Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2011 20:21 - ЗА ВНИМАНИЕТО В МОЛИТВАТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 761 Коментари: 0 Гласове:
0



Evlogia Angelova, публикува в Църква и общество Evlogia Angelova created the doc: "Поучения за молитвата и молитвеното правило Св. Игнатий (Брянчанинов)"

За вниманието и молитвата

Общото правило за всички, които се занимават с молитва, е: "Заключвай ума в думите на молитвата!", т. е. моли се с внимание. Каквото е душата за тялото, това е и вниманието за молитвата: без вниманието тя е мъртва, няма никакво значение. Трябва да се грижим умът да бъде заключен в думите на молитвата  и когато се молим с Иисусовата Молитва, и когато четем акатисти и други молитвословия. Светите отци съветват онзи, който има желание да преуспее в молитвата, да се занимава и с молитвата Иисусова, и с четене на правила, като ги редува. Това разнообразие облекчава молитвения подвиг и спомага за преуспяването.

Които са в началото, трябва да се занимават с молитва по-малко, но често, за да опазят вкуса към молитвата и да не се породи в ума отегчение, което да причини изоставянето й.

Когато си сам, моли се малко на глас, за да чуваш себе си: това спомага на вниманието. На мислите, които прииждат, колкото и отчетливи да са те, не бива да се обръща никакво внимание. Твоят закон е светлина за пътеката ми (Пс. 118:105), е казал пророкът, а не нещо друго.

Ако на молитва нямаш нужното внимание, не се смущавай от това. Като му дойде времето, Бог ще даде внимание на онзи, който с постоянството си при упражняването в молитва и с подбуждането на самия себе си към внимание докаже, че наистина желае да се моли с внимание. Един светец е казал: "Аз всичките си немощи съм възложил на Бога и напълно съм се предал на Неговата воля." Ти също казвай така за себе си и ще се успокоиш.

 

Поучение за молитвеното правило

"А ти, кога се молиш влез в скришната си стая и, като си заключиш вратата, помоли се на твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец, Който вижда в скришното, ще ти въздаде на яве."(Мат. 6:6).

Господ, Който дал заповед за уединена молитва, много често Сам пребивавал в нея по време на Своето земно странствуване, както повествува за това Евангелието. Той нямал къде глава да подслони; и за това често за Него спокойната и безмълвна килия била заменяна с безмълвната височина на планините. Тъмнината на нощта закрива предметите от любопитните погледи, безмълвната тишина не отвлича слухът. В присъстието на нощта можеш да се молиш по-внимателно. Господ избирал за своята молитва уединението и нощта, избирал ги за това, ние да се подчиняваме на Неговата запавед за молитва, но и да следваме примера Му.

Била ли е нужна молитвата на нашия Господ? Пребивавайки като човек, с нас на земята, Той, като Бог, неразделно бил с Отца и Духа, имал с Тях една божествена воля и Божествена власт.

"Влез в скришната си стая и, като си заключиш вратата, помоли се на твоя Отец, Който вижда в скришното", нека за молитвата ти не знае никой; ни приятеля ти, ни роднината ни, нито твоето тщеславие, съжителствуващо в сърцето ти и подтикващо те да кажеш на някой за твоя молитвен подвиг, или дори да намекнеш за него.

Затвори вратата на килията си от идващите при теб за празнословие хора, които искат да откраднат молитвата от теб; затвори вратите на ума от странични помисли, които ще застанат пред теб, за да отвлекат от теб молитвата; затвори вратата на сърцето от греховните усещания, които ще се опитат да те смутят и осквернят молитвата ти, и се помоли.

Не дръзвай да принасяш на Бога многословни и красиви молитви, съчинени от теб, колкото и силни и трогателни да ти се струват; те са произведение на падналия разум и, като осквернена жертва, не могат да бъдат приети на духовния Божий жертвеник. А ти като се любуваш на изящно изказаните и съчинени от теб молитви и признавайки тънкото действие на тщеславието и сладострастието за утешение на съвестта и даже на благодатта, ще се увлечеш далече от молитвата, във това същото време, когато ще си мислиш, че едва ли не се молиш обилно и вече си достигнал някаква степен на богоугождение.

 Душата, тръгваща по Божия път, е потопена в дълбоко незнание за всичко Божествено и духовно, макар и да е била богата на мъдрост от този свят. Поради това непознание тя не знае как и колко трябва да се моли. За помощ и ръководство на душата, която е в младенческа възраст, Светата Църква е установила молитвените правила.

Молитвеното правило е събиране на няколко молитви, съчинени от Боговдъхновени св. отци, приспособени към известно обсотятелство и време.

Целта на правилото е да достави на душата недостигащото й количество от молитвени мисли и чувства, при това молитви и чувства които са правилни, святи и истински богоугодни. С такива мисли и чувства са напълнени благодатните молитви на светите отци.

За молитвено упражнение сутрин има особено събрание на молитви, или утринно правило; за нощно моление преди лягане за сън - друго събрание от молитви, наричано молитви преди лягане, или вечерно правило.View Doc




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13768289
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930