Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2012 22:15 - ДА УГОДИШ НА ВСИЧКИ - МИСИЯТА НЕВЪЗМОЖНА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 679 Коментари: 0 Гласове:
0



Hera.bg

Светлана Чамова

Да угодиш на всички си е наистина невъзможна мисия, но хората, които с все сила се напъват да я осъществят, не са никак малко. Тъжното е, че това са обикновено добри хора. Те искат да избегнат конфликтите или дори да ги предугадят още преди да са възникнали, за да се втурнат като една пожарна команда и да хвърлят кофа вода за усмиряване прищевките на околните.
 Те са едно потвърждение, че да си прекалено добър, е лошо за теб самия, защото непременно ще се намери кой да ти се качи на главата. Ала така са устроени – да се мъчат да угодят на всички край себе си. За своя сметка, естествено.

 Тази ситуация най-често се получава, когато заедно живеят повечко хора – от различни поколения, дори произлезли от различни семейства или въобще хора, които не се разбират по най-хармоничния помежду си начин. За да усмирят духовете на останалите, да тушират лесно възпламеняващото се напрежение, тези истински страдалци се юркат с най-добри помисли във всички посоки, откъдето доловят тревожен знак. От една страна да изпълнят прищявката на дъщерята, която иска еди каква си рокля, от друга – да успокоят таткото, че късата й нова дрешка не е чак толкова къса, колкото той си мисли, а и без това всички ходят така. Ако има в къщата и възрастни родители – да ги убедят, че те двамата в никакъв случай не се карат, както и че вечерята няма да закъснее, независимо от всичко.

 Ако сте от тази категория, не очаквайте благодарност, че се раздавате без остатък. Тя едва ли ви е нужна. По-скоро малко да оценяваха вашите усилия, та понякога да ви пожалваха, или да получавахте по едно рамо в помощ. Обикновено става обратното – колкото повече, толкова повече. Колкото повече искате да угодите на всички, толкова те все по не си поплюват и на практика ви тормозят, макар да не го осъзнават, а вие да не искате да си го признаете.

 Преди време бях прочела интересно наблюдение. Една дама споделяше, че единственият мъж, истински влюбен в съпругата си, когото познава, е на жена, която не прави никакви усилия да му се хареса. Има достатъчно значима своя лична територия, държи се независимо и уверено. Каква е връзката с героя или героинята, които искат да угодят на всички? Ами същото е. Ако искаш да те обичат – не бъди роб на любимия, а свободен човек. Ако искаш да има разбирателство и хармония у дома, не се мъчи да правиш така, че на всички останали да им добре, освен на теб, защото най-малкото е изтощителна, а и неблагодарна работа. Нека останалите членове на семейството сами да изясняват претенциите и отношенията си, няма нужда да си вечния арбитър, регулировчик и душеприказчик.

 В момента, в който осъзнаеш, че е невъзможно да угодиш на всички – нито на работа, нито вкъщи, си направил първата крачка. Има случаи, когато един здравословен скандал ще накара останалите да имат повече респект към теб. Ако не си по скандалите, има и достатъчно много мирни средства, чрез които да държиш на важните за теб неща. Но отстоявайте себе си. Просто защото и най-близките ни биха „злоупотребили“ с нас при цялата условност на тази дума, толкова, колкото им позволим. Колко и докъде - ние чертаем границите на допустимост.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13705619
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031