Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2012 23:46 - АНГЕЛЪТ НА ПОКАЯНИЕТО
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 787 Коментари: 0 Гласове:
1



Diana Krusteva, публикува в Църква общност общество Diana Krusteva created the doc: "Ангелът на покаянието "

Слово от Светителя Теофан Затворник

Из „Четири беседи за изясняване на книгата „Пастир”

 на свети апостол Ерм”

 С какво можеш да спасиш душата си

 

Чутото досега от писанията на свети Ерм още не е всичко, което възнамерявах да ви предам и което може да ви послужи в труда ви над благоустройването на сърцата ви. Чуйте и още. Мисля, че думата на апостолския мъж ще бъде по-убедителна за вас от нашето немощно многословие. Затова не искам до го оставя, докато не стигна до края. След виденията, за които вече ви говорих, у свети Ерм следват заповедите, съставящи предмет на втората книга на неговия „Пастир”. Към изложението им той пристъпва така: „Молих се – казва той, – в къщи и после седнах на леглото си. И ето, видях, че влезе един мъж, който внушава уважение с вида си, в дрехи на пастир. На него беше наметнато бяло наметало, на гърба му висеше торба и в ръцете си държеше тояга. Той ме поздрави, поздравих го и аз. След това той седна до мен и каза: „Изпратен съм при теб, за да бъда с теб през всичкото останало време от живота ти”. Когато каза това, аз си помисих, че ме изкушава и го попитах: „А ти кой си, защото този, на когото съм поверен, аз го познавам добре”. „Значи не ме позна?” – попита той. „Не” – отговорих аз. „Аз съм онзи Пастир, на когото ти си поверен”, – каза той. При тези думи лицето му се измени и аз познах в него моя Пазител. Стана ми срамно, страх и скръб започнаха да ме измъчат, но той ме успокои, като каза: „Не се бой. Изпратен съм и да ти покажа всичко, с което можеш да спасиш душата си. Изслушай ме внимателно и запиши всичко, за да го помниш и, като го прочиташ от време на време, да освежаваш мислите си и да укрепяваш колебливата си воля. Ако с чисто сърце опазваш всичко, което ти бъде откривано, ще получиш от Господа всички блага, които Той е обещал на Своите верни. А ако, след като чуеш наставленията ми, ти не само не се изправиш, но, напротив, започнеш да прибавяш грехове към греховете, то Господ ще ти изпраща беда след беда, докато не съкруши  или сърцето ти, или костите ти”. Като каза това, моят Пастир, Ангелът на покаянието, ми предложи дванадесет заповеди в следния ред:

„1. Вярвай в Единия Бог, на Когото се покланяме в Троица, Твореца на небето и на земята, на всичко видимо и невидимо, Който от нищото е извикал към битие всички твари и им е дарувал толкова съвършенства, колкото всяка от тях може да вмести.

2. Живей в простота и непорочност, не вреди на ближния си даже с дума, напротив, помагай на всички в нуждите им без да изследваш кой иска и на кого даваш.

3. Гнила дума да не излиза от устата ти: обичай истината и избягвай лъжата.

4. Като зеницата на окото си пази съпружеската вярност, защото това е неизменен закон на Твореца – да бъдеш чист и непорочен пред лицето Му или в девство, или в честно опазвано съпружество. Женен ли си – не търси развод или друга жена; решил ли си да живееш в девство – не търси жена. Също така, когато умре мъжът или жената, преживялата го половина не греши, когато встъпва във втори брак; но се удостоява с по-голяма чест от Бога, когато решава да пази вдовството си в чистота и непорочност”.

При тези думи – казва Ерм, – аз го попитах: „А какво да прави онзи, който съгреши?” – „Да се кае”, – отговори ми Ангелът-Пастир. Казвам му: „Чувал съм, че освен кръщението няма друго покаяние, че, като се потапяме във водите на кръщението, ние получаваме опрощаване на всички грехове и след това вече никак не трябва да грешим”.  Ангелът ми отговори: „Кръщението не се нарича покаяние. Покаяниието Бог е установил за онези, които, след като са призвани чрез кръщението в числото на вярващите, падат отново в грехове по злия умисъл на дявола. Милостивият Бог приема покаянието на такива; но трябва да се знае, че честото падане в грях, даже когато е изправено с често покаяние, прави подозрително самото покаяние; и може накрая човек да падне така, че след това падение да няма възможност до се изправи отново и да започне да живее за Бога. От това да се бои всеки, който лекомислено гледа на греховете”. Като каза това, Пастирят продължи да посочва спасителните за нас Божии заповеди.

„5. Като вървиш по пътя на заповедите, не можеш да избегнеш препятствията и трудовете. Бъди мъжествен и да се укрепява сърцето ти; търпи във вършенето на добри дела и в понасянето на всички неприятности, които ще срещнеш на този път.

6. Помни, че при всеки човек има два ангела – добър и лош. Единият го влече към добри дела, а другият – към грехове и пороци. Внимавай над себе си и към първия се скланяй, а втория отхвърляй, като се досещаш по вътрешните помисли на сърцето, кой от тях ти дава в този момент урок и кой иска да властва над теб.

7. Бой се от Единия Бог – твоя Творец и Промислител, и Спасител и не унижавай своята детска преданост към Него и крепкото си упование на Него с напразната страхливост пред тъмните сили.

