Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2011 14:34 - ИНТЕРВЮ СЪС СВЕЩЕНИК СТОЯН КОСТОВ ОТ ПАЗАРДЖИК
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1581 Коментари: 0 Гласове:
1



09.07.2011

1. Трябва ли отците да имат някакъв сан за да приемат изповед?- Ралица Димитрова- гр. Златоград, 39 години-Свещеникът за да свещенодейства трябва да се извърши над него едно от седемте тайнства наречено свещенство да бъде ръкоположен от каноничен епископ тогава тайнството е валидно що се отнася до исповедта която също е едно от седемте тайнства наречено духовна баня за очистване на греховете и примиряване с Бога има своето библейско основание"Приемете Духа Светаго. На които простите греховете, тям ще се простят; на които задържите, ще се задържат." (Иоан.20:22-23)...

В този миг каквото свещеникът прощава на земята, се прощава и на небето! Та има ли по-голяма милост от тая? Ние не бихме повярвали, че е възможно това, ако не ни беше казано от Онзи, Който никога не произнесе празна дума, нито лъжа (1 Петр.2:22).

2. Ще има ли свещеници в болниците, в които се извършват тежки операции?- Ралица Димитрова-гр. Златоград, 39 години-По принцип да има свещеници в болниците е римокатолическа практика. Навремето е било нещо нормално и за православната църква, но след 9 септември 1944 г. това нещо се унищожи. И сега не може да се възстанови. Самата църква сякаш не може да се организира и да го направи. Нека Светия Синод и владиците да кажат защо няма болнични свещеници, защото те трябва да ги назначат. А пък болниците трябва да го изискват. Настроенията обаче са други. Просто не се приемат нещата от хората – от лекарите и от пациентите. Някои доктори се сърдят, когато свещеник се опита да посети пациент в болничната му стая. Предполагам, че е нормално това. Все пак най-тежките случаи са все в реанимацията и не може всеки да влезе там. И не е редно, защото всеки може да носи някаква зараза с него. Гаранция от 100 процента няма.

3. ХОДЯТ ЛИ СВЕЩЕНИЦИТЕ В БОЛНИЦИТЕ ДА ИЗПОВЯДВАТ И ДА ПРИЧАСТЯВАТ БОЛНИТЕ, ДА СЪБЕСЕДВАТ С ТЯХ И ДА ГИ УТЕШАВАТ?- Иван Стоянов- гр. Бургас, 44 години-

От всичко това става ясно, че е немислимо да има нареждане, спуснато някъде отгоре, от църквата или от държавата, в болниците да има болнични свещеници. Още повече, че ние не сме Русия, където именно това се е случило преди няколко години. Впрочем едва ли Русия е добрият пример за това как трябва да работи болничният свещеник. Въпреки че там всичко е организирано добре – и обучението на свещениците, и техният достъп до клиниките, все още хората там не са се отърсили от болшевишката практика нещата да стават на всяка цена, без да се пита какво мисли индивида. Български духовници обясниха, че в Русия едно от задълженията на болничния свещеник е да покръсти пациента на всяка цена, независимо от неговите убеждения. „Това не е хуманно”, коментира отец Марио. Според него основно правило в работата на болничния свещеник би трябвало да бъде да не досажда на пациента. В болницата има не само православни вярващи, но също така много атеисти, мюсюлмани, католици и протестанти. Ако тези хора се нуждаят от духовна грижа, болничният свещеник трябва да им помогне по най-добрия начин, при това без да им натрапва своите виждания, добави духовникът.

4. Кое го е обърнало към вярата и как е решил да стане свещеник?- Милена Кирова- гр. Търговище, 30 години-Вярата е дар от Бога и към нея ни обръща само той обръщането не е еднократен акт то е изпитание което съпровожда човека през целия му земен живот вярата не е постоянна величина тя е да излезеш на тесния Христв път който води към Бога да бъдеш вярващ означава че през целият си живот трябва да плуваш срещу течението защото по течението плува само боклука.

5. Един млад във вярата кръстен православен- Иван Георгиев, българин в Германия, задава малко провокативен въпрос, но все пак нека му отговорим:

„ Защо православието не е толерантно към другите религии, нали всички сме деца Божий?!”- 24 години-Православието във българия е толерантно към другите пример за това е Пловдив където от векове живеят съвместно арменци евреи и турци тоест три различни религии

6. Симона Богданова- ученичка, 11 год.- гр. Бургас-Мога ли да постя 3 дни, защото съм дете?Да може не трябва заради второстепенното да се отнема първостепенното Причастяването със Светите Тайни.

7. Петър Калоянов-ученик в СОУ” К. Петканов”- 11 год., гр- Бургас- Кога християните в Римската империя полуили право свободно да изповядат религията си?Миланският едикт , (Медиолански) от 313 г. е указ, издаден от двамата августи Лициний и Константин I Велики в град Медиолан (дн. Милано). С него християнството се провъзгласява за равноправна на другите религии.

