Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2012 15:36 - КАК ДА ЧЕТЕМ БИБЛИЯТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 5556 Коментари: 6 Гласове:
2



Как да четем Библията
 21.07.09  | Архим. доц. д-р Павел Стефанов

 

 

По времето на комунистическия режим Библията беше на практика забранена книга. Намираше се трудно и се търсеше много. Днес тя е достъпна в най-различни преводи и издания. Мнозина ме питат защо и как да четат Библията. С Божията помощ ще се опитам да дам някои разяснения:

1. Когато купувате или заемате Библия от библиотека, обърнете внимание дали е православния Синодален превод. Протестантите разпространяват своя превод, но той е правен преди 140 години от американци и много е остарял.

2. Винаги започвайте четенето не от началото на Библията – първата книга Битие на Стария Завет, а от Евангелията, с които започва Новият Завет. В противен случай има реална опасност да се объркате и смутите.

3. Библията не е любовен роман или криминална повест. Нейното четене трябва да е сравнително бавно и внимателно, като започва и завършва с молитва. Преди да я отворим, трябва да се помолим Бог да открие сърцата ни за словото Си. След като я затворим, трябва да отправим молитва Божието слово да даде плод в душите ни, като ни освети и очисти.

4. Библията не е една книга, а сборник от книги. Старият Завет обхваща 50 книги, а Новият – 27. За нас Старият Завет е ценен не само като свидетелство за Божия промисъл в човешката история, но преди всичко като пророчество за живота и мисията на Богочовека Иисус Христос.

5. В Библията не трябва да се търси „под вола теле”. Тя не е учебник по история, научна монография или политически манифест. Нейната цел е религиозно-етическа. Както пише един американец, „Библията не ни учи как се движи небето, а как ние отиваме на небето”.

6. Текстът на Библията има различни нива. Докато едни пасажи трябва да се възприемат буквално, други могат да бъдат разбрани само в символичен или алегоричен смисъл. Има много примери, че когато хора четат Библията сами и се опитват да я проумеят с ограничения си разум, стигат до ерес и отпадат от Църквата. Затова Свещеното Писание трябва да се чете, като човек се съветва с духовния си наставник или, ако няма такъв, да се ръководи от тълкуванията на древните и новите св. отци.

7. Трябва не само да четем Библията, но да размисляме над прочетеното и да го въплъщаваме в живота си. Само по този начин Словото Божие ще стане „живо и действено” (Евр. 4:12) за нас.


