Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2012 22:58 - ЗА ПОДРАЖАВАНЕ НА СВЕТИЯ ХРИСТОВ ЖИВОТ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 412 Коментари: 0 Гласове:
0За подражаването на светия Христов живот

 Св. Тихон Задонски

 За да изправиш себе си и да станеш истински християнин, или Христов, постави пред твоите душевни очи светия Христов живот и често гледай към него и подражавай на Христовия пример. Ако би сърцето ти, като развалено, не иска, ти го принуждавай и убеждавай себе си да подражаваш на прекрасните Христови добродетели. Ти се оглеждаш в огледалото, за да видиш, какво ти е лицето, дали няма на него някои петна, и като видиш, че има такива, изглаждаш ги. Нека за душата ти бъде огледало непорочния Христов живот. Поглеждай в него често и виж каква е твоята душа, дали тя иска онова, което иска Христос, и дали прави онова, което е правил Христос, когато е живял на земята. А каквото видиш в нея противно на Христовия живот, всичко това, като петна, очиствай с покаяние и сърдечно съкрушение.

 Христос Господ презрял в тоя свят почестите, славата и богатството, макар че като Господ на всички можел да има всичко. Ти не търсиш ли почести, блаженство и слава в тоя свят?

 Христос живял в смирение на земята: ти не живееш ли в гордост и разкош?

 Христос бил към всички любвеобилен и милосърден: ти не мразиш ли и не се ли озлобяваш към подобни на тебе човеци?

 Укоряван, Христос никого не е укорявал: ти не укоряваш ли човека, който как и да е те укори и, нещо по-лошо, не укоряваш ли човека, който с нищо не те е укорил? - ти си такъв-онакъв, ти си мошеник, ти си мерзавец, разбойник, и др.

 Христос бил кротък към всички хулители, а ти не хулиш ли ония, които те хулят?

 Христос никому не отмъщавал, макар че в един миг би можал да погуби своите врагове: ти не отмъщаваш ли на онези, които те обиждат?

 Христос претърпявал всичко: ти не роптаеш ли и не хулиш ли, когато ти се случват злополуки и страдания?

 

 Ето така сравнявай твоята душа с Христовия живот и каквото забележиш противно, по всякакъв начин се старай да го изправиш, и да го последваш. Ако правиш така, уверявам те, че от ден на ден ще ставаш по-добър. Защото не е възможно да не се изправи оня, който често поглежда в това чисто огледало.

 Наистина, подир Христа трябва да следва всеки, който иска да бъде с Него във вечния живот. Който иска в бъдещия живот да бъде съучастник на Христа в славата, трябва още в сегашния живот да Му е съобразен. Не напразно Христос е казал: "Дадох ви пример да правите и вие същото, каквото аз ви направих. И който не взима кръста си, а следва подире Ми, не е достоен за Мене” (Иоан. 13:15. Мат. 10:38).

 Размишлявай усърдно върху тези думи и сам ще разбереш и признаеш, че онзи, който иска да бъде спасен и да влезе в Христовото вечно царство, трябва да последва Христа. Който иска да следва подир Него във вечния живот, или да върви по Христовия път, който иска да отиде след Него в Неговото вечно небесно царство, той трябва с вяра и любов да върви подир Христа в този живот. Друг път за там няма.

 Забележи какво казва Христос: "Моите овце слушат гласа Ми, и Аз ги познавам, и те вървят подире Ми, и Аз им давам живот вечен" (Иоан. 10:27-28). "Овце" тука се разбират истинските християни, които се покоряват на Христовото учение и живеят тъй, както Той учи, и Го последват с вяра, със смирение, с любов и търпение, и така Ги въвежда във вечния живот, като идещи след Него. Следователно не са Христови овце ония, които не слушат Неговия глас, или светото Негово учение, и не отиват подире Му, а следователно не ще отидат с Него и във вечния живот. Това, християнино, е страшно, ала е истинско. Сам ти размисли върху тези Христови думи и ще признаеш, че е така.

 Любезни християнино, ти трябва да вървиш по безопасния път, ако искаш без съмнение да отидеш във вечния живот. А кой е безопасният път? Да живееш в този свят по примера на Христовия живот. Живей прочее така, и ще се спасиш.

www.sv-atanasii-varna.org
Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 11540627
Постинги: 14718
Коментари: 2344
Гласове: 9288
Архив
Календар
«  Септември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930