След абдикацията на Диоклециан и Максимиан през 305 г., настъпват междуособици. Диоклециан провъзгласява за нов август - Галерий, а Максимиан - Констанций Хлор. Галерий назначава за цезар на източните провинции, племенника си -Максимин Дая, а за цезар на Италия и африканските провинции военачалника Флавий Валерий Север. През 306 г. умира Констанций Хлор. Армията провъзгласява за цезар на западните провинции неговия син - Флавий Константин. След това Максимин Дая се обявява за август на източните провинции. Север бил обявен за август на мястото на починалия Констанций Хлор. Самият Галерий обявява за август Валерий Лициний. Така през 309 г. римската империя има няколко августи и нито един цезар.

През 311 г. в Сердика Император Галерий издава Сердикийския едикт за толерантност за прекратяване на гоненията срещу християните и за допускане изповядването на християнство в империята. Това е исторически повратен момент за световната история. Няколко дни след това Императора умира. Негов приемник става Лициний. А съюзник с борбата за правото на християнската религия става другия август - Константин. На срещуположните възгледи са Максимин Дая и Максенций. След като Максенций бил убит, а Максимин Дая разбит в битка между Хераклея и Адрианопол, двамата победители - Лициний и Константин се срещат в Медиолан. Там издават Медиоланския едикт през 313 г. признаващ, не само за зконно допустимо изповядването на християнството, но признаващ християнството за равна на другите религия в Империята. След издаването му цялото конфискувано имущество на християните и техните общности трябвало да бъде върнато или компенсирано. Двамата августи - Лициний и Константин, за разлика от предшественика си Диоклециан, който виждал в лицето на християнската църква враг, искали да използват християнството за да засилят своята власт. С тази политическа цел 2 годни след Сердикийския те издават Миланския едикт, с който потвърждават и разширяват признанията за християнската религия.

През 324 г. след победите на Константин срещу Лициний при Одрин, Босфора и на азиатстия му бряг при дн. Юскудар (Chrysopolis), на 18 септември 324 г. той се утвърждава като единствен император. Константин I Велики обявява християнството за официалнa държавна религия на Империята и решава да премести столицата от езическия Рим в нов град, който той ще построй на Босфора - Константинопол. Започват мерки по налагането и масовизирането на новата вяра. През 353 г. с едикт са забранени всички видове публични езически ритуали с приношения. През 354 г. е издаден едикт за затваряне на езическите храмове. Горят се библиотеки. Унищожават се статуи. През 356 г. е издаден едикт за събаряне на езическите храмове и за наказване със смърт за идолопоклонничество. През 364 г. с 4 антиезически Едикта: от 4ти февруари, 9ти и 11ти септември, 23ти декември, собствеността на храмовете е конфискувана и са забранени домашните ритуали и скрито езичество под стрх от смъртно наказание. През 380 г. Теодосий I обявява християнството, според догмата на Никейският събор 825г., за единствена и строго задъжителна религия за всички в империята. През 394 г. император Теодосий I забранява олимпийските игри като езически, край на античността, начало на средновековието.

Въпроси на Петър М.- гр. София- 50 год.:

8. Има ли според вас нещо по-съществено, което БПЦ може да стори за обединението на българските православни християни от връщането на Юлианския календар? НАЙ СЪЩЕСТВЕНОТО КОЕТО бПЦ ПРАВИ Е ГРИЖАТА ЗА СПАСЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ДУШИ ИМЕННО ТУК ХОРАТА ПРИЕМАТ КРЪЩЕНИЕ ПРИОБЩАВАТ СЕ СЪС СВЕТИТЕ ТАЙНИ И СЕ ИЗПОВАДВАТ ПРИМИРЯВАИКИ СЕ С бОГА МОГАТ ДА СЕ НАПРАВЯТ МНОГО НЕЩА ОСОБЕННО В СОЦИАЛНАТА ДЕЙНОСТ И МИСИОНЕРСТВОТО И СЕ ПРАВЯТ СПОРЕД МЯРАТА НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НО ТРЯБВА ОЩЕ МНОГО ВОДА ДА ИЗТЕЧЕ ДОКОТО СИ СТЪПИМ ЗДРАВО НА КРАКАТА.

9. Кога точно ще бъде канонизиран архиепископ Серафим (Соболев)този въпрос по скоро-трябва да бъде отправен към Руската Православна Църква аз също бих искал да разбера отговора на този въпрос не по-малко от вас

10. Ани Димитрова- гр. Монтана- 39 год.- Постите ли?-свети Серафим Саровски казва че не трябва да разговаряш със човек който не пости в сряда и петък какво остава за свещеник или монах ако не пости то той е като дърво без кора изгнива и умира духовно.

