Поредната излагация на България е, че едно от нещата, с които се гордеем – киселото ни мляко, вече се прави със суровини от държави като Румъния!
кисело мляко
В пресата имаше бум на информация, за това как се прави българското кисело мляко. 80 % от киселото ни мляко е от вносни суровини от Румъния, Турция и Унгария.
Заместник-шефът на „Ел Би Булгариум“ ЕАД Любомир Митов, обясни, че се е стигнало до там, защото на мандрите в България им е писнало да купуват разредено с вода мляко от тук. Дружеството на Митов се занимава с производство и експорт на млечни продукти. Дали обаче някой се е замислил, защо пък производителите разреждат млякото? Дали не е от смешната цена, на която се изкупува?
В пресата поясняват, че малкото фирми, които произвеждат кисело мляко с български суровини, си ги набавят само от първокласни ферми. Други пък запълват „пропуските“ си с мляко на прах, нишесте и желатин.
Киселото мляко е една от гордостите на България. Дали не забравихме как се правят качествените български продукти и започнахме да изкупуваме суровините на държави, които едва ли могат да ни надминат по производство, ако решим?
Да си припомним ли какво е кисело мляко? Някой спомня ли си, че има предположения за това, че води началото си от млечно-киселата напитка „кумис“, която приготвяли от кобилешко мляко, не кой да е, а прабългарите? След заселването им на Балканския полуостров, те започнали да го правят и от овче мляко. Прабългарите са и хората, които са произвеждали „катък“, като подквасвали овчето мляко с отайка от сирене. За пръв път киселото мляко се споменава през VIII век под старобългарското му име „йогурт“.
България е известна с киселото си мляко по целия свят. Дали и тази наша гордост, пренасяна през вековете, ще загине? Да не споменаваме колко е здравословно за децата ни да се наслаждават на вкуса на истинското българско мляко!
Източник: Чудеса.нет