Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2012 14:41 - АБОРТЪТ ВЕЧЕ НЕ Е "ПРАВО НА ЖЕНАТА"
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор Антон Леонтиев, Православие.ру    
 четвъртък, 05 януари 2012

Приетият наскоро в Русия закон „За основите за запазване здравето на гражданите на Руската федерация” неминуемо ще окаже влияние върху живота на всеки гражданин.  Етическата страна на закона коментира в интервю докторът на философските науки Ирина Силуянова, съпредседател на Църковно-обществения съвет по биоетика към Московската патриаршия.

- Законът за здравеопазването обхваща всички форми и начини на медицинската дейност, затова не е възможно той напълно да бъде представен с две думи. Но кои основни особености, важни за живота на обществото, могат да се посочат и коментират?

- Преди всичко не може да не се обърне внимание на съотношението на нормите на този документ и моралните ценности, които са традиционни за нашето общество.

Самата идеология на закона е насочена към формирането на пазарни и правови отношения в здравеопазването. Не случайно едно от основните понятия е „медицинска услуга”. Както е известно терминът „услуга” е от областта на стоково-паричните отношения. Дори понятието „медицинска помощ” се свежда в крайна сметка до „набор от медицински услуги”. Моралното значение на медицинската дейност като форма на социална помощ и грижа на основата на солидарността, състраданието и желанието да носиш добро на хората, без задни мисли или мотиви, минава на втори план.

- Кои конкретни изисквания на новия закон нарушават етичните норми?

- Много въпроси предизвиква частта от закона, касаеща трансплантациите. Сега в него вече няма забрана за покупко-продажба на човешки органи и тъкани. В същото време в стария закон регулирането на трансплантациите се основаваше именно на забраната за търговия с органи, това беше точно обозначено. Освен това живи донори сега могат да бъдат не само роднини, но и всякакви хора. Според мен, това е легализация на търговско-финансовите отношения в трансплантирането и засилване на потребителското отношение към човека (след като неговите органи и тъкани могат да са предмет на търговия). Забележително е, че още тази седмица в нашия университет се появи реклама за покупка на женски яйцеклетки (от 50 000 рубли), и много студентки тръгнаха да реализират правилото „всичко за продан”.

В новия закон няма и такива понятие като „достойнство на личността”, „защита на достойнството и автономността на пациента”. Но, например в Европа, тези понятия са основополагащи в законодателствата, регламентиращи медицинската дейност. И това не е случайно, защото те гарантират нравствената отговорност на лекаря пред пациентите.

Особено внимание в новия закон изисква регламентацията на методите за изкуствено оплождане. Първо, напълно е разрешено сурогатното майчинство. Преди в Семейния кодекс то също се допускаше, но с уговорката, че последното решаващо решение - дали да задържи при себе си вече роденото дете или не -взимаше така наречената „сурогатна майка”. Сега законодателството напълно я лишава от това право. Сключва се договор (преди всичко регулиращ финансовата страна на услугата), според който биологическите особености на жената, благодарение на които тя може да износи дете, стават стока.

В стария закон в раздела за изкуственото оплождане се говореше за използването на тази технология за съпружески двойки или самотна жена. Новият закон дори не предвижда, че тези, които ще искат да си направят дете в епруветка, трябва да са в брачни отношения. По този начин сега, за да имаш дете, не е нужно да създаваш семейство.

Социалните прогнози за такива нововъведения не могат да са утешителни. Разбира се, непълните семейства в нашето общество не са рядкост – това са 30% от всички семейства. Но защо тази тенденция трябва да се потвърждава и законодателно? Защото всъщност новият закон, макар и косвено, но все пак легализира непълните семейства и по този начин способства за разрушаването  на традиционното семейство. Явно законодателите, водени от идеята за приоритет на правата на човека, са забравили за правата на детето да има баща или майка. Няма нужда да се търсят специално примери за използването на гореописаните „вратички” при използването на репрудуктивните технологии: жълтите издания у нас разказват с подробности как известният естраден певец Филип Киркоров стана баща -  в случая не самотна жена, а самотен мъж с гордост ни разказва за своята „дъщеря”, която няма майка.

- При обсъждането на Закона за здравеопазването в парламента, представители на православната общественост предложиха поправки в него. Някои от тях бяха ли взети под внимание?

- Да. От дванадесет поправки три бяха приети. Първо, ние успяхме да се разберем с депутатите от Държавната дума и представителите на министерството на здравеопазването, че изкуственото прекъсване на бременността не трябва да се оценява като „право” на жената. Такава юридическа формулировка е аморална, това на практика се оказва правен пиар на престъпното действие. Сега защитниците на абортите няма да могат да апелират за това, че убийството на собственото дете е „право на жената”. Формулировката за правото е заменена с предложението: „Всяка жена самостоятелно решава въпроса за майчинството”.

Второ, въвежда се „седмица за размисъл” (при регистрирана бременност до 11 седмици) или „48 часа за размисъл (при бременност 11-12 седмици). Т.е. не е възможно да се направи аборт в деня, когато бременността е регистрирана.

Трето, беше легализирано и правото на лекаря да откаже извършването на аборт. Този принцип съществува в Световната медицинска асоциация, ние дълго работихме за това той да бъде въведен и у нас.

- Какви други положителни нововъведения има в новия закон, които бихте отбелязали?

- Например регламентирането на евтаназията. Сега законодателството забранява както активната евтаназия, когато със съгласието на човека му се дават лекарства, които го убиват, така и пасивната евтаназия, когато на човека не му се оказва помощ и той умира. Преди се забраняваше само активната евтаназия.

За развитието на нравственото съзнание на медицинската общност е важно и това, че в новия закон изкуственото прекъсване на бременността е изключено от списъка на съществуващите видове медицинска помощ като лечението, профилактиката, диагностиката и другите. Абортите са отделно. Това на пръв поглед изглежда като нюанс, но тъй като съвременната юриспруденция регулира нормите на поведение на хората в обществото, то точността на формулировките е важна и има конкретен смисъл. 

- Възможността за привеждането в съответствие на законодателството с моралните норми е фундаментален проблем в съвременната юриспруденция. Доколко в руската практика днес един закон може да бъде етичен?

- Законодателството може и трябва да бъде етично. Тази позиция не е утопия. Както знаете и премиерът Владимир Путин неведнъж го е заявявал, че „законът трябва да бъде морален, иначе това е лош закон”. Ако законодателството е в противоречие с моралните норми, то вече имаме работа с „феномена на престъпната държавност”.

Важно е да се изкарват наяве, да се откриват противоречията между закона и морала и да се изнасят за публично обсъждане. Така, например, това, че у нас все още законодателно са разрешени абортите, е вече противоречие с общоприетата нравственост и морални ценности. Може да се разсъждава върху това възможно или невъзможно е да бъдат забранени абортите и при какви условия, но е задължително да се признае, че законът, който ги разрешават противоречи на морала.

Работата по промяната на законодателството предполага промяна на общественото съзнание на нашите граждани, а това дълъг и сложен процес. Но той вече дава своите резултати: някои от предложенията, върху които православните специалисти работиха почти две години, вече са приети. Ние се надяваме на сътрудничество с депутатите от новата Държавна дума и на поддръжката на Руската православна църква в работата понататъшното усъвършенстване на руското законодателство.

                     
                                 Източник: ДвериБг



Тагове:   аборт,   убийство,   забранен,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704590
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031