Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2011 21:55 - В УКРАЙНА СЪС ЗАКОН ЗАБРАНИХА РЕКЛАМАТА НА ОКУЛТНИ УСЛУГИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
3



В Украйна забраниха със закон рекламата на окултни услуги
     

  Автор Богослов.ru    
 събота, 08 октомври 2011

Върховната Рада на Украйна прие на 4 октомври закона "За внасяне на промени в някои законодателни актове" (относно защита на населението и информационното пространство от негативно въздействие). 302 народни представители гласуваха за неговото приемани. С новите текстове се внасят промени в законите "За рекламата", "За печатните средства за масова информация, пресата, в Украйна", "За телевизията и радиото".

Забранява се рекламирането и разпространението на информацията за окултно-мистически услуги на знахари, магьосници, шамани, екстрасенси, врачки, спиритисти, астролози, прорицатели. Също така се забранява транслацията на програми и видеосюжети, в които в пряк ефир се предлагат окултно-мистични услуги на захари, магьосници, шамани, екстрасенси, врачки и други лица, обявяващи себе си или считащи се за способни да предричат съдбата, да влияят на хората, на духовния свят, имущество, околна среда чрез използване на свръхестестествени способности или сили".

Законът влиза в сила от деня на неговото публикуване. През 2008 г. обаче украинското Министерство на труда и социалната политика внесе в класификатора на професиите "врачка" и "астролог", оправдавайки това с идеята, че така ще се извадят на светло сериозните потоци парични средства, течащи в този "трудов отрасъл".

Закони със забрана на рекламата на окултни услуги бяха приети през последните години в Беларус и Сърбия, както и в други посткомунистически държави, където окултизмът процъфтява след краха на атеистичната идеология. В Румъния врачките също са обявени за "професия", за която се дължат данъци, а нов закон предвижда глоби и дори затвор, ако предсказанията не се сбъднат.

В България в класификатора на професиите също присъства група 515 "Астролози, гадатели и сроди на тях". Тяхната длъжностна характеристика е следната "Астролозите, гадателите и сродните на тях предсказват бъдещи събития в живота на хората, като практикуват астрология или други техники; дават съвети и предупреждения за възможни посоки за действие. Задачите им обикновено включват: прогнозиране за бъдещи събития на базата на позицията на звездите и планетите в определен момент или по характеристиките на дланта на клиента, изтеглени карти, остатъци от чаени листа или кафе в чаша или подобни техники"-


                                   Източник: ДвериБг




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13753830
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930