                                          Източник: Православие.БГ




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. antoninus - 1. Старият завет съдържа 39 книги. ...
16.01.2012 10:47
1. Старият завет съдържа 39 книги. Другите са неканонични и не трябва да са в Библията. Библията съдържа 66 книги (Стар и Нов Завет).
2. За да се вникне в Библията трябва да четем разнообразна литература
цитирай
2. bogolubie - Антоне, явно си от средата на протестантите.
16.01.2012 14:23
Не се ли сещаш, защо Господ казва, да не ставаме всички учители? Господ е рожба на мъдростта и расна по мъдрост, а не по ум. Буквата убива, а Духът оживотворява. А ти величаеш буквата на закона. Ако беше в Духа, щеше да прочетеш тези, така наречени от теб, неканонични книги, и щеше да видиш дали са в духа на библията или не. Работя и с двете библии - с православната и протестантската. Библията е рожба на Светия Дух и човеците. Не забелязваш ли различния стил на писане на различните пророци и евангелисти?! Всички те пишат това, което им е дадено от Светия Дух, но със свои думи, със своя си изразен речник. Знам кухнята на протестантските църкви и не съм очарована. Тази надменност и мнителност спрямо другите християни е дело на дявола /змията/. Тя подлъга Ева и чрез нея Адам да ядат от дървото на познанието - дървото за познаване на доброто и злото. Но това ги направи да бъдат изхвърляни от Рая. Престанете да търсите злото в другите християни, умолявам ви! Не търсете злото там, където не трябва! Опасността от звяра се е разпростряла по целия свят, а вие търсете антихриста сред християните.Толкова сте заслепени! Никой не приема Господ Исус Христос за свой Господ, освен чрез Светия Дух!!!!!!!!!!!!! Запомнете това! Доколко са израстнали християните, по какъв начин стоят пред Бога, това не е страшно. Важно е да съдиш братята си, защото по-различно се обличат от теб, по-различно славят Бог от теб, по-различно тълкуват от теб...Братята и сестрите имат различни домове, с различно обзавеждане, по-различно посрещат гостите си, но това не ги прави чужди. Те са една кръв и един дух. Дори близнаците и тризнаците имат някакви различия. Не правете лоша услуга на дявола, защото така му постилате килим и пътеки, за да се възцари най-тържествено. Не съдете, за да не бъдете съдени и не влизайте в кожата на фарисея, за да не излезнете от храма неоправдани! Освен това, моля да прочетеш един стих от каноничната пророческа книга на св. пророк Даниил 11 :37. Това е белег на антихриста!!!!!!!
цитирай
3. bogolubie - Брате,
17.01.2012 13:28
Този, който отрича, че Иисус е Христос е Мохаммад, или Мохамед, както искаш. В Корана се изразява подигравателно за Светата Троица. А всички, които приемат Сина на Мариам окачествява като безбожници. В момента тази религия е най-бързо разрастващата се и по географски територии и по брой на души. Ще бъдем изпитани чрез тях. Каквито и да са греховете на папството, то изповядва, че Христос е Господ. Трябва да наблюдаваме процесите в целия свят и да не се мразим или отхвърляме, за да се ориентираме по-лесно. Иначе кой какво казал, не значи, че винаги е верно. Тук е едно мое стихотворение, за да видиш, че не се прекланям пред папата, но не мога и да го соча с пръст като антихрист. Бог е, Който ще го покаже.
http://bogolubie.blog.bg/drugi/2009/03/15/nash-vlastelin-e-jiviiat-hristos.305261
цитирай
4. bogolubie - БОГ Е,
17.01.2012 15:09
Който въздига царе и сваля царе, без Неговата воля нищо не става.Хитлер не е назначен на чиновническа длъжност от Ватикана. Ако не е бил със силата на духа на сатаната, не би могъл да изпълни злокобната си мисия на земята.
цитирай
5. bogolubie - Ето още един материал за Третия храм:
17.01.2012 15:52
http://bogolubie.blog.bg/drugi/2011/03/05/v-izrael-napraviha-jertvenik-za-tretiia-hram.699422

Що се отнася за Словото, всеки го тълкува по различен начин. Сплотява ЛЮБОВТА ХРИСТОВА. Какво казва св.ап. Павел в Първо послание към коринтяните 13:9..., че отчасти знаем и отчасти пророкуваме, и което е частично, ще се прекрати. Любовта никога не отпада. Тя е Господ. Който обича в име Христово, той успява.
цитирай
6. bogolubie - Светия Дух обяснява Словото,
17.01.2012 19:52
а Словото ни разкрива Духа. Знам това не само теоретически, но и практически. Вече 21 година съм ръководена от Духа, а не от човеци. Не ми се щеше да го кажа, но от Естир.бг нищо не искам. Тя не познава Христовата любов, с постингите си поставя омраза между християните и сочи всички като чеда на дявола, а себе си изживява едва ли не като говорител на Бога. Тогава, когато нашия Господ ни учи да обичаме дори враговете си, ние да търсим само кусурите на братята и сестрите е страшно. Без духа на Христовата любов много текстове от Библията се четат така, както дяволът чете евангелието. Но...всеки избира в какво да вярва и ще получи според вярата си. А моето име, дадено ми от Духа е Естир.
И още, когато човек оре на Божията нива, е по-добре да гледа пред себе си, а не в края на нивата, за да не изкриви браздите или да си потроши краката.
Пак ще кажа, че Божиите чеда израстват в мъдрост и любов към всичко, създадено от Бога и към Него самия.Така съм научена от небесния Учител, Наставник и Спасител! Слава, чест и величие на името Му! Амин!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707528
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031