Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2011 22:02 - ІІІ ЦАРЕ 21 БОГ Е СПРАВЕДЛИВ СЪДИЯ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 381 Коментари: 0 Гласове:
1Petrov Irina, публикува в Църква и общество  Petrov Irina  6 декември г. 01:55

3 Царе 21

 1. След тия събития, понеже езраелецът Навутей имаше лозе в Езраел, близо до палата на самарийския цар Ахаава,
 2. Ахаав говори на Навутея казвайки: Дай ми лозето си да го имам за бостан {Еврейски: Градина за зеленчук.}, понеже е близо до къщата ми; и вместо него ще ти дам лозе по-добро от него, или, ако ти се види добре, ще ти дам стойността му в пари.
 3. А Навутей рече на Ахаава: Да ми не даде Господ да ти дам бащиното си наследство.
 4. И Ахаав дойде у дома си тъжен и огорчен поради думата, която езраелецът Навутей му каза, като рече: Не ща да ти дам бащиното си наследство. И като легна на леглото си, отвърна лицето си и не яде хляб.
 5. Тогава жена му Езавел дойде при него та му рече: Защо е духът ти тъжен, та не ядеш хляб?
 6. А той й каза: Понеже говорейки на езраелеца Навутей рекох му: Дай ми лозето си с пари, или, ако обичаш, ще ти дам лозе вместо него; а той отговори: Не ща да ти дам лозето си.
 7. А жена му Езавел му рече: Царуваш ли ти наистина над Израиля? Стани, яж хляб, и нека е весело сърцето ти; аз ще ти дам лозето на езраелеца Навутей.
 8. И така, тя писа писма от Ахаавово име, и като ги запечата с печата му, прати писмата до старейшините и благородните, които бяха в града му, живеещи с Навутея.
 9. В писмата писа, казвайки: Прогласете пост, и поставете Навутея на видно място пред людете;
 10. и срещу него поставете двама лоши човеци да засвидетелствуват против него казвайки: Ти похули Бога и царя. Тогава го изведете вън и убийте го с камъни, и нека умре.
 11. И мъжете от града му, старейшините и благородниците, които живееха в града му, сториха според Езавел им бе пратила, според написаното в писмата, които им бе пратила:
 12. прогласиха пост, и поставиха Навутея на видно място пред людете.
 13. И двамата лоши човеци влязоха и седнаха пред него; и лошите човеци свидетелствуваха против него, против Навутея, пред людете, казвайки: Навутей похули Бога и царя. Тогава го изведоха вън от града, та го убиха с камъни; и умря.
 14. После пратиха до Езавел да кажат: Навутей е убит с камъни и умря.
 15. А като чу Езавел, че Навутей бил убит с камъни и умрял, Езавел рече на Ахаава: Стани, присвои си лозето, което езраелецът Навутей отказа да ти даде с пари; защото Навутей не е жив, но е умрял.
 16. И като чу Ахаав, че Навутей е умрял, Ахаав стана та слезе в лозето на езраелеца Навутей за да го присвои.
 17. Но Господното слово дойде към тесвиеца Илия и рече:
 18. Стани, слез да посрещнеш Израилевия цар Ахаава, който в Самария; ето, той е в Навутеевото лозе, гдето слезе да го присвои.
 19. И да му говориш казвайки: Така казва Господ: Уби ли ти, а още присвои ли ти? Да му говориш още казвайки: Така казва Господ: На мястото, гдето кучетата лизаха Навутеевата кръв, кучетата ще лижат твоята кръв, да! твоята.
 20. И Ахаав каза на Илия: Намери ли ме, враже мой? А той отговори: Намерих те, защото ти си продал себе си да вършиш зло пред Господа.
 21. Ето Аз ще докарам зло върху тебе, ще те измета, и ще изтребя от Ахаава всеки от мъжки пол, както малолетния, така и пълнолетния {Еврейски: Затворения така и свободния.} в Израиля;
 22. и ще направя дома ти като дома на Еровоама Наватовия син, и като дома на Вааса Ахиевия син, поради раздразнението, с което Ме ти разгневи, като направи Израиля да съгреши.
 23. Също и за Езавел говори Господ, казвайки: Кучетата ще изядат Езавел при рова на Езраел.
 24. Който от Ахаавовия умре в града, него кучетата ще изядат; а който умре в полето, него въздушните птици ще изядат.
 25. (Никой, наистина, не биде подобен на Ахаава, който продаде себе си да върши зло пред Господа, като го подбуждаше жена му Езавел,
 26. и който извърши много мерзости като следваше идолите, съвсем, както вършеха аморейците, които Господ беше изгонил пред израилтяните).
 27. А Ахаав, като чу тия думи, раздра дрехите си, тури вретище на снагата си, пости и лежеше обвит във вретище, и ходеше внимателно.
 28. Тогава Господното слово дойде към тесвиеца Илия и рече:
 29. ВИДЯ ЛИ КАК АХАВ СЕ СМИРИ ПРЕД МЕНЕ? ПОНЕЖЕ ТОЙ СЕ СМИРИ ПРЕД МЕНЕ, няма да докарам злото в неговите дни; в дните на сина му ще докарам злото върху дома му
Гласувай:
1
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 11417213
Постинги: 14712
Коментари: 2340
Гласове: 9270
Архив
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31