Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2011 20:49 - КАКВО СЕ НАМИРА НА СВЕТИЯ ПРЕСТОЛ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1676 Коментари: 0 Гласове:
0



Evlogia Angelova, публикува в Църква и общество Evlogia Angelova created the doc: "Освен антиминсите, на престола се намират още св. кръст, св. Евангелие и дарохранителница"


Св. Кръстсе поставя обикновено на дясната страна на св. трапеза. С него свещенослужителите благославят народа. Кръстът, който лежи на престола, се именува още и напрестолен, за разлика от другия такъв, който се нарича задпрестолен и се употребява при кръстни шествия. Св. Кръст е бил почитан още от най-дълбока древност, но след намирането на Животворящия Христов Кръст в Йерусалим, култът към него се разрастнал и затвърдил в цялата Христова Църква. По-късно дори някои богослови, като напр. Тома Аквински, искали св. Кръст да се почита тъй, както се почита и Бог. Белармин пък казвал, че почитането на св. Кръст трябва да бъде значително по-малко от това, което указваме на Бога.

   

Дарохранителница от манастира "Св. Наум" в Охрид от 1833 година (сребро с позлата). Съхранява се в Националния исторически музей (НИМ) в София 

Св. Евангелие се поставя върху св. трапеза. То ни предлага учението на Богочовека Христа, разкрива ни истинската святост и ни сочи пътя, по който се достига хармония между духа и тялото. Напрестолното Евангелие изобразява Христа Спасителя и затова то още от най-древно време е било поставено на олтарните св. трапези.

От IX в. насам, след като св. братя Кирил иМетодий превели св. Евангелие на старобългарски език, в нашата земя по храмове и манастири върху св. трапези били полагани скъпоценни пергаментни евангелски кодекси, написани с глаголическо или кирилско писмо, украсени със златобагрени инициали и заставки и обковани в скъпи металически обкови, често пъти и със скъпоценни емайлни изображения по тях. И до днес има запазени такива стари евангелски кодекси, някои от които датират от края на X век.

Дарохранителницата е свещен съсъд, в който се пазят запасните и преждеосветени св. Дарове. Тя трябва да бъде приготвена от злато и сребро и, само в краен случай, от олово; под светите Дарове обикновено се поставя чиста копринена или хартиена подплата. Дарохранителниците обикновено имат форма на храм с пет кубета, или на гълъб. Освен свещенослужителите, никой няма право да се докосне до този съсъд.

Киворий наричаме покрива над св. Престол. Той изобразява небесния свод или пещерата на Господния гроб. На много места кивориите са изработени от скъпи материали и с художествена украса. Киворият, например, на храма-паметник "Св. Александър Невски" в София е изработен от мрамор и скъпа мозайка, а този на Бачковския манастир - от метал и емайлна украса.View Doc



Тагове:   олтар,   св престол,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13747778
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930