Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2012 23:31 - ВСЕОБЩИЯТ БОЖИЙ СЪД В КРАЯ НА ВРЕМЕНАТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 768 Коментари: 0 Гласове:
0



Всеобщият Божий съд в края на времената

От Evlogia Angelova в Църква и общество · Редактиране


"Не са били скрити от Тебе костите ми, когато съм бил създаван тайно, образуван в дълбочината на утробата. Твоите очи видяха зародиша ми; в Твоите книги са записани всичките назначени за мене дни, когато нито един от тях още не съществуваше" (Пс. 138:15-16).

"Всички ние трябва да се явим пред Христовото съдилище, за да получи всякой заслуженото, според доброто или злото, което е извършил с тялото си" (2Кор. 5:10).

"Желаем да напуснем тялото и да се приберем у Господа" (2Кор. 5:8).

"Ето, тайна ви казвам: всинца няма да умрем, ала всинца ще се изменим изведнъж, в един миг, при последната тръба: ще затръби, и мъртвите ще възкръснат нетленни, а ние ще се изменим; защото това тленното трябва да се облече в нетление, а това смъртното - да се облече в безсмъртие" (1Кор. 15:51).

"Сам Господ с повеление, при глас на Архангел и при тръба Божия, ще слезе от небето, и мъртвите в Христа ще възкръснат първом; после ние, останалите живи, заедно с тях ще бъдем грабнати на облаци, за да срещнем Господа във въздуха, и така винаги с Господа ще бъдем" (1Сол. 4:16-17).

"По твоята упоритост и неразкаяно сърце си събираш гняв за деня на гнева, когато се открие праведният съд от Бога, Който ще въздаде всекиму според делата му: живот вечен на ония, които с постоянство в добри дела търсят слава, чест и безсмъртие; ярост и гняв пък на тия, които упорствуват и не се покоряват на истината, а се покоряват на неправдата" (Рим. 2:6).

"Аз съм, Който изпитвам сърца и вътрешност; и всекиму от вас ще въздам според делата му" (Откр. 2:23).

"Защото, който не е против вас, той е за вас. И който ви напои с чаша вода в Мое име, защото сте Христови, истина ви казвам, няма да изгуби наградата си. А който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре, ако му надянат воденичен камък на шията и го хвърлят в морето. И ако те съблазнява ръката ти, отсечи я: по-добре е за тебе без ръка да влезеш в живота, отколкото да имаш две ръце, и да отидеш в геената, в неугасимия огън,  дето червеят им не умира, и огънят не угасва. И ако те съблазнява ногата ти, отсечи я: по-добре е за тебе хром да влезеш в живота, отколкото да имаш две нозе, и да бъдеш хвърлен в геената, в неугасимия огън, дето червеят им не умира, и огънят не угасва. И ако те съблазнява окото ти, извади го; по-добре е за тебе с едно око да влезеш в царството Божие, отколкото да имаш две очи, и да бъдеш хвърлен в огнената геена, дето червеят им не умира, и огънят не угасва" (Марк. 9:40-48).

"... ето, голямо множество народ, което никой не можеше да преброи, - от всички племена и колена, народи и езици; те стояха пред престола и пред Агнеца, облечени в бели дрехи и с палмови вейки в ръце. ... Затова са пред престола на Бога, Комуто и служат денем и нощем в Неговия храм; и Тоя, Който седи на престола, ще се всели в тях; няма вече да огладнеят, нито да ожаднеят; тях няма да види слънце, и никакъв пек; ... Бог ще отрие всяка сълза от очите им" (Откр. 7:9-17).

Основавайки се на Св. Писание, разликите между Частния и Всеобщия съд са следните:


Частният съд става непосредствено след смъртта на всеки един човекпоотделно. Всеобщият съд ще се открие след свършека на тоя свят и ще обхване всички люде изведнаж -живи и мъртви.

 


Частният съд се извършва само над душата. Всеобщият съд ще се извърши на душата и над възкръсналото тяло, възсъединило се с нея.

 


Частният съд продължава 40 дни, през които душите на грешните люде минават през т. нар. митарства, дето демоните най-щателно разследват човешките грехове. Всеобщият съд ще се произнесе бързо, без разследване.

 


Частният съд определя временнозадгробната участ на човека. Всеобщият съд определя навекизадгробната участ на човека.


Харесва ми ·
Искам да следя публикацията · Докладвай · преди 23 часа5 души харесват това.


Evlogia Angelova ‎"По твоята упоритост и неразкаяно сърце си събираш гняв за деня на гнева, когато се открие праведният съд от Бога, Който ще въздаде всекиму според делата му: живот вечен на ония, които с постоянство в добри дела търсят слава, чест и безсмъ...Вижте повече
преди 23 часа · Харесва ми


Evlogia Angelova Частният съд става непосредствено след смъртта на всеки един човекпоотделно. Всеобщият съд ще се открие след свършека на тоя свят и ще обхване всички люде изведнаж -живи и мъртви.
 Частният съд се извършва само над душата. Всеобщият съд ще с...Вижте повече
преди 23 часа · Харесва ми ·  1


Huhi Kiljev Възможно ли е да си осъден на частния съд и оправдан на всеобщия?
преди 23 часа · Харесва ми ·  1


Evlogia Angelova Хухи, чети и ще видиш. Според мен е доста трудно.
преди 22 часа · Харесва ми ·  1


Evlogia Angelova Да си представим сега нещо. Човек, който никога не е влизал в храма. Цял живот яде, пие, весели се светло. Милее за телесно здраве. Не му пука никак за духовното здраве. Добро прави, ако знае, че ще му се върне тук на земята. Гледа само себ...Вижте повече
преди 22 часа · Харесва ми


Huhi Kiljev Случаят, който описа, е краен и на всеки му е ясно какво ще следва от такъв живот. Озадачи ме друго:

 "Частният съд определя временно задгробната участ на човека. Всеобщият съд определя навеки задгробната участ на човека."