8. Постарай се да бъдеш ревностен изпълнител на всички без изключения Божии заповеди и точен извършител на всички дела, които Ангелът внуши на сърцето ти или които ти посочи стечението на обстоятелствата в живота ти – и ще бъдеш син в Божия дом, а не роб.

9. Моли се, труди се усърдно в молитвата, непрестанно се моли, за да слиза свише върху теб сила да вършиш добро и помощ – да избягваш злото – всеки път, когато ти е нужно. Молитвата прави земнородния жител на небето и го облича в небесна чисота и святост.

10. Избягвай лъжливите пророци – гадатели и влъхви, чрез които врагът погубва Божиите раби. Слабите във вярата се обръщат към тези измамници, а те, като им отговарят според желанието на сърцето им, пълнят главите им с мечтателни надежди. Като смесват с капката истина море от лъжи, те ги събазняват и отново ги въвличат към езичество. Който искрено вярва и е предал себе си на Бога, той няма да отиде при тях – такъв търси небето, а те гадаят обикновено само за земното.

11. Учителка, единствена учителка, да ти бъде Църквата на живия Бог, стълб и крепило на истината* (1 Тим. 3:15). В нея е светлината на неизменното знание. Извън нея са мрак и тъмнина, където князът на света е поставил своята учителска катедра и заслепява разума на онези, които го слушат, а не искат да слушат гласа на Църквата, защото те самите са светски.

Това може да ти служи за проверка: което е в разногласие с учението на Църквата – то е гласът на бащата на лъжата. – Внимавай и се пази чист от това падение. Ето и още един признак: словото на истината въдворява дълбок мир, покой и сладост във вярващото сърце; а словото на лъжливите поражда мечти и съмнения и, както солената вода, разпалва жаждата за знание, като затваря ума, подобно на пленник, в неясна мрачна пустиня.

12. Без най-близки ръководители, не можеш да живееш свято на земята. Ще ги намериш в Църквата, където Светият Дух ги поставя да пасат Христовото стадо. Измоли от Господа да ти дарува такъв, който е полезен за душата ти. В нужния час, и без да го питаш, той ще ти каже утешителни думи. Божият Дух ще го научи какво да ти каже и ти ще чуеш от него какво иска от теб Бог. Но се пази и тук от измамните духове*(тоест от бесовете). Смирението и тихостта украсяват истинския ръководител. Където има разкош в думите и живота – там е лъжа. Внимавай в това и ще се спасиш”.

Това са всичките дванадесет заповеди, които ми даде Ангелът – Пастир – заключава Ерм. – Като ги чух, аз му казах: „Прекрасни правила, но има ли човек, който би могъл да ги изпълни, както трябва?” На това Ангелът ми отговори: „Приеми ги със сърцето си в простота, без да размишляваш, и няма да срещнеш никаква трудност при изпълняването им.” Но щом започнеш да изследваш в ума си може ли и как може да се изпълни едно или друго и дали не може някак да се освободиш от това иго, ще се промъкне врагът, ще внесе разслабеност в сърцето ти и ще те направи неспособен за никакво добро. Но защо да говорим много! Знай, че ако не изпълниш нещо, няма спасение за теб, няма да има спасение нито за теб, нито за децата ти, нито за семейството ти”. И като каза това Ангелът, лицето му се измени и той стана толкова страшен, че не зная има ли някой, който да е в състояние да понесе погледа му в този момент. Аз се изплаших. Ангелът, като видя смущението ми, започна да ми говори кротко, с лице, способно да изпълни с утешение и радост: „Как само мислиш и говориш? Нима си забравил Божието всемогъщество? Възможно ли Онзи, Който е покорил всичко под нозете ти, да не ти е дал сили да изпълняваш заповедите Му? Знай, че който има винаги Бога в сърцето си, той лесно ще изпълни тези заповеди. А който има Бога само на крайчеца на езика си, ще падне под тежестта им, като ги счита за неизпълними”. На това аз забелязах: „Кой не проси от Бога сили, за да изпълнява светите Му заповеди? Но врагът е силен: той изкушава Божиите раби и ги държи във властта си”. „Не – отговори ми на това Ангелът, – врагът няма никаква власт над Божиите раби. Онези, които вярват в Бога от цялото си сърце, той може да изкушава, но не и да властва над тях. Противопостави му се мъжествено и той ще избяга от теб”. С това завършиха ангелските наставления.

От своя страна ние не се осмеляваме да добавяме нещо към всичко това, което казва ученикът на апостолите и самият той – апостол: Какво място имат тук вялите ни думи? Само едно ще кажа: колко утешително е да знаем, че и в наше време говорят същото, каквото се е говорило и при апостолите, непосредствено след апостолите, и че, следователно, в продължение на осемнадесет и половина века в Божията Църква се е чувало неизменно едно и също – словото на истината.

Ако сега, при двама и трима свидетели ще се потвърди всяка дума (2 Кор. 13:1), то колко твърдо трябва да стои всяко слово на истината, проповядвана в Божията Църква, когато зад нея стои такова неизброимо множество от свидетели? И какво трябва да значат пред здравомислието тези възгласи на празнословието, които неразумните дерзаят да хвърлят в лицето на истината? Не чувствате ли тук Божието определение: небе и земя ще премине, ала думите Ми няма да преминат (Мат. 24:35).View Doc



Тагове:   Ангел,   покаяние,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704235
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031