Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2012 22:09 - СОЗОПОЛСКИ ВАМПИРИ В ГРОБОВЕ ПРИ РАЗКОПКИТЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1897 Коментари: 1 Гласове:
0



Откриха вампирски гроб в Созопол


Прободен е с копие в сърцето, за да не пие кръвта на хората
2 юни 2012, 20:12

Созопол, България

 Гроб на кръвожаден вампир са открили археолози в Созопол по време на разкопките преди два дни зад църквата "Свети Николай Чудотворец". Сензационната новина съобщи пред "Бесове" бившият министър на културата - директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
"Не е сензация, но за Созопол е, защото не е намиран друг такъв гроб", каза историкът. Големият некропол, находка за изследователите, се намира зад църквата, бил открит от директора на археологическия музей в Созопол Димитър Недев. Самите разкопки датират от Средновековието - между 12 и 13 век.

 Според проф. Димитров тялото в един от новооткритите гробове е на мъж, прободен в сърцето с желязо. Фактът, че е погребан край църквата, показвал, че е знатна личност. През Средновековието хората се страхували не само от лошите по природа, но и от по-умните, интелигентни и гениални личности. За да не вампирясат един ден и да ги тормозят, вярващите ги пробождали в сърцето с дървени колове или железа.

 Около църквата "Свети Николай Чудотворец" в Созопол били открити около 15 гроба. Само скелетът на мъжа в един от тях е прободен с копие.

 Археолозите намерили и рицарски оръжия. В момента те усилено копаят и консервират едновременно находките за да може всичко да се види от туристите през сезона. Проф. Божидар Димитров сподели, че е открита още по-стара църква край Созопол, от 4 век. Неотдавна край село Дебелт, община Средец бяха открити , които действително свидетелстват, че хората са вярвали във вампирясването.


               жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж


 

Божидар Димитров: Созополският вампир бил монах, който си подпийвал 
Бил много зъл и затова го проболи в сърцето

4 юни 2012, 08:16

Созопол, България


  
Намереният вампир в Созопол най-вероятно и бил монах с гъста брада, който е пийвал повече и е анатемосвал хората, разказва пред “Телеграф” шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.
Както вече стана ясно, ритуалът срещу вампирясване е извършен след смъртта на нарочения за вампир средновековен жител. Скелетът още не е изследван и не е ясно от какво е починал човекът. За да са сигурни, че няма да възкръсне в зъл дух, близките проболи трупа му в сърцето.

 “Този явно е бил много лош, за да си заслужи да го прободат”, коментира проф. Димитров.

 Междувременно става ясно, че в Дебелт има гробове с 11 вампирски погребения, а 5-6 не са проучени./БЛИЦ

 




Гласувай:
0



1. juliata - важно допълнение за намерените скелети на "вампири"
09.06.2012 10:49
в статия от 05.06.2012
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1407438
"Една от версиите е, че става дума за интелектуалци или знахари, които местните подозирали във вещерство...
...в същото гробище досега са разкрити около 70 погребения от археолозите, които проучват обекта. Само при две от тях обаче има този елемент на вампири.
„Имаме твърдата убеденост, защото такава е практиката, че това са знатни хора, т.е. лица от цивилния и от духовния живот на града - свещеници, епископи, общински съветници, кметове. Но какви точно са били, не можем да кажем, защото зад олтара обикновен човек не се погребва и това е луксозно място за погребение. Зад църквата на манастира, както е във всички средновековни църкви и чак до XIX век, се е уреждало гробище на по-изискани лица - да те погребат в пространството в терена зад олтара на църквата, се е смятало за голяма привилегия и чест. Там са погребвани и светски и духовни лица, дали нещо за града в своя дълъг и продължителен живот. Именно там се намират тези два вампира - два скелета са така пронизани от тежки железни предмети в областта на сърцето. Повечето хора наистина са били добри и не са осквернени техните тленни останки, но на двама от общо около 50 - 60 души, които са погребани там, е извършена тази манипулация. Очевидно, макар и издигнати хора, населението се е плашело от тях и затова се е постарало да не се превърнат във вампири", обясни Божидар Димитров..."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13773411
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930