 Тук се обваща само времето, а не присъдата. Това ли е само разликата? Следователно и присъдата трябва да е една и съща...
преди 22 часа · Харесва ми


Evlogia Angelova Хухи, като каза, че "случая е краен" прощавай колко хора познаваш, които не само се определят като православни, а са истински такива?!
преди 22 часа · Харесва ми


Evlogia Angelova Временно се казва, защото страданието на душата без тялото е временно. А след всеобщото възкресение ние ще понесем и с душата и с тялото това, което тук сме си посяли. Защото грешим и с двете преживе; Греховете са душевни и телесни.
преди 22 часа · Харесва ми ·  1


Нели Димитрова ‎"Частният съд продължава 40 дни, през които душите на грешните люде минават през т. нар. митарства, дето демоните най-щателно разследват човешките грехове."

 Един вид демоните ще са прокурори (образно казано), а ангелите адвокати, така ли?
 А Бог?
преди 21 часа · Харесва ми ·  1


Магделена Стоилова Бог взима крайното решение. :-)
преди 15 часа · Харесва ми ·  1


Магделена Стоилова Честно казано, като се замислих за хората, които познавам (без да искам да ги съдя, само констатирам), примерът, който е дала Евлогия, описва 90% (ако не и повече) от нашите съвременници. Да не говоря за това колко много се промениха моралн...Вижте повече
преди 15 часа · Харесва ми ·  5


Магделена Стоилова Само още една дума - препоръчвам книгата "Моите посмъртни приключения" на Юлия Вознесенская. В нея авторката е описала какво се случва с душата, когато напусне тялото - тя описва християнските вярвания за живота след смъртта, но в художествена форма и на много достъпен език, така че всеки да може да го разбере и да си го представи.
преди 15 часа · Харесва ми ·  1


Dimitar Karanikolov Може би не трябва да слагаме равенство между духовност и религиозност. Кръстоносците са били религиозни, онези от инквизицията и т.н.
 Да имаш едно поведение не е признак за духовност, а за дисциплина. В крайна сметка и осъдения на доживотен затвор в единична килия и той не краде, не убива, пости и т.н.
 Да, иска му се да не го прави. Но това се иска и на монасите. А и колко от вярващите са монаси - съвсем малко.
преди 14 часа · Харесва ми


Магделена Стоилова Кръстоносците голям грях берат пред Бога - никой никога не ги е упълномощавал да убиват и измъчват когото и да било в името на Христа. Никъде в Библията (която е крайъгълният камък на нашата вяра) не пише, че Господ позволява да убиваме няк...Вижте повече
преди 11 часа · Харесва ми ·  5


Dimitar Karanikolov Значи и атеиста, който спазва правилата в живота си, без да се обвързва с някоя религия - и той може да вярва и да е вярващ според БОГ ?
 Значи религиите нямат никакво значение, защото после, Горе, не те питат в Тангра ли си вярвал или си б...Вижте повече
преди 10 часа · Харесва ми


Магделена Стоилова Ние християните много добре знаем що е грях и що не е - имаме си изрични заповеди, 10-те божии заповеди, и това, което са правили кръстоноците, си е грях, откъдето и да го погледнеш - никой не ги е упълномощил да убиват, дори в името на Гос...Вижте повече
преди 9 часа · Харесва ми


Иванка Стратиева ‎....на кръста до Христос имало двама разбойници......единият отишъл в Рая, другият - не! И двамата не са изпълнявали никакви заповеди - напротив, нарушавали са ги...., но Бог знае какво е в сърцето, което другите НЕ ВИЖДАТ, а от това, коет...Вижте повече
преди 9 часа · Харесва ми ·  1


Людмила Терзийска Ето ви един разговор по тази тема със Стареца Паисий: - Отче, какво най-много би помогнало днес на света?
 - Ако днес някой може да учи хората на покаяние, само това може да помогне. Нека четем, доколкото можем,
 жития на светиите, в ко...Вижте повече
преди 9 часа · Харесва ми ·  3


Иванка Стратиева А който е далеч от църквата и/или няма покаяние, да се молим за него ние - знаещите тези неща - Бог да му даде необходимото покаяние.... и Спасение!
преди 9 часа · Харесва ми ·  3


Людмила Терзийска Много е важна и молитвата за починалите,помените,които се правят не са случайни...душите на починалите имат шанс по молитвите на живите да се спасят....
преди 9 часа · Харесва ми ·  2



Тагове:   за божия съд,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13763060
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930