Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2011 00:14 - НАСЪРЧЕНИЯ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 627 Коментари: 0 Гласове:
0



Evlogia Angelova, публикува в Църква и общество Evlogia Angelova created the doc: "Небрежната душа Св. Ефрем Сирин"

Душе, не се отчайвай, не скърби без край, не произнасяй над себе си окончателна присъда за множсество грехове, не привличай към себе си вечния огън, не говори отчаяно: "Господ ме е отхвърлил от лицето си"! Тези думи на са угодни Богу, защото сам Той Вика към тебе, говорейки: "Народе Мой, какво ти сторих и с какво те отекчих"? (Мих. 6:3). Нима който е паднал, не може да стане? Или който се е отчаял не може да се възвърне? Душе, слушаш ли и видиш ли каква е Божията доброта?

 

Не в ръцете на княза на тъмнината си предадена ти като осъдена. Не скърби, че в теб не е останало нищо духовно - не се срамувай, а разкай се и кажи: по-добре е да стана и да ида при Отца Си (Лук. 15:18).

 

Стани и иди: Той ще те приеме, няма да те укори, напротив -ще се зарадва за твоето обръщане! Той те чака, само не се срамувай като Адама, нито се крий от лицето Божие като праотеца си. Христос се разпна заради теб - нима ще те отхвърли? Да не бъде това!

 

Христос знае кой ни притеснява: знае, че нямаме друг помощтник освен Него; знае, че човекът е немощен; за Него не е придобивка да ни брани на мъка; нито пък има нужда да ни хвърля в огън; затова нека не бъдем небрежни като онези, които са се определили за вечния огън).

 

Човешкото следствие и земния съд носят сълзи и срам, ридание и мъка - но това е временно: но има място и съд, където времето не съществува и годините не се изчисляват в дни.

 

Най-вече за това място трябва да се мисли. Много грехове ти тежат на душата - тогава разкай се пред Бога. Не се срамувай, пристъпи към изправление, последвай стъпките на блудния син пътят на покаянието е трънлив, подвигът на съвършенството е труден: но ти отърси от себе си пленничеството на света и подражавай на блудния син, който като разхити блудно всичко, не сметна за срам да се върне при баща си.

 

Баща му скърбял не за разпиляното богатство, а за срамното пленничество: затова престъпилият безчестник се облича в чест; дошлият голтак получава нова премяна; предлагащият се за слуга става господар на слугите.

 

Това слово и този пример са за нас - видиш ли последната дързост и добрия успех на този син? Последвай го и ти - да се приготвим и всички за този подвиг.

 

И така: нека бягаме от града, който мори с глад; да напуснеим срамното съжителство със свините; нека не се храним с рошкови, които не всякога ни се дават!

 

Нека се разкаем и молим за прошка: тогава ще се просвети умът ни, ще съзерцаваме славата Божия, ще ядем неоскъдна мана, храна ангелска, ще се заселим в рая на сладостта – всичко на земята е кратковременно и преходно; всичкото време от Адама до днес е минало като сянка.

 

Нека всички се приготвим за този път и нека се заселим под покрива на Христовата благодат.



Тагове:   насърчения,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13766623
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930