Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2012 16:07 - ПОВЕСТ ЗА ЗАТВОРНИКА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
0



Arhimandrit Atanasij Sultanov, публикува в Църква общност общество  Arhimandrit Atanasij Sultanov  7 март г. 16:04

Повест за затворника,
 на когото Бог открил участта
 на приемащите милостиня
 Един затворник твърде много се славел в своя манастир с това, че от младини водел свят живот. Отрекъл се от всички светски удоволствия, той се затворил в тясна келия и служел на Бога, умъртвявайки тялото си с пост и всенощно бдение, молейки се на Владиката на всичко за себе си и за целия свят и упражнявайки ума си в богомислие. В определено време приемал неголямо количество храна от ръцете на манастирския служител; а от това, което Бог изпращал чрез християните на манастирските братя - злато, сребро, храна и вино - той никога нищо не вземал за себе си.
 Веднъж той имал такова видение за приемащите милостиня: един ден градоначалникът дошъл в този манастир, за да даде милостиня, и давал на всички по един сребърник[11]. Отишъл и при затворника, носейки със себе си една златица[12], и го помолил да я вземе; като се засрамил от честния мъж, старецът взел златицата и я сложил в джоба си.
 Вечерта, като свършил обичайното си правило, старецът легнал на рогозката[13], с намерение да поспи. И в съня си видял, че се намира заедно с братята на едно широко поле; цялото поле било покрито с тръни и един юноша (това бил Ангел Господен) казал на монасите от този манастир:
 - Жънете тръните.
 Този юноша отишъл и при него (затворника) и му казал:
 - Препаши се и жъни тръните.
 Когато затворникът започнал да се отказва, Ангелът му рекъл:
 - Ти не трябва да имаш никакъв предлог, защото вчера се нае заедно с другите монаси, които взеха от този христолюбец по сребърник; ти взе златица и затова си длъжен да се трудиш повече от другите, жънейки тръните, като получил по-голяма заплата. Тръните, които виждаш - това са делата на този човек, от когото вие вчера взехте милостиня; и така, пристъпи и жъни с другите.
 Като се събудил и размислял за видяното, затворникът твърде много се натъжил и веднага изпратил за човека, който му дал милостиня, и го молел да вземе своята златица. Този христолюбец не искал да я приеме обратно и казал на затворника:
 - Остави я при себе си, отче, или я дай на когото искаш.
 Тогава старецът му казал:
 - Аз не искам да жъна тръните на чуждите грехове, тъй като нямам сили да се избавя и от своите.
 След това той изхвърлил златицата от келията си и затворил прозореца.
 Като узнал причината за неприемането на неговата милостиня от стареца, този мъж започнал да се грижи за изправянето на живота си и да дава милостиня на бедните и нуждаещите се, помнейки, че според Писанието, с милостиня и вяра се очистват греховете.



Тагове:   затворник,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13708017
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031