Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2012 14:23 - ДАРЪТ НА ПЕТДЕСЕТНИЦА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 591 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.06.2012 15:03


Дарът на Петдесетница
 11.06.06  | Епископ Калистос Уеър
 http://www.pravoslavie.bg/Беседа/Дарът-на-Петдесетница

Има три особено впечатляващи значения, в които се проявява полученият на Петдесетница Дар-Утешител. Първо: Той е дар, предназначен за всички Божи люде (Деян. 2:4-5). Дарът или харизмата на Светия Дух не се дава единствено и само на духовници, но на всички кръстени. Всички те са носители на Духа, което значи харизматици в непосредствения смисъл на думата. Второ: Той е дар на единството. „Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно” (Деян. 2:1).


Светият Дух прави множеството едно Тяло в Христа. Слизането на Духа на Петдесетница обръща следствието от Вавилонската кула (Бит. 11:7). Както се пее в един от химните на празника:

Когато слезе и смеси езиците, Всевишният раздели народите, а когато раздаваше огнени езици, към единство повика всички, затова единогласно славим Всесветия Дух (Кондак, глас осми).

Духът носи единство и взаимно разбирателство, като ни помага да говорим „в един глас”. Той преобразява индивида в личност. В първата християнска общност в Иерусалим от периода непосредствено след Петдесетница „всичко им беше общо” (Деян. 2:44), „а множеството повярвали имаха едно сърце и една душа” (Деян. 4:32) . Такъв трябва да бъде отличителният белег на петдесетната общност на Христовата църква във всички времена.

Трето: Дарът на Светия Дух е дар на многообразието – огнените езици са „разделени” (Деян. 2:3). Те са разпределени поотделно върху всеки от апостолите.

Светият Дух ни прави едно цяло, в което всеки от нас е различен. На Петдесетница множеството от езици не е премахнато, но то престава да бъде причина за разделение - всеки говори на собствения си език както преди, но по силата на Духа разбира другия. Според мен, да бъдеш носител на Духа означава да осъзнаеш всички отличителни характеристики на собствената си личност – т. е. да бъдеш истински освободен и да бъдеш истинският си „Аз” в неговата неповторимост. Животът в Духа притежава неизчерпаемо многообразие; грехът, а не светостта, е скучен и еднообразен. Един мой приятел свещеник, който прекарваше дълги часове в изслушване на изповеди, споделяше уморено, че в крайна сметка нови грехове няма.
 Винаги различна и нова по своите форми е само светостта.

Превод: Пламен Сивов

Мой коментар:
                Не бих могла така хубаво и ясно да обясня това чудо. Затова плаках на няколко пъти от умиление, когато прослушвах една от песните на коптите. Нищо не разбирах от текста, освен "Алилуя", но ги почувствах, чувствам ги и сега и се вълнувам, защото сме в един Дух. Толкова далечни и непознати, а толкова близки и обични в Светия Дух. Тананикам си само мелодиите на две от песните им и когато ми зазвучат в главата, знам, че Господ е пред мен и разрешава проблема ми, който в момента ме притеснява. Когато Христовата любов те завладее чрез Светия Дух, всичко друго изчезва - различия, високоумия, гордост, съмнения, изследване... Чувстваш само умиление, любов и нежно вълнение. Ето, това е Божието чудо !!! Това е Бог Любов! Някои питат, как Бог е Любов, пък наказва грешните. Това се получава, когато Бог, обиден от незачитането на правдата Му, се оттегля, и тогава дяволът с всичката си ярост се нахвърля над жертвата си. Но извикаш ли към Господа...Той, верен на Словото Си не може да се отрече от Себе Си, и с цялото Си милосърдие Те поема в невидимите Си длани, за да ти помогне и спаси.
                Моля Бог, да ни даде сила в единомислието, чувствата и делата, за да устоим на всички съблазни и злини на нечистите сили!!! Обичаме нашия Господ, но пак ни трябва сила от Него, за да докажем нашата любов към Него! С нищо друго не можем да Му се отплатим. С нищо.

                                             С обич в Христа: Естир !
Гласувай:
0
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 11417101
Постинги: 14712
Коментари: 2340
Гласове: 9270
Архив
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31