Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2011 22:24 - СГРОМОЛЯСВА СЕ МОДЕРНИЯТ СВЯТ, ТАКЪВ, КАКЪВТО ГО ПОЗНАВАМЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 887 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Автор Юри Велев, 24 часа    
 събота, 13 август 2011
Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет, преподава във Франция и САЩ.

- Г-н Дичев, каква може да е причината за погромите, насилието и плячкосването в Лондон и други английски градове? Някои го наричат бунт, но казват, че е без кауза. Ако е гняв, чий е - на бедните ли? И срещу какво е? Други твърдят, че е просто вандализъм и престъпност. Трети казват, че това е гневът на гетото, но според в. "Индипендънт" това са "размирици, съчетани с пазаруване". Други търсят причините по линия на емигранти и етноси, но се твърди, че сред погромаджиите няма ясно откроена раса, етнос, религия, произход. Как става така, че в една от най-богатите и проспериращи европейски държави се случва такъв трус?

- Сгромолясва се модерният свят такъв, какъвто го познавахме досега. Спомнете си бунтовете в парижките предградия - те бяха съвсем същите. Днес индигнадосите (възмутените) протестират в Испания, да не говорим за Гърция, за това, което стана в арабския свят миналата година.

Преди 15-ина години френските социолози констатираха, че днешните родители вече не вярват, че децата им ще живеят по-добре от тях. Митът за прогреса е мъртъв - живеем с ужаси за екологични катастрофи, фалити на държави, пробиване на пенсионни системи. Това е краят на една епоха, която беше белязана от вярата, че утре ще е по-добре от днес (при комунизма това беше превърнато в задължителна идеология).

Тези младежи от Тотнъм - както беше по-рано в Сержи или Барбес - често са деца на безработни, които никога не са виждали родителите си да работят.

Системата ги поддържа живи, дава им пари да ядат и да се обличат, но не им дава никаква перспектива, те никога няма да имат всичките тези лъскави модни машинки, с които ги изкушават рекламите. Те са излишно бреме на обществото и го чувстват, те са хора в повече.

Без цел, без шанс за лично израстване, социалният асансьор е извън строя. Ако щете, няма мечти, няма канализиране на колективните страсти.

От една страна, демокрацията е задала равни очаквания, от друга - не дава никакви знаци за това, че тези очаквания някой ден ще се осъществят. И ето къде избива всичко това - глуха агресия без лидери и идеология. Нямам айфон, но пък мога да счупя витрината и да си го взема, ще се самодокажа чрез това геройство (не сте ли правили това като деца - да откраднете пакетче бонбони от супера, за да покажете пред приятелите, че не ви е страх?).

Абсурдното е, че вече няма никакъв друг хоризонт пред нас освен това да пратим обществото по дяволите. Когато бях малък, още мечтаехме за пътешествия в Космоса, през 80-те г. си представяхме пътешествия на Запад… Какво точно си мисли младежът с качулката от Тотнъм, освен че един ден могат да му спрат социалните помощи?

Не ме разбирайте погрешно, не съм против социалната държава, но тя почва да произвежда перверзни ефекти: човек трябва да допринася нещо за обществото, трябва да има настина нужда от него, не просто формално да се разписва в някакъв списък (това важи с пълна сила за нашето общество и отношението му към ромите, дано не стигнем скоро дотам!).

Именно разпадът на обществото е трагичното днес, това, че (сякаш) нямаме вече нужда един от друг.

Що се отнася да етническия състав на размирниците, очевидно става дума за хора, които нямат място в обществото и това най-често са скоро придошлите от другаде. Но не бързайте да казвате "имигранти", защото видяхме, че тъкмо турците в Лондон първи проявиха най-здравия граждански рефлекс и се самоорганизираха със сопи да бранят магазините си. Става дума за неинтегрирани хора, те често са скородошли, но не непременно. Мисля, че такъв е псевдовикингът, който изби сума ти хора в Норвегия - човек, дезинтегриран по някакви психопатологични причини, макар съвсем бял на цвят.

Имигрантите могат да бъдат най-здравата опора на едно общество, ако само им се даде възможност за социален напредък - те влагат в него много повече енергия от местните. Бедата е, че днес упадъкът на обществата ни е стигнал дотам, че никой не вижда път напред, а имигрантите очевидно го чувстват най-тежко.

- По повод погромите в Англия британският писател Ханиф Курейши твърди, че се задава ера на въстания в цяла Европа, чийто гръбнак ще са 30-годишните, изхвърлени от обществото. Съгласен ли сте с такава прогноза?

- Точно така мисля и аз. Започна една хронична криза на представителството - политическо, икономическо, културно. В комунистическия свят през 1989-1991 г. или в арабския свят днес се радвахме на бунтовете, в английския или френския се ужасяваме - но това е един и същи процес.

Хората вече не се доверяват на старите форми на посредничество и това е необратимо. Така е станало едно време с аристокрацията - хората са престанали да уважават "синята кръв", да бъдат готови да й се подчиняват. Днес всеки блогър аматьор тежи толкова, колкото университетският професор, политиците се превърнаха в актьори и рок звезди, експертите се крият по дупките. Всяка власт е лоша, всяка теория - подозрителна, всяка политика крие конспирация.

Светът не може да продължава така. Една от причините за това са неимоверно нарасналите социални неравенства, станали при това много по-видими благодарение на новите медии. Всичко това е в комбинация с ницшеанската етика на егоизма (това е оксиморон, разбира се), която осмива всякаква грижа за общото и за по-далечното бъдеще. Сместа е взривоопасна.

- Може ли да се прави аналогия с бунтовете в Египет и Тунис, ако се съди по ролята на "Фейсбук" и "Туитър"?

- Новите комуникации имат решаваща роля за процеса, който опитвам да очертая. Частният човек за първи път излиза пряко и без посредничество на публичната сцена. Хрумва ми нещо и го казвам, пращам го на мрежата си. Представете си какво би било преди 30 г., ако някой напишеше на стената - в 6,15 отиваме да ограбим магазин на еди-кой си адрес.

Доскоро специфичното на властта беше, че разполага с комуникативен монопол, например полицаите имаха уоки-токи и можеха бързо да съсредоточат силите си в дадена точка, а пък бандитите - не. Сега не просто силите са равни. Огромното море на информация в интернет прави така, че няма как да се контролира всичко и властта просто е загубена в опита да следи какво става.

Добавете към това добряческата политика на Обединеното кралство, където повечето "бобита" ходят невъоръжени. За съжаление последните събития ще радикализират обществените настроения и ще се мине към много повече контрол и полицейско насилие.

Чудя се даже дали правителството не остави нещата нарочно да се влошат до такава степен (чакаха цели 4 дни преди да разрешат гумени патрони и водни струи!), за да има резон да въведе по-крайни мерки.

Що се отнася до мрежата, съвсем скоро тя ще стане едно много по-опасно за гражданина пространство. Казвам го със съжаление, но това е положението, мрежата е публично пространство и хората трябва да носят отговорност за това, което правят.

Интернет изглежда пространство на свободата, но не забравяйте, че там всичко се записва и пази безкрай - кой какво, къде, как е писал, може много лесно да се възстанови. Това, което направи “Яху”, когато предаде китайския дисидент на властите, е само прелюдия на това, което ни очаква. Не забравяйте, че френската революция се обръща в империята на Наполеон, болшевишките съвети - в сталински лагери.(...)


Цялото интервю в "24 часа"


                         Източник: ДвериБГ




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710648
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031