Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2012 16:38 - ЧУДОТО В БЕРИТ /днешен Бейрут/
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
0



                   ЧУДОТО В БЕРИТ  /БЕЙРУТ/ 
http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=632%3A2012-04-11-18-23-38&catid=50%3A2010-03-16-21-38-11&Itemid=79

Слово за чудото станало в град Берит от иконата на нашия Господ Иисус Христос, истинския Бог наш

Устремете съзерцателните сили на вашия ум и вижте това ново чудо, станало наскоро! Вижте непостижимото чудо Божие и въздайте слава Богу! Размислете за неизказаното Негово човеколюбие и за величието на Неговото домостроителство и нека радостта замени сълзите.

За Бога няма нищо невъзможно. Бидейки Бог, Той може всичко. Но случилото се в наши дни сред нас привежда в ужас сърцето на всеки, който би чул за това. Наистина небето се удиви и ужаси от това, което някои дръзнаха да сторят. Отново пропастите потрепераха, слънцето, луната и звездите помръкнаха от случилото се. Но пак стана тъй, че накрая всички небесни сили се възрадваха на това, което стори Господ чрез Своята милост и грижа. Послушайте и се удивете на това, което е станало в наши дни. Разберете с ума си и преди външния слух преклонете вашите сърца и чуйте.

Има един град на име Берит*, който граничи с Тир и Сидон и е подвластен на Антиохия. В него живеели много иудеи. Недалеч от тяхната синагога, която била много голяма, един християнин заживял под наем и там срещу леглото си окачил на стената икона на нашия Господ Иисус Христос. Не след много време този християнин си намерил по-просторно жилище, тъй като се нуждаел от такова. И това, аз съм убеден, се случило по Божията благодат и домостроителството на нашия Господ Иисус Христос, Който иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината (1 Тим. 2:4), и явява Своите чудеса на онези, които Го почитат и вярват в Него за изобличение на нечестивите и утвърждаване на вярващите.

И тъй, този християнин, както казах, си търсел по-просторно помещение и като го намерил взел да си премества нещата от дома, намиращ се близо до иудейската синагога, но като пренесъл цялото си имущество, поради разсеяност, (а заедно с това и по Божий Промисъл), забравил там иконата Господня, за която ви казах. Някакъв иудеин наел същия дом, където стояла Господнята икона. Като пренесъл своето имущество, той заживял в дома, като съвсем не забелязвал иконата, която стояла там. Един ден този иудеин поканил на обяд свой сънародник. По време на обяда поканеният вдигнал поглед и съзрял иконата на нашия Господ Иисус Христос. Тогава казал на поканилия го:

- Как тъй ти държиш у себе си тази икона, та нали си иудеин?!

След това произнесъл много и неоснователни ругателства срещу Господа. Не смея да ги описвам тук, - да не бъде! – макар гостът наистина да произнесъл такива срещу нашия Спасител. Тогава домакинът видял Господнята икона, но успокоил поканения иудеин, като казал, че досега не бил забелязал иконата и гостът замълчал. Но после отишъл при своите началници и обвинил иудеина, живеещ в дома, където се намирала иконата, казвайки, че този и този иудеин държи в дома си икона на Назорея. Като чули това те казали:

- А можеш ли да докажеш това?

Той заявил, че може да докаже това в дома на самия онзи иудеин. Тогава те се изпълнили с гняв, но до вечерта временно се успокоили. Не следващата сутрин иудейските началници взели със себе си иудеинът-доносник и като събрали цяла тълпа сънародници, тръгнали към дома на иудеина, където се намирала Господнята икона. Като пристигнали на указаното място, началниците се втурнали в дома заедно с доносника и видели Господнята икона да си стои на стената. Тогава те съвсем освирепели, отлъчили от синагогата и изгонили иудеина, живеещ в този дом, а иконата на нашия Господ Иисус Христос свалили и казали:

- Както някога нашите отци се поругаха над Него, така ще се поругаем и ние сега!

След което започнали да плюят в лицето на Светия образ и бичували иконата пред събралата се тълпа. Бичували иконата Господня и от едната, и от другата страна, и казвали:

- Каквото сториха с Него нашите отци, всичко това ще направим и ние с Неговата икона!

След това казали:

- Чували сме, че те са се поругали над Него, и ние ще направим същото!

Тогава те изригнали такива безчислени ругателства срещу иконата Господня, че ние не смеем да ги произнесем тук! След това рекли:

- Чували сме, че нашите отци са приковали с гвоздеи ръцете и нозете Му. Същото ще Му направим и ние.

Тогава те забили гвоздеи в ръцете и нозете Господни, изобразени на иконата. След това, продължавайки да беснуват, казали:

- Чували сме, че са Му дали гъба, напоена с жлъчка и оцет, да направим и ние така!

Тъй и сторили. Поднесли към Господните уста, изобразени на иконата, гъба напоена с оцет, а после казали:

- Знаем, че нашите отци са Го били с тръст по главата. Същото ще направим и ние.

