Призовавам министъра на културата да научи правилен български”, допълни Сидеров.

 

 Министърът на земеделието Мирослав Найденов, който участва в парламентарния контрол, отговори, че ГЕРБ не подкрепя промяната на имената и смята, че историческата памет трябва да бъде запазена. В такъв смисъл подкрепяме декларацията на ДПС, коментира той и посочи, че участниците на ГЕРБ в общинските съвети няма да гласуват за промените на тези наименования. Те лично били инструктирани от премиера Бойко Борисов.





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706580
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031