Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2011 15:22 - ДУХОВНИЦИ И РЕЛИГИОЗНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА СРЕЩА В СОФИЯ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1429 Коментари: 1 Гласове:
0



Християнски духовници и религиозни лидери се срещат на общ форум в София

 04.08.11  | Доц. Костадин Нушев

 На 3 и 4 август 2011 г. в центъра на София се организира международна конференция на тема „Религията в полза на човека”. Конференцията е замислена като форум на християнски духовници и високопоставени религиозни лидери на юдаизма и мюсюлманското вероизповедание в България, които да дискутират заедно върху актуални въпроси на религията в съвременния свят.

В центъра на изказванията и дискусиите се планира да бъдат поставени въпросите за мира и толерантността между религиите и културите, отговорността на духовните лидери и представителите на големите световни религии за междукултурния диалог, духовното възпитание на подрастващите, религиозното образование в съвременното общество, борбата с насилието и екстремизма, също така и ролята на религиозните общности за преодоляването на конфликтите и мирното съвместно съществуване между различните общности и народи в съвременния глобализиращ се свят.

Инициативата за тази среща е подкрепена от Българската православна църква, Главното мюфтийство на мюсюлманите в България и Организацията на евреите в България „Шалом”. Очакват се множество гости от Русия, Гърция, Израел, Турция, Кипър, Румъния, Грузия и Албания, които да споделят опита на Църквата и религиозните общности в техните страни.

Като място за срещата е избрано пространството в центъра на София, където в сърцето на столицата на еднакво разстояние един от друг се намират храмовете на основните религиозни общности в страната - Православната катедрала „Света Неделя”, мюсюлманската джамия „Баня Баши”, Централната синагога и Католическата катедрала „Свети Йосиф”. В това пространство на древния град София от векове присъстват и съжителстват мирно Православието и юдаизма, Ислямското вероизповедание и Католицизма и затова то символично може да представи българската традиция на мирно и съвместно толерантно съжителство на големите световни религии в нашия регион.

Организатор и инициатор на този уникален по рода си форум на духовни и религиозни водачи е Агениция „Бългериан Файналтъч Консултинг” с президент г-н Димитър Куцаров, който ще открие срещата на религиозните лидери на 3 август вечерта в Хотел „Шератън” в София където на следващия ден ще се проведе и самата конференция.

Очаква се представителите на най-големите и значими религиозни общности в България и региона да приемат в края на дискусиите обща декларация, в която да изразят своите позиции в подкрепа на мира и междурелигиозния диалог, да насърчат сътрудничеството и взаимното разбирателство за благото на хората и обществото, а също така да пледират към институциите за засилване на религиозното образование и духовното възпитание на подрастващите в дух на толерантност, зачитане на човешките права и плурализма като най-добро средство срещу екстремизма в съвременния свят. Християнските духовници и религиозните водачи се очаква да заклеймят и отхвърлят всички форми на насилие и тероризъм като несъвместими с учението на вярата и традициите на религията средства на омразата и злото в съвременния свят.

Очаква се също така да се обсъди възможността подобни форуми на официалните представители на големите световни религии да се провеждат регулярно и това да ства в България като страна с богата и древна култура, която е особено подходяща със своята традиция на толерантност и мирно съвместно съществуване на религиозни общности в европейски и регионелен контекст.


                                         Източник: ПравославиеБг




Гласувай:
0



1. анонимен - Това се нарича
08.08.2011 17:32
икуменизъм, или Библейски - Вавилон/бъркотия/. И е стественноо кой ще го ръководи?.......
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704335
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031