Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2011 14:05 - Израел осигури ежедневен достъп до място на кръщението на Иисус Христос
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1439 Коментари: 0 Гласове:
3



 Израел осигури ежедневен достъп до място на кръщението на  Иисус Христос

Автор USA Today, превод Кирил Терзийски   

Израел осигури ежедневен достъп до мястото на Христовото кръщение благодарение на сътрудничеството на израелските военни сили и след обезвреждане на множество мини по Западния бряг на р. Йордан, по протежението на границата със съседна Йордания.
image
Мястото, на което според мнозина св. Йоан Кръстител е кръстил Иисус, е едно от най-важните за християните. 

Досега достъпът до него се осъществяваше само няколко пъти годишно под надзора на израелската армия, тъй като беше откъснато от Йордания в рамките на близкоизточната война през 1967 г. заедно с останалата част от Западния бряг.  

До подписването на примирие между Израел и Йордания през 1994 г., мястото е парче „ничия земя”, осеяно с мини и разположено във враждебен, пограничен район. Към момента, минните полета са около него, а наблизо – в долината на р. Йордан, е построен израелски военен пункт, откъдето известната библейска река, на фона на пустинния пейзаж, прилича на зелена пукнатина.  
Само 10 м. вода делят мястото от йорданския му еквивалент на съседния бряг на р. Йордан. Израелската държава се надява, че осигуряването на достъп до участъка ще увеличи допълнително броя на християните туристи. По данни на израелското министерство на туризма, от близо трите милиона и половина туристи дошли на посещение през изминалата година, около 69% са християни, от които 38% са определи посещението си като „поклонение”.  

По думите на длъжностни лица, израелската държава е вложила 2,3 милиона долара за обновяване на мястото и разчистване на мини. На церемонията по откриването на обекта във вторник е присъствал министърът на регионалното развитие на Израел Силван Шалом и представители на християнските деноминации в Светите земи. Не е имало представители на Йордания  на Палестинската автономия от политически съображения.  

„Мястото се намира в окупираните територии, и всяко действие на израелските власти в тях ние считаме за незаконно и за част от израелския сценарий за монопол над нашите културно-исторически ресурси,” каза палестинския министър на туризма Хулуд Дайбес. 

В опита си да привлече християните туристи към себе си, на свой ред Йордания обяви, че мястото на Иисусовото кръщение се намира от нейната страна на реката. 

Митрополит Исихиос, представител на Гръцката православна църква, призова Израел да демонтира хилядите разположени наблизо мини. В речта си по време на церемонията, той се обърна към Шалом със следните думи: „Нашата молба към министъра е да бъдат премахнати мините, за може това място да напомня за мир, а не за окупация”. 


                                 Източник: ДвериБг



 



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13771311
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930