И като взели тръст, започнали да удрят главата, изобразена на иконата. След това накрая казали:

- Със сигурност знаем, че с копие са проболи ребрата Му. Ние в нищо няма да изостанем от тях, но ще направим и това.

Тогава заповядали да донесат копие и казали на един човек да вземе копието и да го забие от едната страна на Господнята икона. И тозчас от нея потекло голямо количество кръв и вода.

Слава на Тебе, Христе, Непостижими, слава на Тебе! Кой, ако не Ти, Господи, кой освен Тебе е Бог, творящ страшни и ужасяващи неща?! О, чудо, свидетелстващо за величието на нашия Спасител! Наистина и ние виждайки това се ужасяваме от светите небесни сили! О, колко Си човеколюбив, Господи, колко великодушен, колко милостив! Защото преди време заради нас и нашето спасение, Ти, бидейки безплътен, Си се въплътил от Дева Мария и по плът Си бил разпнат, бидейки по Своето Божество безстрастен. А сега, Господи, Ти отново беше разпнат във вид на икона, за изобличение на нечестивите и всички неверници, и за утвърждаване на пребиваващите в истината и на вярващите в Тебе. Но, слава на Тебе, Господи, слава на единия Всемогъщ, а също и Преблагословен Бог наш, слава и на Отца и Светия Дух! Амин.

Но вие, чеда, чуйте, какво Господ е сторил след това, тъй като и останалото е било дело на Неговото благоволение. След като с копие била прободена едната страна на иконата Господня и изтекла кръв и вода, както бе казано по-горе, иудейските началници казали:

- Тъй като Неговите почитатели разгласяват навсякъде, че Той мнозина бил изцелил, тогава да вземем тези кръв и вода, да ги отнесем в синагогата и като съберем всички болни, да ги помажем и да видим, истина ли е това, което говорят за Него.

Тогава подложили съд под страната на иконата откъм мястото, което било пробито от копието и откъдето струяла кръв и вода, и напълнили съда. После тръгнали с насмешка, като постоянно мислели как да се поругаят над Господа. След това довели всички болни и недъгави, но най-напред довели един, за когото се знаело, че е разслабен по рождение и го помазали. Човекът веднага скочил на крака и станал съвършено здрав. След това довели слепи, които също били помазани и те прогледнали. Безчислено множество бесновати били тозчас избавени от бесовете. Голяма суматоха обзела града - всички започнали да се стичат на това място, за да видят безбройните чудеса. Иудеите се разтревожели. Жителите на града били много и всички те бързали да дойдат, водейки със себе си всички болни, разслабени, хроми, безръки или прокажени. Донасяли всички, тъй че накрая синагогата, при все че била много голяма, не можела да побере всички, защото заради безбройните чудеса се стичало огромно множество народ. При това всички началници и хората от народа иудейски – и мъже, и жени, и деца, - повярвали в нашия Господ Иисус Христос и високо завикали:

- Слава на Тебе, Христе, Когото разпнаха нашите отци и Когото ние също разпънахме във вида на Твоята икона! Слава на Тебе, Сине Божий, Който Си извършил толкова чудеса! Ние вярваме в Тебе! Бъди милостив към нас и ни приеми!

Тъй викали всички и виковете им се възнасяли към небесата. А в това време началниците помазвали и продължавали да стават чудеса – болни се изцелявали и се връщали към живот. После, когато всички вече били изцелени, тълпата народ веднага тръгнала към епископа на тамошната църква, който вече бил научил за случващото се, и всички завикали:

- Един Бог Отец, един Син Единороден, един е Христос, Когото разпнаха нашите отци! Ние знаем, че той е Бог и вярваме в Него!

И така, като прославили Бога с много славословия, те показали иконата на епископа и разказали всичко, което били направили с Господнята икона, а също показали кръвта и водата, които били изтекли от нея, а после разказали и за безбройните извършени чудеса. Накрая всички замолили да бъдат удостоени със Свето Кръщение. Епископът заедно със своя клир ги приел, много дни ги огласявал и след това ги кръстил, а синагогата осветил като църква на нашия Спасител Христос. А по-късно обърнал и другите им синагоги в храмове на мъченици. И така настанала велика радост в този град, не само защото толкова много хора били изцелени и върнати към живот, а и защото толкова много души преминали от (царството на) мъртвите към вечния живот.

Знаейки за това, любезни мои братя, аз пожелах да съобщя това и вам за полза на вашите души, та като познаете силата на нашия Бог и Спасител Господ Иисус Христос, още повече да се укрепите във вярата и да се възрадвате за великите чудеса извършвани от Него и днес. И тъй, въздайте Нему слава и със съкрушение и сълзи радвайте се и принасяйте благодарение за това, че Той ни е удостоил да повярваме в Него и да Го познаем. С Него и на Отца и Светия Дух слава, сега и винаги и вовеки веков. Амин.

Деяния Вселенских Соборов, т. 7, Казань, 1873, стр. 250–256.

Превод: свещ. Божидар Главев

* Берит – днешен Бейрут



Тагове:   чудо в берит,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749460
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930