Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2012 22:03 - ОТЧЕ, ЗАЩО ДНЕС СВЕТЪТ СТРАДА ТОЛКОВА МНОГО ?
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 690 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.02.2012 22:05


Peter Penev, публикува в Църква и общество  Peter Penev  10 февруари г. 19:13

- Отче, защо днес светът страда толкова много?
 - Заради Божията любов! Ти като монахиня ставаш сутрин,изпълняваш правилото си, молиш се по броеницата, правиш поклони и т.н.... Трудностите, които преживяват светските хора, са тяхното правило, чрез тях те се очистват. Трудностите ги облагодетелстват повече, отколкото приятният светски живот, който не им помага нито да се доближат до Бога, нито да съберат небесна награда. Затова трябва да ги приемат като дарове от Бога.
 Добрият Бог като добър Баща чрез изпитанията възпитава децата Си от обич, от божествена доброта, а не от злоба, нито поради някакво светско правосъдие, защото иска те да се върнат близо до Него. Тоест, понеже иска да спаси творенията Си и те да наследят Царството небесно, затова допуска изпита¬нията, за да започне човекът да се бори, да се подвизава и да издържи изпита за търпение на болките, тъй че дяволът да не може да каже на Бога: „Как така даваш награда на този или как го спасяваш, след като не се е потрудил?" Бог не се интересува от този живот, а от другия. Първо се грижи да ни уреди за другия ни живот и тогава за този.
 - Отче, защо обаче Бог дава на някои хора много изпитания, докато на други не дава?
 - Какво казва Свещеното Писание? „Когото Господ обича, него наказва". Да предположим, че един баща има осем деца. Петте остават у дома, близо до баща си, а трите заминават надалеч и не мислят за него. Ако тия, които останат при него, направят някоя пакост, дърпа им ухото, удря им по някоя плесница, или ако са послушни ги милва, дава им по някой шоколад. Докато тия, които са далеч, нито плесница, нито милувка получават. Така постъпва и Бог. Ако хората, които са близо до Него, или тия, които са добронамерени, нещо съгрешат, удря им по някоя лека плесница и така те се издължават;или ако им удари повече плесници, трупат награда. На онези пък, които са далеч от Него, дава дълги години, за да се покят. Затова и виждаме светски хора, които вършат тежки грехове и въпреки това имат в изобилие материални блага и живеят дълги години, без да преживяват изпитания. Това става по Божие снизхождение, за да се покаят. Ако не се покаят, в другия живот няма да имат оправдание.
 Старецът Паисий Светогорец

                        жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж
 

,, Във време на благоденствие бъди весел, А във време на злополука бъди разсъдлив; Защото Бог постави едното до другото..." Еклесиаст 7:14




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13740386
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930