Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2011 13:00 - СЛОВО НА РУСКИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1201 Коментари: 1 Гласове:
4



Патриарх Кирил: Църквата няма нужда от епископи, мечтаещи за богатство    

 Автор Православие и мир   
четвъртък, 21 април 2011

Руският патриарх Кирил напомни на епископите, че техният дълг е служението на Бога, Църквата и вярващите, а не надпреварата за материални блага.

„Паркетни и мраморни подове са виждали мнозина и мнозина умеят по тях да вървят. Но на нас ни трябват такива, които нито от гората, нито от тундрата, нито от вечния студ ще се изплашат” – каза патриарх Кирил в обръщението си към епископите и свещениците след богослужението в храма „Христос Спасител”.

Според патриарха днес на Църквата са нужни епископи, „способни и да се молят, и да се трудят за слава Божия, отдавайки всички сили на делото за спасението на човешкия род”.

„Аз много се надявам, че епископатът, призван днес към църковно служение, ще бъде именно такъв. Че това ще бъдат не тези, които мечтаят за блясъка на външната страна на архиерейското служение, които мечтаят да придобиват материални блага за своето самоугаждане, а хора, посветили се изцяло на служението на Господа”, заяви патриархът.

Той е дълбоко убеден, че именно такава жизнена позиция на всеки йерарх и свещеник „ще помогне на Църквата да бъде още по-ефективна”. Патриарх Кирил отбеляза, че под ефективност той има предвид „не ефективност в организацията на външния живот, но преди всичко действеност на нашата проповед за спасението или казано на съвременен език - проповед за смисъла на живота, защото истинският смисъл на живота е спасението”.

„Не е лесно на Църквата да носи това свидетелство, защото нейният глас не е най-силният. Не поради това, че Църквата не умее да говори, а поради това, че другите гласове многократно се усилват със силата на парите, на организацията, със средствата на техниката. В този смисъл, с всяка изминала година за нас ще става все по-трудно”.

По думите на предстоятеля на Руската църква ”вътрешният, духовният живот на всеки от нас, молитвата, покаянието, богослужението, постоянната работа над себе си, постоянният стремеж за откриване за себе си волята Божия е най-ефективният способ да се спре разпространението на греха”.

„И ако дори гласът ни бъде слаб, и ако дори на всяка казана от нас дума ние получим двадесет лъжливи, опасни, лицемерни човешки слова – ние пак ще говорим, по думите на ап. Павел, „навреме и не навреме”.

Двери БГ: Тези думи на патриарх Кирил са в контекста на дискусията, която тече в момента в руското общество и Църква, относно луксозния живот на някои епископи. Повод за нея стана изказване на прот. Всеволод Чаплин, който заяви, че епископите трябва да поддържат висок социален статус, за да бъдат приемани от всички обществени слоеве. Според него те трябва да притежават луксозни вещи, които съответстват на мястото им в обществото. В последвалата полемика със светски медии прот. Чаплин написа отворено писмо до един от неговите опоненти, редактор на популярна медия, в което определи съблазняващите се от луксозните вещи на клириците като хора с духовни проблеми, родеещи с мисленето на Юда. Проповедта на патриарх Кирил се явява индиректен отговор на изказаното лично мнение на прот. Всеволод Чаплин, че църковните служители трябва да имат висок социален статус, съответстващ на лидерската роля на Църквата в руското общество. Официалният сайт на Българската църква публикува личното и в много отношения проблематично мнение на прот. Всеволод Чаплин като "инструкция на Руската православна църква до вярващите да не обръщат внимание на материалните неща".


                                         Източник: ДвериБГ 



Тагове:   грях,   богатства,   клирици,


Гласувай:
4



1. анонимен - xpNgFZFlXF
02.06.2011 06:35
More posts of this qluaity. Not the usual c***, please
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710103
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031