11. Може ли едно бебе или дете на 2 години да вземе свето причастие, като преди това е пило вода или е яло бонбон например?- Атанасия Петрова-39 г- гр. БургасДа може категорично ви отговарям на този въпрос каноните разрешават кърмачетата бременните болните и престарелите хора да приема Свето Причастие без изповед тук трябва да има снизхождение и духовна любов а не фарисейско законнически дух но това вече лежи на съвестта на всеки свещеник.

12. Вашият коментар как да спасим България от нестинарството и лъжеученията-астрология, нумерология, хиромантия, гадателства, Бяло братство и всякакъв вид врачувания- Атанасия ПетроваНека първо се погрижим да спасим своите души и тези на нашите ближни а що се отнася до слугите на сатаната тях винаги ги е имало те са индикатор за нашата духовност когато тя е слаба те се увеличават когато е силна намаляват и дори исчезват.

13. Мнението Ви за ежегодни православни срещи през през всеки сезон на духовници и миряни от цялата страна . Градовете- домакини, точното място и час, ще бъдат подредени в списък и ще са изнесени в сайта на вестник” Благовестник”, във фейсбук и други медии.- Атанасия ПетроваТова е добра иниациатива и духовно укрепваща.

14. Бих искала да последвам съвет на многоуважаван наш архимандрит за създаване на братство към манастир. Моля, посъветвайте ме кой да е той, как да процедираме. Благодаря ви!- Атанасия ПетроваНямам представа как става това но личното ми мнение е че колкото по надалече стоят светските хора от манастирите толкова по-добре е за всички.

15. Бихте ли ни помогнали със съвет относно православни лагери в чужбина

( православни страни), бих искала да заведа учениците по Религия на такъв лагер, към кого да се обърна? Може на обменни начала.-Атанасия ПетроваЗнам за подобен летен лагер в Аспровалта Гърция женският манастир свети ГЕОРГИ мисля че се казваше но за подробности можете да се обърнете към архийерейският наместник от Пещера отец Любомир Траянов преди години той води деца на летен православен лагер там.

16. Редно ли е свещеник да се движи в цивилно облекло, къде е границата между свещенството и личният светски живот. Трябва ли свещеникът да разчита единствено на заплатата си от БПЦ и може ли в "свободното" си време да упражнява и други доходоносни и благоприлични дейности, с които да подсигури по-добър живот за семейството си?- Димитър Трендафилов- 30г. , гр. Куклен-Старецът Пайсий-светогорец казва следното свещеникът без расо е като дърво без кора какво значи по-добър живот на семейството мярките и критериите са различни Бог никога няма да изостови свойте избранници свещеникът може и да е беден но никога няма да остане гладен нито той нито потомството ми което е в повече то е от лукавия.

Следват въпроси на С.П. от София, 25 г.:

17.До каква степен животът ни е препопределен и в каква степен нашите действия имат значение, т.е. има ли предопределеност в живота на човека, или цялото му житие се гради на това какво прави той? Предопределеност в човешкия живот няма нито колективна вина всеки сам кове живота си или е с бога или е с лукавия неутралитет или сива зона в духовния живот няма.

18.Широко разпространено е схващането, че човек има „половинка“ на света. Какво е тълкуванието на Църквата по въпроса. Има ли „единствен/а“?Добрата жена е дар от Бога всеки заслужава това което получава то му е за спасение и за смирение не трябва д робвм н сантиментални въжделения а да бъдем духовно трезви.

19.Защо когато човек разкаже за нещо, сподели, каже нещо- винаги това нещо се проваля, опровергава и т.н. ?Не съм сигурен че разбирам въпроса правилно не е формулиран конкретно с дадена към него ситуация за това не мога да отговоря на него.

20.Какво бихте казали на г-н премиера Бойко Борисов?- Атанасия ПетроваБог да го благослови и помилва.

21.Много хора се интересуват от т.нар. „Лилит“, която някои „учени“ смятат за „първата жена на Адам“. В тази връзка, какво е становището на Църквата по въпроса за „останалите“ евангелия- От Юда, от .... ? За първи път чувам за това това е поредното безумие същото като шифъра на Леонардо.

22.Какво става с душите на некръстените покойници?има различни богословски мнения по -въпроса но това знае само Бог аз не се наемам да отговоря на този въпрос той надвишава духовните ми познания.

23. Вашето мнение за отец Гелеменов?- Атанасия ПетроваВсе още не е късно да се покае и да се примири с Бога докато не е станало прекалено късно.

24. Имате ли нужда от нещо? Можем ли с нещо да ви помогнем?- Атанасия Петрова-Имам нужда от вашите искрени молитви.

Благодаря за това интервю, събрано и подготвено за вас по електронен път с въпроси от наши читатели. Бог да е с вас!-А.Петрова




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13782120
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930