Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2011 16:30 - БАТАШКИ ИЛИ АПРИЛСКИ НОВОМЪЧЕНИЦИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1278 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.03.2011 16:32


Баташки или Априлски новомъченици (реплика)    


Автор Ст. н. с. д-р Христо Темелски   
неделя, 27 март 2011

Както беше съобщено от медиите, няколко дни преди националния ни празник 3-ти март Св. Синод с пълно единодушие реши да обяви за светци българите, загинали в баташкото клане, както и осем монахини и двама духовници от град Априлци (тоест монахините от Новоселския манастир “Св. Троица”), посечени от башибозушки орди. На благочестивия християнин и усърден молитвеник от Асеновград Аргир Малчев било възложено да изработи богослужебното последование в прослава на светите Баташки мъченици. Въз основа на историческите сведения той щял да напише и житието им. А художникът Мирослав Асенов ще изпишел икона, пак въз основа на житието им, но при съблюдаване на свещения православен канон и в съобразяване с прототипите на подобни такива икони - например на “Св. 40 мъченици Севастийски”. Канонизацията е определена за  3 април (неделя) в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в София. Службата ще бъде водена лично от Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Паметта им ще се почита на 17 май.

Това изненадващо решение веднага предизвика някои недоволства и ще ескалира в протести от страна на редица други селища, дали също жертви през Априлската епопея от 1876 г. С основание възникват такива питания:
- Защо само баташките мъченици и монахините от Новоселския девически манастир?
- Нима останалите жертви не заслужават подобна канонизация?
- Къде остават хилядите жертви от героична Перущица, Брацигово, Клисура, Панагюрище, Батошево, Кръвеник, Дряновския манастир и прочие?
- Защо от Ново село (дн. квартал на град Априлци) се канонизират само 8-те монахини и двама свещеници? Защото жертвите от същото село са над 150! А с тези от съседните села Кръвеник, Батошево и околните махали надхвърлят 500 души! На какво основание те остават вън от канонизацията?

Въпроси вече има доста, ще станат и още повече, когато се извърши канонизацията! Ще последват и протести от доста общини, организации, граждани и пр. И с основание! Не може от един мащабен геноцид, извършен при потушаването на Априлското въстание, само определени жертви да бъдат канонизирани за мъченици, а останалите да бъдат пренебрегнати. Без да се впускам в подробности, мисля, че тук има външна намеса и някой иска да си припише заслуги и да трупа политически девиденти.

Щом ще има канонизация на мъченици от паметната Априлска епопея, то нека бъдат всички! Отдавна историците са направили приблизителни изчисления, че жертвите от април 1876 г. наброяват 30 хиляди. Както в църковния календар има “Св. 20 хиляди мъченици, изгорени в Никомидия” (паметта им е на 28 декември), така в нашия случай може да има “Св. 30 хиляди новомъченици, пострадали през Априлската епопея от 1876 г.” (или “Св. 30 хиляди новомъченици, пострадали през 1876 г.”). По този начин се канонизират всички жертви и се тушират всякакви недоволства. Трябва обаче повече далновидност и оперативност!

                                          Източник: ДвериБГ

       ВСИЧКИ ЖЕРТВИ ПО ВРЕМЕ НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ СА ЖЕРТВИ, ЗАРАДИ ХРИСТА. ТЕ СА ИЗТРЕБВАНИ, ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СПОРЕД ИСЛЯМА СА НЕВЕРНИЦИ, ЗАЩОТО СА ПРИЕЛИ МЕСИЯТА, СИНЪТ НА МАРИЯМ ЗА СВОЙ ГОСПОД И ТОВА, СПОРЕД ТЯХНАТА ВЯРА, ОЗНАЧАВА, ЧЕ СА НЕВЕРНИЦИ. ДОСТОЙНО Е, ВСИЧКИ ПОСТРАДАЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ ЖЕРТВЕНИК ДА БЪДАТ КАНОНИЗИРАНИ И ЧЕСТВАНИ НА ЕДНА И СЪЩА ДАТА !!!

                                                        ЕСТИР




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13745757
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930