Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 20:17 - ЗА ЛЮБОВТА КЪМ ВРАГОВЕТЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 879 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.02.2012 20:18


Arhimandrit Atanasij Sultanov, публикува в Църква и общество  Arhimandrit Atanasij Sultanov  7 февруари г. 18:47

Св. Силуан Атонски за любовта към враговете

 Душата не може да има мир, ако не се моли за враговете. Душата, която е научена от Божията благодат да се моли, обича и жали всяко творение, и особено човека, за когото Господ е пострадал на кръста и Го е боляла душата за всички нас.

 Господ ме научи да обичам враговете. Без Божията благодат не можем да обичаме враговете, но Светият Дух ни научава на любов, и тогава ще ни е жал дори и за бесовете, че са отпаднали от доброто, загубили са смирението и любовта към Бога.

 Моля ви, опитайте. Когато някой ви оскърбява или наранява вашата чест, или взема нещо ваше, или гони Църквата, молете се на Господа, като казвате: "Господи, всички сме Твои създания; пожали рабите Си и ги обърни към покаяние" - и тогава осезаемо ще носиш в душата си благодатта. Отначало карай сърцето си да обича враговете, и Господ, като вижда твоето добро желание, ще ти помогне във всичко, и самият опит ще ти го покаже. А който мисли зло за враговете, в него няма Божия любов и той не е познал Бога.

 Ако се молиш за враговете, ще получиш мир; а когато заобичаш враговете, знай, че в тебе живее по-голяма Божия благодат - още не казвам съвършена, но достатъчна за спасение. А ако ругаеш враговете си, значи зъл дух живее в тебе и донася в сърцето ти зли помисли, защото, както е казал Господ, от сърцето излизат помислите - зли или добри.

 Добрият човек мисли: всеки, заблудил се от истината, загива, затова му е жал за него. А който не е научен от Светия Дух на любов, той, разбира се, няма да се моли за враговете. Който е научен на любов от Светия Дух, цял живот скърби за хората, които не се спасяват, и много сълзи лее за народа, и Божията благодат му дава сили да обича враговете.

 Ако ти нямаш любов, поне не ги хули и не ги кълни; и това вече ще е по-добро; а ако някой кълне и ругае, ясно е, че в него живее зъл дух, и ако не се покае, след смъртта си ще отиде там, където пребивават злите духове. Да избави Господ всяка душа от такава беда.

 Разберете. Това е така просто. Жал ти е за хората, които не познават Бога или вървят против Бога; сърцето те боли за тях и сълзи се леят от очите. Ние ясно виждаме и рая, и мъката: и познаваме това чрез Светия Дух. Ето, и Господ е казал: "Царството Божие вътре във вас е" (Лука 17:21). Така оттук още започва вечният живот; и мъката вечна оттук започва.



Тагове:   любов,   към враговете,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13745336
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930