Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2012 14:10 - БРИТАНСКИТЕ ВЛАСТИ ПРОТИВ КРЪСТЧЕТАТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 520 Коментари: 0 Гласове:
0



Британските власти: Християните нямат право да носят кръстчета
12.03.2012 г.

В едно изключително важно дело британски министри ще трябва да се защитават пред Европейския съд за човешките права, след като две британки решиха да отстояват правото си да носят кръстчетата си на работа, без да ги крият под дрехите. Това е първият път, когато властите ще бъдат принудени да обявят в прав текст дали подкрепят правото на християните да носят символа, докато са на работното си място.

По предварителни данни, които бяха оповестени от Telegraph, министрите смятат, че работодателите имат право да забраняват кръстовете и да гонят служителите си, ако носят кръстчета на врата си, тъй като носенето на този символ не е „изискване“ на християнската вяра. Това становище на властите разгневи изтъкнати обществени личности, включително Лорд Кери, бивш архиепископ на Кентърбъри. Той обвини министрите и местните съдилища, че „осъществяват диктат“ над християните, като отбеляза, че това е просто поредният пример как властите опитват да изкоренят християнството от ежедневието.

На делото в Страсбург ще се разисква дали Европейската конвенция за защита на човешките права гарантира правото на хората да носят кръстчета или разпятия, докато са на работа. Конвенцията гласи:

„Всеки има право на свободна мисъл, личен мироглед и религиозни убеждения; това право включва свободата на човек да променя религиозните си убеждения, както и свободата, сам или в общество с други, на обществено място или насаме, да изразява своята религия и убеждения чрез поклонение, проповядване, ритуали или съзерцание.“

Двете християнки, които започнаха делото, Надя Еуейда и Шърли Чаплин, твърдят, че са жертви на дискриминация от страна на техните работодатели, които им забранили да носят символа. Жените искат Европейския съд да отсъди дали е било потъпкано правото им да изразяват публично религиозната си принадлежност.

За момента официалната позиция на държавните власти е, че носенето на кръстчета не е „изискване на тази вяра“, затова такова право не може да се гарантира според Европейската конвенция. Адвокати обвиниха държавата в двойни стандарти срещу християните, тъй като представителите на други вероизповедания в страната се радват на много по-голяма свобода да носят облекла и символи, които също не се изискват по съответния религиозен канон.

* * *

Автор: Дейвид Барет

Пълния текст можете да намерите в Telegraph.

                                         Източник: От Извора




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13763406
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930